Van milletvekili Beşir Atalay'ın Van'da hayata geçirmeyi vadettiği önemli yatırımlardan biri olan Van Lojistik Merkezi için adımlar atılmaya başlandı. Van'dan bir heyet Ankara'ya davet edilip Ankara Lojistik Merkezi'nde incelemelerde bulundu. Yapılan incelemenin ardından Van’da basınla bir araya gelen heyet Van’a lojistik üssünün kurulması için çalışmaların başlatıldığını belirtti.

 

Beşir Atalay'ın Van için dile getirdiği önemli projelerden biri olan Van Lojistik Merkezi için kollar sıvandı. Doğu Anadolu Bölgesi’nin kalkınmasına önemli ölçüde katkıda bulunması öngörülen ‘Van Lojistik Üssü’ projesini hayata geçirmek üzere somut adımlar atılmaya başlandı. Atalay, Van'dan davet ettiği bir heyet ile söz konusu projenin startını vermiş oldu. Ankara’ya giden heyet Ankara’daki lojistik üste incelemelerde bulunduktan sonra Van’da kurulacak olan lojistik üsse dair basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

 

 

BOZKURT: YETKİLİLERDEN BİLGİ ALDIRDI

Basın toplantısında konuşan Van Organize ve Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, Van için tarihi bir gün olduğuna dikkat çekerek, uzun zamandır Van Organize ve Sanayi bölgesinin gündeminde olan, önceki 2 yönetiminde çok yoğun bir şekilde çalıştığı ve projeler hazırladığı bir proje hususunda toplandıklarını dile getirdi. Bozkurt, “Özellikle Güç Birliği toplantılarında bir araya geldiğimizde Van’ın altyapı projeleriyle ilgili fikir alışverişlerinde bulunurken, lojistik merkezlerini de defaten gündeme getirdik. Ve öneri sunduk. Bunun neticesinde Van Milletvekilimiz ve eski İçişleri bakanımız sayın Beşir Atalay bir heyet olarak bizleri Ankara’ya, Türkiye’de en önemli model olan Ankara lojistik merkez üssünü gezdirmek oradaki kurulum aşamasını, amacını bizleri birebir gezdirerek, yetkililerden bilgi aldırdı. Bu heyet içerisinde Van TSO başkanımız, Van TB başkanımız, DAKA genel Sekreter vekilimiz ve Van OSB’nin başkanı ve başkan vekili olarak katıldık. Sayın Beşir Atalay ve Van Valimiz Sayın İbrahim Taşyapan öncülüğünde büyük hazırlıklar yapılarak karşılandık. Ankara k-lojistik merkez üssü başka ve başkan yardımcısı tarafından da karşılandık.” Diye konuştu.

 

 

“ADETA UZAY ÜSSÜ GİBİ GERÇEK BİR ÜS”

Ankara lojistik merkezinin müteşebbisler tarafından 700 bin metre karelik alan üzerine kurulu toplam 4 blok ve 260 ofisten oluşan bir üs olarak planlandığını ifade eden Bozkurt, “İçerisinde antrepolar, sosyal alanlar bulunan akıllı bina konseptinde yapılmış ve adeta uzay üssü gibi gerçek bir üs. 2004 yılında müteşebbislerin bir araya gelerek bir kooperatif sistemiyle kurulan Ankara lojistik üssü, 2008 yılında anonim şirketi olarak yoluna devam ediyor ve Cumhurbaşkanımızın da katılımıyla 2010 yılında Sayın Beşir Atalay’ında katılımıyla açılışı gerçekleştiriliyor.” Dedi

 

 

BOZKURT: HERKES GÜCÜ ORANINDA ORAYA ORTAK OLUYOR

Bu lojistik merkezinin Van’a ve Ankara’ya olan faydaları, projenin amaçları hakkında konuşan bozkurt, “Lojistik merkezinin içerisinde gümrükleme müdürlüğü var. Bütün gümrük işleri lojistik merkezi içerisinde yapılıyor. Orada hem kimya hem de gıda laboratuvarları var. Bütün testler ve analizler burada yapılarak gönderiliyor. Yine lojistik merkez içerisinde ihracat ve ithalat bölümleri var. Burada çok ciddi antrepolar var. Burası toplam 400 anonim şirketin bir arada olduğu akıllı bina listemi ile yönetiliyor. Orada en önemli unsur baskın bir ortağın olmaması. Herkes gücü oranında oraya ortak oluyor. 198 bin metrekare kapalı alanı, 191 bin metrekare de açık alanı olan, 4 bin çalışanı olan ve günde 2 bin 500 tır ve kamyon giriş çıkışı yapılıyor.” Şeklinde konuştu.  

