İki hafta sonra yeniden bilgisayarımın başındayım.

 

Ağır bir rahatsızlık geçirdim ve bu süreçte bir hayli yoruldum. Aslında biz gazeteciler hastalık nedeniyle bile olsa yatıp dinlenmeye pek alışkın değiliz. Yapamıyoruz, dinlenmek hiç bize göre değil. Biraz da olsa iyi hissettiğim için artık yazma vakti geldi dedim.

 

Gündemin yoğunluğundan kopup haber izlemeden, dakika dakika haberleri takip etmeden, köşe yazılarını okumadan duramıyoruz. “Amaaaan. Banane kim ne yapmış. Biraz da kendime zaman ayırayım” diyemiyoruz pek.

 

Hal böyle olunca cep telefonundan da olsa her fırsatta gündeme dair konuları takip etmeye çalıştım.

 

Barış süreci konuşulan en önemli konu. Hem ulusalda hem yerelde hararetle konuşulup tartışılmaya devam ediyor.

 

Edilmesi de gerekiyor elbette.

 

Nedendir bilinmez ama yerel haberleri okudukça aklım hep VATSO seçimlerine idi. Hangi adayın ne yaptığını, kimin ne konuştuğunu takip etmeye çalıştım sürekli.

 

Malum. Seçime az bir süre kaldı. Özellikle bu süreçte kimin ne konuştuğunun önemi büyük. Sadece ne konuştuğunun değin neyi, kiminle konuştuğu da önemli. Her ne kadar adaylar arasında “Bu parti buna, şu parti şuna destek veriyor” gibi bir konu daha çok konuşulsa da bence konuşulması gereken çok daha önemli konular var.

 

Kim kime destek veriyor, kimler yanında kimleri alarak gücüne güç katıyor bilinmez, ama VATSO’ya aday olan pek kıymetli bu adayların önceliği çok daha farklı olmalı bence.

 

Şöyle ki…

 

VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu’nun geçtiğimiz günlerde müjdelediği bir konu vardı. Depremden sonra Van esnafına sağlanan KOSGEB kredilerinin bir yıl ertelenme mevzusu. Nadiroğlu, Hüseyin Çelik ile yaptığı yazışmalar sonucunda bu kredilerin bir yıl daha erteleneceği yönünde müjdeyi paylaştı basın mensupları ile. Tabi bu müjde gayrı resmi bir müjde idi. Resmi olarak henüz bir adım atılmadı.

 

*Şimdi sorarım; KOSGEB kredileri ile ilgili bu gelişmelerle kim ne kadar ilgileniyor? Hangi aday bu konuda kiminle irtibata geçi, netice hakkında kim nasıl bilgiler aldı? Sizin esas kapısını çaldığınız ve oyuna talip olduğunuz esnaflar her gün vereceğiniz müjde ile yatıp kalkıyor. Farkında mısınız?

 

*Onu geçtik. Ortada kocaman bir probleme dönmüş bir 5084 sayılı teşvik yasası var. Van esnafı bu yasayı iyi bilir. Yasa 2012 yılının sonu itibari ile sona erdi. Öyle yabana atılır bir teşvik değildi bu teşvik. Van esnafının bunca elemanı çalıştırmasındaki, istihdamın artmasındaki en önemli teşvikti bu. Sona erdiği günden bu yana Van esnafı oldukça sancılı bir döneme girdi. Bölgedeki STK’lar meslek kuruluşları başbakana büyük baskılar yaptı. Buna VATSO ve VESOB’un da büyük katkıları oldu. Şu an ise durum tam bir muamma. Orta ölçekli bir iş yerinde 10 kişi çalıştıran işverenin de, koca fabrikada 500 kişi çalıştıranın da gözü bu teşvikte. Hangi aday bu konuyu ne kadar takip ediyor? Kim esnafını bu derdine derman olmaya çalışıyor, kim daha 5084’ten haberdar bile değil?

 

*Bir diğer konu. Mevzu bahis Van’ın en büyük odası diye anılan VATSO. Tüccar ve sanayicinin en etkili temsilcisi haliyle. Bünyesinde onlarca meslek dalı var. İl bazındaki bakanlık diye anılan bu odaya aday olan isimlerin listelerinde bu meslek dallarında konuya tam hakim isimler var mı? Ya da onu da geçtim hangi aday ve beraberindekiler vergi mükellefi? Beraberinizde gezdirdiğiniz takım arkadaşlarınızın sanayici ve tüccarın sorunlarına ne kadar hakim? Siz vergi mükelleflerinin dertlerini, bir vergi mükellefi olarak dinleyebiliyor musunuz? Yoksa oy istemeye gittiğinizde oy istediğiniz esnaftan brifing mi alıyorsunuz?

 

*Hanginiz OSB’ye girip bu ilde ciddi anlamda üretim yapan veya üretim yapmaya niyetlenmiş üreticiyi ziyaret edip derdini dinlediniz? OSB’deki üreticilerin dert ve tasalarını bilecek kadar hakim misiniz olaya? Yoksa bildikleriniz sadece okuduklarınız ve duyduklarınızla mı sınırlı?

 

Bunları ve daha nicelerini çok merak ediyorum.

 

Çünkü bu konuştuklarım beni bile bağlıyor. Ben de küçük ölçekli bir esnaf olarak bu haberleri bekliyorum. Tonlarca üretim yapan koca fabrika sahipleri de bu haberleri bekliyor.

 

Eee hal böyle olunca, VATSO’ya aday isimlerden acaba kaçı bahse konu bu sorunları dert edip bunlar için bir şeyler yapmaya çabalıyor? Kaçı vaatler ile zaman öldürüyor?

 

Kulislerde, esnaf ziyaretlerinde kim neyi konuşuyor bilmiyorum. Ama eğer gerçekten siz aklıma gelen en nemli konulardan bir kaçını zaten çoktan konuşmuşsanız, bunun için çalışıyor didiniyorsanız, hatta yelpazeyi daha da genişletip daha büyük projeler ile esnafın, sanayicinin, tüccarın kapısını çalıyorsanız zaten kazanan sizsiniz.

 

Rahat olun.

 

Ama Van esnaf, sanayi ve tüccarının sorunlarını, haber izler gibi izleyip, hiç olmadık konularda muhatap oluyorsanız. Boşuna uğraşmayın.

 

O siz değilsiniz!

 

Van esnafının kurtarıcıya, tüccar ve sanayicinin ise masala değil, devrime ihtiyacı var.