Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) bölgede yaşanan olaylar nedeniyle Van programını iptal ederken, Vanlı işadamları olayların seyrine göre programın gerçekleşeceğini söylüyor. Ancak buna rağmen TÜSİAD’ın programını iptal etmesi kentte memnuniyetle karşılanmadı. Kobanî eylemleri sonrası oluşan havadan çok çözüm süreci ile ilgili kaygılarını dile getirirken Van ziyaretlerini iptal ettiğini açıklayan TÜSİAD yönetimi Van’daki önemli kesimlerden de tepki almıştı…

ÇİFTÇİ: İPTAL’E ÜZÜLDÜK

Kobani protestolarının yanı sıra askerlere yönelik gerçekleşen suikast eylemleri bölgeyi yeniden gererken, undan en çok da ekonomi çevreleri olumsuz etkileniyor. TÜSİAD, “Anadolu Buluşmaları” programı kapsamında Mardin, Cizre ve Batman'ın ardından 6 Kasım'da da Van'a yapacağı önemli bir toplantısını iptal etti. 6 Kasım'da 60 işadamı ile birlikte Van'a çıkarma yapmayı planlayan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, “Ekonominin konuşulacağı uygun zeminin oluşmamıştır” diyerek, programın iptal edildiğini duyurdu. Kararı Rûdaw’a değerlendiren Van Dinamik ve Sanayici İşadamları Derneği (VADSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Çiftçi, "Bu iptal tamamıyla bir iptal değil. Bu karar sadece bir erteleme” dedi. Türkiye’de gündemin sürekli değiştiğini ifade eden Çiftçi, “Ziyaret sadece şimdilik ertelenmiştir, ileriki bir tarihte kesinlikle bu ziyaret gerçekleşecektir. Ülkemizde gündem çok çabuk değişiyor. Yarın ne olacağı belli değil, o nedenle TÜSİAD heyetimizin ne zaman geleceğini bilemiyoruz. Fakat gelmeleri için ısrarcı olacağız. İptale üzüldük” diye konuştu.

TAKVA: DİLERİZ GERGİN ORTAM BARIŞA DÖNÜŞÜR…

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva da, bölgedeki gerginliğin en çok ekonomiyi etkilediğini belirterek, şunları söyledi: “90’lı yıllardan bu yana bu bir parametre olmuştur, barış ortamı ekonomiyi desteklerken, gerginlik ve çatışma ortamı ise ekonomiyi aşağı çekmiştir. Bundan sınır ticareti etkilenmiştir, yatırımlar etkilenmiştir, esnaf etkilenmiştir, üretici ve tüketici her biri kendi yönünde etkilenmiştir. Dolayısıyla bir bütün olarak bölge halkı ve sonuçta ülke olumsuz etkilenmiştir.” İran ve Kürdistan Bölgesi ile ticaret planlarının olduğunu ancak yaşanan olaylar nedeniyle bunu hayata geçiremediklerini ifade eden Takva, “Dileğimiz bugünkü gergin ortamın barış ortamına dönüşmesi, sorunların çatışmaya ve şiddete yönelmeden çözülmesidir” diye kaydetti.

SATIR ARASINDA İPTAL AÇIKLAMASI…

Öte yandan Van'a 60 kişilik bir ekip ile çıkarma yapacağı açıklanan TÜSİAD yönetimi geziyi flaş bir karar ile iptal ederken, olayla ilgili bir açıklama yerine iptal TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer'in bir toplantıda kullandığı sözlerden öğrenildi. Sürece en başından beri destek verdiklerini belirten Dinçer, ekonomik sürece destek verdiklerini anlattı. 6 Kasım'daki Van serenatlarını mevcut ortamda ertelediklerini bildiren Dinçer, ortam ekonomiyi konuşmaya el verdiğinde bunu gerçekleştirme eğiliminde olduklarını anlattı. TÜSİAD olarak sürecin ekonomik ayağına destek verdiklerini kaydeden Dinçer, "6 Kasım'da bir Van seyahati vardı. Bu seyahati mevcut ortamda ertelemek durumunda kaldık. Ortam ekonomi konuşmaya izin verdiği takdirde, bunu yeniden gerçekleştirmek düşüncesindeyiz" diye konuştu.

TÜSİAD’ın bu kararı kentte vatandaşlar ve iş dünyasının önemli bir kesimini tarafından tepki ile karşılanırken karar iş ortaklarına da geç duyuruldu. Van’da bu tür toplantı ve programlara engel olacak bir durum olmadığından ve süreç ile ilgili tedirginliğin oluşmasına neden olduğu belirtildi.

Editör: TE Bilisim