 

 

“UZAY ÜSSÜ GİBİ İÇERİSİNDE SOSYAL ALANLARI VAR”

Organize sanayi bölgelerinde üretim yapan firmaların hiçbir şekilde bireysel nakliyecilerle uğraşmadıklarına vurgu yapan Bozkurt, “Lojistik merkezini arıyorlar anında ürünlerini oraya götürüp depolayabiliyorlar ve depoladıkları ürünleri kısım kısım sevk edebilirler. Aynı zamanda içeride muayene istasyonu ve tamir, onarım, bakım servislerinin yanı sıra benzin istasyonları var. Uzay üssü gibi içerisinde sosyal alanları var. Şoförler beklerken yemeklerini yiyip büyük ekranlarda malzemelerin yükün yüklenip yüklenmediğini talip edebiliyor. Maliyet olarak da daha indirimli oluyor. İhracat işlemleri de aynı bina içerisinde bu işlemlerin hepsi gerçekleştiriliyor.” Diye belirtti.

 

 

PROJEDE EMEĞİ OLANLARA TEŞEKKÜR

Güçbirliği toplantısının oluşturulduğunu belirten Bozkurt, “Zamanla biz bunların meyvelerini alacağız. Biz sizin huzurunuzda ticaret odası başkanımıza yine ticaret borsası başkanımıza, DAKA genel sekreteri vekilimize, Sayın Beşir Atalay ve Sayın Van Valimiz İbrahim Taşyapan’a huzurlarınızda şükranlarımızı sunuyoruz. Lojistik merkezi ile ilgili kafamızda bir taslak vardı. Fakat bu kadarını biz bilmiyorduk. Ankara lojistik üssünde bağlantılar karayolu ile yapılmakta. Yakın zamanda tren iltisak hattını da lojistik merkezine getirecekler. Bu lojistik merkezleri hem kamunun hem de özel sektörün teşebbüssü ile ortaya çıkan projelerdir.” Diye konuştu. Ali geldi. Mehmet gitti.

 

 

BOZKURT: TÜRKİYE’DE VAN ÖNEMLİ BİR LOKASYONDADIR

Samsun’un yakın bir dönemde lojistik merkezini kurduğunu ve Avrupa Birliğinden 34 milyon avro hibe desteği aldığını dile getiren Bozkurt, “Dolayısıyla buralarda maliyetler birleştirildiğinde bizim gibi üretim yapan insanların ulaşım ve lojistik maliyetleri neredeyse yüzde elli aşağıya iniyor. Sadece bu lojistik merkez üslerini Van’la sınırlı tutmayacağız. Türkiye’de şuanda en başarılı olan proje Ankara lojistik merkezi projesi. Biz Van lojistik üssünü Türkiye için düşünüyoruz. Yani Türkiye’de Van önemli bir lokasyondadır. Aynı zamanda İran, Irak, Ermenistan, Gürcistan, Suriye pazarları için Türkiye’deki büyük üreticiler ya Ankara’dan ya da İstanbul’daki depolarından yüklerini alıp bu bölgelere doğru yol alıyorlar. Lojistik sürecinde baya bir zaman almakta ve bu zaman içerisinde bozulan ürünler söz konusu olabiliyor. Bizim burada yapacağımız lojistik merkezinde Arçelik, Vestel, Ülker ve diğer firmalar gibi biz bu firmalara da burada antrepoları kiraya verebileceğiz. Yine aynı zamanda bölgemizdeki nakliyecilerle birlikte Türkiye’deki önemli lojistik firmalarını da buraya dahil edip ortak edebileceğiz. Van için muazzam bir sirkülasyona neden olacak. Hem istihdama hem de ekonomiye büyük bir katma değer sunacak.” Şeklinde konuştu.  

