Özellikle 2011 yılında meydana gelen depremden sonra ekonomik olarak zor günler geçiren Van’da, ekonomik kriz yaşanmaya devam ediyor. Esnaf yerel bir krizde mücadele ederken depremden bu yana bankalarla adeta bir ölüm kalım mücadelesi veriyor. Depremde yeniden toparlanmak için adeta bankalara mahkum olan Van esnafının yanında halkın da büyük bölümü neredeyse tüm ihtiyaçlarını bankalar ile karşılıyor. Bunlardan birisi de Van’da da sayısı her geçen gün artan araçlar ve temel barınma olan konut. Esnafın ihtiyaçtan sonra en çok başvurduğu konut ve taşıt kredileri de bu anlamda Vanlı’nın bankalardaki en büyük sıkıntısı olarak görülüyor.

Van Doğu Anadolu Bölgesi seçilmiş illeri bazında takipteki taşıt kredisinde Erzurum’dan sonra ikinci, takipteki konut kredilerinde 3’üncü sırada yer aldı. Takipteki konut kredisinin en yüksek tutarda belirlendiği il Elazığ, takipteki diğer tüketici kredilerinin en yüksek meblağda olduğu il ise Malatya olarak kaydedildi. Öte yandan Van diğer tüketici kredileri konusunda diğer illere oranla daha iyi bir durumda olsa da bu Vanlı’nın yerel bir krizde olmasının önüne geçemedi.

1.1 MİLYON TL ARAÇ KREDİSİ TAKİPTE!

FİN-TÜRK 2014 birinci dönem sonuçlarına göre Doğu Anadolu Bölgesi seçilmiş illeri içinde, takipteki taşıt kredisi tutarında Erzurum ilk sırayı aldı. Her gün araç sayısının arttırdığı Van bu konuda geride kalmazken, Erzurum’u takip etti. 1.7 milyon TL tutarında takipteki taşıt kredisi bulunan Erzurum’u, 1.1 milyon TL ile Van, 1.1 milyon TL ile Malatya, 920 bin TL ile Elazığ, 871 TL ile Ağrı, 616 bin TL ile Erzincan, 274 bin TL ile Kars izledi.

KONUT KREDİLERİNDE DE ZİRVELERDEYİZ!

Takipteki konut kredisi tutarı yüksekliği bakımından 2.1 milyon TL ile Elazığ bölgenin en borçlu ili oldu. FİN TÜRK verilerine göre, takipteki konut kredisi yüksekliği bazında bu ili 2.0 milyon TL ile Erzurum, 1.8 milyon TL ile Van, 1.7 milyon TL ile Malatya, 1.0 milyon TL ile Erzincan, 772 bin TL ile Ağrı, 649 bin TL ile Kars ili takip etti.

İHTİYAÇ DA BİTMİYOR KREDİLERDE

Öte yandan Vanlı’nın özellikle depremden sonra can simidi olan tüketici kredileri diğer Doğu illerine oranla düşse de depremden bu yana kredilere sarılan Vanlıların bankalarla ilişkisi de bir o kadar düştü. Zira borcunu borçla kapatmak isteyen Vanlı’nın kredi hacmi de bankalardan kredi alabilirliği de düştü. Esnafının büyük bir bölümü bankalara borçlu olan Van’da bu noktada konut ve araç kredileri ihtiyaç kredilerinin üzerine çıkarken Van bu oranlarda diğer illere göre biraz daha üst sıralarda yer aldı. Bölgede takipteki diğer tüketici kredi tutarının en yüksek kaydedildiği il 25.7 milyon TL ile Malatya oldu. Takipteki diğer tüketici kredi tutarı bakımından bu ili 23.3 milyon TL ile Erzurum, 19.7 milyon TL ile Elazığ, 17.6 milyon TL ile Van, 8.4 milyon TL ile Erzincan, 7.6 milyon TL ile Kars ve 7.2 milyon TL ile Ağrı ili izledi.


 

Menduh Çalışkan/Şehrivan

Editör: TE Bilisim