Önder ALTINAL - Şehrivan


 

Van’da son zamanlarda konuşulan sermaye göçü yaşandığı ve işadamlarının Van’ı terkettiği yönündeki söylentiler devam ederken bazı yatırımcılar da yatırıma hız kesmeden devam ediyor. Bu önemli isimlerden biri olan Şevket Aktaş’ın Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı Aktaş ve Politaş Grup da yatırımlarına bir yenisini daha ekleyerek Van’da önemli bir ticaret merkezi daha kazandırdı. Tuşba Ticaret Merkezi adı ile Erciş Yolu üzerinde açılan dev merkezde ev, teknoloji ve iş dünyasının ihtiyaçlarını karşılayacak binlerce ürün yer alıyor.

Tuşba Ticaret Merkezi Van halkının hizmetine açıldı. Erciş yolu üzerinde devasa bir alanda açılan ve içerisinde Türkiye’nin birçok markasını bulunduran ticaret merkezi, Vali Aydın Nezih Doğan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Necmettin Çok, Eski Van TSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu, ve Vanlı işadamları ve diğer illerden gelen büyük bir grup davetlinin katılımı ile açıldı. Muazzam bir açılış ile kapılarını açan Ticaret Merkezi Vali Doğan ve Van TSO Başkanı Necdet Takva’dan tebrik alırken, açılışa katılan iş dünyası da Van’a kazandırılan bu önemli yatırımdan dolayı Politaş Group Yönetim Kurulu Şevket Aktaş’ı tebrik etti.

TAKVA: BÖLGEDE KAYIT DIŞI EKONOMİ YÜKSEK

İlk olarak katılımcıları selamlayan Aktaş ve Politaş Group Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Aktaş, katılımdan dolayı tüm misafirlere teşekkür etti. Aktaş’ın ardından Açılışta konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ise ülkedeki kayıt dışılığın Avrupa Birliği standartlarının ortalamasının çok üzerinde seyrettiğini belirterek, “Van’da faaliyet gösteren ticari işletmeler başta olmak üzere herkesin bundan sonraki süreçte kayıt altına alınması yönündeki çabanın tarafı olmaları gerektiğini ifade etmek istiyorum. Bölgemizde ülke ortalamasının üzerinde bir kayıt dış ekonominin olduğu bir bölge, dolayısıyla bu konuda herkesten daha fazla bir hassasiyetle böyle bir süreci beslemeleri gerektiğini söylemek gerekiyor. Van’da yatırımların azalmadığını aksine iş adamlarının yatırım yapmaya devam ettiğini belirten Takva, Van’da önemli gelişmeler oluyor. Bu yatırımlar da gösteriyor Van artık hiç eskisi olmayacak. Bugün Aktaş ailesinin bu önemli yatırımı ile birlikte Van’da 3 yeni iş yeri daha açılıyor. Bunlar Van adına önemli girişimler. Ama Aktaş ailesinin bu büyük yatırımı da tebriği hakediyor. Bu yatırımdan dolayı kendilerini kutluyorum” dedi.

“KAÇAKÇILIK, EKONOMİM KALKINMASINDA BİR ENGELDİR”

Takva’nın ardından konuşan Vali Aydın Nezih Doğan’da yatırımdan dolayı Şevket Aktaş’ı kutlayarak sözlerine başlarken Van’da bu tur girişimlerin kentin ekonomisi adına çok önemli olduğunu kaydetti. Öte yandan kentin ekonomisi ile ilgili bazı değerlendirmeler de yapan Doğan, bölgenin kalkınmasında bir diğer önemli bir probleminde kaçakçılık faaliyetleri olduğunu vurguladı. Vali Doğan, ayrıca bölgedeki kaçakçılığın ekonominin kalkınmasında büyük engel olduğunu söyledi. Vali Doğan son olarak şunları kaydetti: “Bu bölgenin kalkınma süreci ile ilgili ikinci önemli problem kaçakçılık faaliyetleridir. Önemli bölümlerine Van TSO başkanımız değindi. Bir takım kayıt dışı faaliyetlerden bahsetti. Ama bilmemiz lazım geliyor ki kayıt dışı faaliyetler aslında bazen doğrudan kaçakçılıkla ilgiliyken, bazen de tamamen vergi dışı olmakla ilgili bir alanı ifade ediyor. Başkanımız muhtemelen vergi dışı kaçakçılığı ifade etti ama ben bu alanı genişleterek ifade etmek gerekiyor. Bu bölgedeki kaçakçılık faaliyetleri gerçekten ekonominin kalkınmasına büyük bir engeldir. Yani şöyle diyelim, sürekli ağzımıza damlayan bir damla bal gibi, ağzımıza bir lezzet, bir kazanç veriyor ama gerçek anlamda ekonomik değişim, dönüşümün önüne engel oluyor. Önümüzdeki günlerde bu iki temel konuda ciddi değişiklikleri birlikte eğer idrak edebilirsek o taktirde Van bölgenin yıldızı olarak, tam bir ekonomi cenneti olarak ortaya daha bilinçli şekilde çıkacaktır. Bu geçiş döneminde cesaretli davranarak, risk alarak Van’a yatırım yapan bütün arkadaşlarımıza ve Aktaş ailesini tebrik ediyorum.”

Editör: TE Bilisim