 

 

“LOJİSTİK ÜS OLARAK DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ 1 MİLYON METRE KARELİK BİR YER”

Doğu ve Güneydoğu Anadolu da hiçbir yerde böyle bir lojistik üssün olmadığını dile getiren Bozkurt, “En örnek projemiz Ankara lojistik üssü. Limanları olan şehirler doğal lojistik merkezlerdir. Ama karasal olan bölgeler için lojistik merkezleri şarttır. Bu lojistik merkezinin çalışması ile ilgili bizden önceki yönetimlerde çok önemli çalışmalar yapmıştı. Özelikle hazine arazisinin tespit edilip devlete maliyetinin milimize edilmesi hem de alt yapısının hibe destek olarak DAKA ya da başka kurumunuzdan karşılanması için çalışmalar yapılmış. Bizim Van OSB’ye bir tren bağlantı yolu gerçekleşecek inşallah bu yıl. Bütçeye girdi. Bu projeye birlikte lojistik üs düşünülmüş. Projesi de şu an elimizde. Anzaf Kalesi’nin yanından OSB’ye kadar 17 kilometrelik bir alan var. Bu 17 kilometrenin toplam OSB’den uzaklığı lojistik üs olarak düşündüğümüz 1 milyon metre karelik bir yer. Bu yer bizimle Kalecik arasındaki vadide 1 milyon metre kare kadar bir hazine arazisi var. Bizden önceki yöneticiler projeleri hazırlamışlar. Onlara da şükranlarımızı sunuyoruz. Sayın Fatih Çiftci Bey de bu konuda çok emek verdi. Ona teşekkürlerimizi sunuyoruz. Üssün olacağı alanda çevre yolu da geçtiği için, alan çevre yolu ve iltisak tren hattı ile bütünleşen, tren hattı hem OSB’ye hem de lojistik merkezine, oradan da İran’a ve güney tren hattımız oluşursa inşallah kesintisiz olarak batıya kadar ulaşabilecektir.” Diye konuştu.

 

BOZKURT: BU PROJENİN GERÇEKLEŞECEĞİNE İNANIYORUZ

Bu projenin sahiplenme ile gerçekleşeceğini söyleyen Bozkurt, “Bu proje Van için ihtiyaçtır bunu koşturmamız lazım, siyasetçileri sıkıştırmamız lazım. Bunu Van’a kazandırmamız lazım. Ankara’daki üsse 162 milyon avro harcanmış. Bizim ilk etapta bu kadar çok harcama yapmamıza gerek yok. Orada günde 2500 tır girip çıkıyor, bizde belki günde 500 tır giriş çıkışı olur. Sonradan büyütülebilir, kümelenebilir bir sistemdir bu. Türkiye için kurabiliriz bunu. Bu bir Türkiye projesidir. Bu projeyi herkes sahipleniyor. Önemli olan elimizde projelerin olması. Buda ortak OSB’ler gibi Van’a çok önemli bir sirkülasyon katacaktır. Bu projenin gerçekleşeceğine inanıyoruz.” Dedi.

 

“KURUMLAR ÖZELLİKLE BU PROJEYİ SAHİPLENMELİ”

Bozkurt konuşmasını şöyle sürdürdü: “Lokasyon olarak Van’a bu üssün kurulması fizibilite olarak çok önemli bir nokta. Van dururken bunu götürüp Muş’a yapmak, Bitlis’e yapmak ya da başka yere yapmak mantık olarak çok fizibil bir durum değil. Ne yurtiçindeki firmalar bunu kabul eder ne de Türkiye’nin fizibil durumuna uygundur. Dediğim gibi projeler sahiplenme ile hayata geçer. Bürokratlarımızın, bakanlarımızın, siyasetçilerimizin sahiplenmesi ile bu projeler hayata geçer. Van’ın omurgasını oluşturan Van TSO, Van TB, Van OSB kurumları özellikle bu projeyi sahiplenmeli. Organizasyonu Beşir Bey yaptı ve bizi de davet etti. Bizde gidip gördük orayı.” Diye belirtti.

 

MEMDUHOĞLU: İL OLARAK STRATEJİK BİR KONUMDAYIZ

Daha sonra bir konuşma yapan Van Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Enver Memduhoğlu, “Türkiye’de şuan Ankara pilot bölge seçilen bir il Ankara bu üssü kurmuş durumda aynı üs şu anda Samsun’da bitme aşamasındadır. Bizler il olarak stratejik bir konumdayız. Dolayısıyla sadece Van’ı tek başına düşünmememiz gerekir. Bir ayağımız Ortadoğu’ya, bir ayağımız Asya olan bir il konumundayız. Bu anlamda bizler ticari yapımızdan dolayı lojistikle biraz daha hemhalız. Lojistik denilince aklımıza sadece nakliyecilik gelmesin. Lojistik denilince yepyeni bir pazar alanının açılması demektir. Nitekim Almanya’nın yıllık ihracatının üçte biri lojistikte gerçekleşiyor. Bugün Almanların dünyanın her yerinde olmasının da temelinde bu yatmaktadır.” İfadelerine yer verdi.

