Önder ALTINAL - ŞEHRİVAN ÖZEL


 

Deprem sonrası tüm sektörlerde yaşanan durgunluk, yaşanan ekonomik kriz ve bir türlü canlanamayan ekonomisini daha da zora sokan vergi ertelemeleri konusunda hala bir adım atılmadı. Geçtiğimiz Nisan ayında bir kez daha ertelenen vergi ödemeleri Van’ın bütçe açığını da olumsuz etkiledi. Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva gidişat ile ilgili “Buradaki tüccar ve esnaf çok ciddi anlamda sıkıntılar yaşıyorlar. Bundan dolayı da bir ekonomik daralma var. Bunun en kısa ve en önemli çözümü vergide terkinin gerçekleştirilmesidir.” Dedi.

Bütçe açığı sıralamasında oransal olarak en fazla açığı Hakkari verdi. Yılın ilk 4 ayında Hakkari'nin bütçe gelirleri 2 milyon 987 bin lira, bütçe gideri ise 495 milyon 297 bin lira oldu. Hakkari'yi 225 milyon 710 bin lira bütçe açığı ile Tunceli, 418 milyon 998 bin lira bütçe açığı ile Şırnak ve 903 milyon 837 bin lira açık ile Van takip etti. Yaşanan deprem felaketinden bu yana vergi borçları mücbir halin devam etmesi nedeniyle ertelenen Van’da bütçe açığı büyümeye devam ederken devlet yılın ilk 4 ayında sadece 135.431 bin liralık tahakkuk edebildi. Bu orandan dolayı da Van’ın vergi ödemedeki oranı yüzde 0,12’de kaldı. Hal böyle olunca depremden bu yana Van esnafının talep ettiği, Van TSO’nun ise ısrarla dile getirdiği vergi terkini bir kez daha gündeme gelmiş oldu.

“VERGİ ERTELEMESİNİN BİR KATKISI YOK!”

Konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Takva, depremden bu yana yapılan ertelemelerin kısa vadede nefes aldırsa da kent ekonomisine ve esnafa hiçbir katkı sağlamayacağını belirtti. Israrla terkin konusunda girişimlerini devam ettirdiklerini söyleyen Takva, “Biz 30 Nisan’a yaklaşık olarak bir hafta kala sayın defterdarımız ile çok yakinen görüşüyorduk. Özellikle mücbir sebep hali devam ediyor. Bu mücbir sebep haline uygun olarak da vergiler 30 Nisan tarihine endekslenmişti. 30 Nisan’da herkesin vergi ödeme tarihi başlayacaktı. Fakat mücbir sebep hali devam ettiği için o tarihin yeniden belirlenmesi için görüşmeler yapıyorduk. Sabah saatlerinde Vergi Müdürümüz sağ olsunlar duyarlılık gösterdiler. Ve 15 Eylül 2014 tarihine tekrar vergiler açısında o mücbir hal devam edecek. Vergi terkini konusunda gelecek olursak. Bu erteleme ve ötelemenin kente hiçbir katkı sağlamayacağını daha öncede sizlere paylaşmıştık. Depremden sonra dünyadan ve Türkiye’den bağımsız bir yerel kriz yaşanıyor. Gerek TOKİ geri ödemeleri, kullanılan kredileri geri ödemeleri inanılmaz bir sıcak paraya dönüştü. Yaptığımız hesaplamalara göre her ay 25 milyon TL bu kentin ekonomisinden çıkması anlamına geliyor.”

650 MİLYON TL BORÇ BİRİKTİ!

Vergi terkini konusunda hala ümitvar olduklarını belirten Takva, bu konuda Kocaeli depreminden sonra yapılan terkinin kendileri için en büyük emsali oluşturduğu belirtti. Aksi halde Van’ın vergi borcunun büyük bölümünü oluşturan 650 milyon TL’lik paranın yaşanan krizi daha da büyüteceğini belirten Takva konu ile ilgili olarak; “Biz 90 yıllarında yaşanılan Kocaeli depreminden sonra yapılan terkinin burada yaşanılan depremden sonra yapılmasını da dile getirdik. Bu konuda 6 bakanımız ile görüştük iyi de bir kamuoyu oluşturduk. Milletvekillerimizde bu konuda çok uyarlı davrandılar. Dediğim gibi insan varsa ümitte vardır. Biz bu konuda ki ümidimizi koruyoruz. Yani erteleme ve öteleme ile yerel krizi aşmak gibi bir şansımız yok. Dolayısıyla hesaplarımıza göre aşağı yukarı 650 milyon TL’ye tekabül ediyor. Buradaki tüccar ve esnaf çok ciddi anlamda sıkıntılar yaşıyorlar. Bundan dolayı da bir ekonomik daralma var. Bunun en kısa ve en önemli çözümü vergide terkinin gerçekleştirilmesidir. Bir diğer çözüm önerimiz az önce belirttiğimiz gibi Kapıköy sınır kapısının faaliyete geçmesidir.” Dedi.

Editör: TE Bilisim