 

 

“SADECE VAN’IN PROJESİ DEĞİLDİR”

En fazla maruz kalınan konunun bürokrasi engeli olduğuna dikkat çeken Memduhoğlu, “Bir işleyiş bürokrasiye takıldığında karın ağrısına dönüşüyor. Bundan sonra işleyişle alakalı gerek bankaların gerekse devletin diğer kurumlarının tamamının orada bir şubesi olacaktır. Her türlü resmi işlemi sonlandıracak kurumlar bir arada olacaktır. Bu anlamda Lojistik üssü son derece önemlidir. Bizler daha önce ilimizi ziyaret eden bakanlarımıza da bizler lojistiğin önemini arz ettik. Van olarak coğrafi yapımızda oldukça müsaittir Ankara’da üretimi olan üretici Van’a da gelip burada bu işe mutlaka paydaş olacaktır. Öyle iş adamları var ki sadece Irak, Iran ve Azerbaycan’a ürün üreterek aylık 1-2 milyon dolar ihracat yapan firmalar var. Onun için bu proje ulusal bir projedir. Sadece Van’ın projesi değildir. Onun için bu projede kentin dinamiklerine çok büyük işler düşüyor. Ayrıca bizim yerel medyamıza da çok iş düşüyor. Bunu sürekli gündemde tutmaları gerekiyor. Bizler talep etmediğimiz halde madem siyasilerimiz bizi ısrarla çağırdılar ve bunu talep ettiler. Bu bizler için avantajdır. Bunu fırsata çevirerek medyanın da desteğiyle bizler bunu gündemde tutmalıyız.” Şeklinde konuştu.

 

 

MEMDUHOĞLU: VAN İÇİN TÜM ZAMANLARIN EN İYİ PROJESİDİR

Bu proje ile Van’ın ihracatının yüzde 25 katma değer sağlayacağını ifade eden Memduhoğlu, “Sadece ürün satmakta değil istihdamda, üretimde dışarıdan gelecek paydaşlar ve yabancı sermayeyle İran ayağının burada güçlenmesi ile bunlar olur. Burada bizlere çok iş düşüyor. Bizlerin siyasi sorunlarımız olabilir ancak hepimiz bu kentin dinamikleri olarak eğer konu Van ise bu bana göre Van için tüm zamanların en iyi projesidir. Bu sürekli sıcak bir üretim gerçekleştirecek. Bu anlamda sizlere ve bizlere de çok iş düşmektedir. Sizler siyasileri sorgulayın biler de bu işin takipçisi olalım. Burada sizler 1 milyon insanın hakkını savunuyor ya da savunmuyorsunuz? Bu anlamda size daha çok iş düşüyor. Bu anlamda Van için oluşacak her türlü haberde biz sizin yanınızdayız. Siz bizi destekleyin bizler de sizi destekleyelim. Bu Van’a ait bir şeydir ve kamunun bir oluşumudur. Devletin ya da bürokrasinin değil. Bizler sadece onların desteklerini arkamıza alıyoruz. Burada Fatih Bey, Beşir Bey ve Burhan Bey bu konuda çok samimidirler. İnanın borsa olarak ne zaman bir proje ile gittiysek canla başla bizler desteklemişlerdir.” Diye konuştu.

 

PERİHANOĞLU: ÜSTE MUAYENE İSTASYONU VAR

Son olarak kısa bir konuşma yapan Van OSB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Perihanoğlu, “Bu anlatılan lojistik üssün devlet hiçbir alakası yok. Son derce modern bir tesis yapılmış ve birçok kurum ve Türkiye’de bulunan bütün bankaların şubeleri var. Van’da insanların kuyruğa girip araçlarını muayene istasyonlarına götürdüğünü biliyoruz. Aynı muayene istasyonu bu üssün içinde var. Tüm TIR firmalarının orada bakım istasyonları var.” Dedi. 


ŞEHRİVAN EKONOMİ: MERAL YILDIZ – ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim