ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER FARUK TOKTAŞ-  Van Ticaret Sanayi Odası (Van TSO) ile DenizBank işbirliğiyle “Ekonomi ve Finans Değerlendirme” toplantısı yapıldı. Toplantıda kentin ekonomisine dair bir çok konu konuşulurken özelde ise Van’ın finansmana erişim sorunu, esnafın ipotek sıkıntıları, sicil affı ve banka şubelerinin azlığı gibi bir çok konu tüm bankalara yönelik bir çağrı olarak dillendirildi.

Van TSO ile Deniz Bank’ın katılımıyla gerçekleştirilen Ekonomi ve Finans Değerlendi toplantısı ekonominin bir çok yönden ele alındığı bir toplantı olarak Van’da gerçekleşti. Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş’in katılımıyla düzenlenen “Ekonomi ve Finans Değerlendirme” toplantısında, Van’da finansmana erişim konusunda yaşanan sorunlar masaya yatırıldı. Gerçekleştirilen toplantıda konuşan Van Vali Vekili Faruk Bülent Baygüven finansmanla ilgili sorunları çözümü noktasında herkesin elinden geleni yapması gerektiğine dikkat çekerken özellikle genç nüfusun istihdamı konusunda kalıcı çözümlerin üretilmesi gerektiğini kaydetti. DenizBank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, tarıma dayalı hizmetleri kendilerine vazife addettiklerini belirtti. Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ise, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin birçok kentinin batıya göre finansmana erişim konusunda ciddi zorluklarla karşılaştığına vurgu yaparak, özellikle son dönemde yaşanan ekonomik dalgalanmalar çerçevesinde bankların faiz oranlarını yükseltmeleri, kredi kullanımı konusunda ipoteklere yönelik yapılan düşük değerli ekspertizler ve şube yetkisinde olan kredi kullanım oranlarının düşük olması, yaşadığımız temel sorunlar olduğunu ifade etti.

Van TSO Tuşba Salonu’nda DenizBank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş’in katılımıyla düzenlenen “Ekonomi ve Finans Değerlendirme” toplantısında, finansmana erişim konusunda yaşanan sorunlar masaya yatırıldı. Toplantıya, Van Vali Vekili Faruk Bülent Baygüven, Vali Yardımcısı İbrahim Civelek, AK Parti Van Milletvekili İrfan Kartal, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Hakkı Ekin, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, kurum amirleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Düzenlenen toplantı, soru-cevap bölümünün ardından son buldu.

BAYGÜVEN: KALICI ÇÖZÜMLER ÜRETİLMESİ GEREKİYOR

Van Vali Vekili Faruk Bülent Baygüven ise sorunların ve aynı zamanda sorunların çözümünün de belli olduğunu söyledi. Sorunların çözümü noktasında herkesin elinden geleni yapması gerektiğine dikkat çeken Vali Vekili Baygüven, özellikle genç nüfusun istihdamı konusunda kalıcı çözümlerin üretilmesi gerektiğini kaydetti.

ATEŞ: KENDİMİZİ VAZİFE ADDETTİK

DenizBank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, tarıma dayalı hizmetleri kendilerine vazife addettiklerini belirtti. Şube açılışı için Van’ın Başkale ilçesinde coşkuyla karşılandığını ifade eden Grup Başkanı Ateş, “Vatan bizim insanımızın yüreğinin attığı her yer, bu güzel vatana da her noktası itibariyle hepimizin sahip çıkmaya borcu var. Çocuklarımıza borçluyuz. Bizim DenizBank olarak bir sloganı var; ‘En değerli varlıklarınız, çocuklarınızın çalışmasını arzu edeceğimiz kurumu yaratmak’ onun için ben ve bütün arkadaşlarım burada samimi bir heyecanla bulunuyoruz. Yapılacak işleri görünce de heyecanımız bir kat daha artıyor, sorumluluğumuz var, ama bunun üstesinden gelecek gücümüz de var. Sadece DenizBank olarak değil bütün bankacılar olarak daha önce tarıma sırtını dönmüş bir sektördük. Ancak 2002 yılında Tarişbank’ı satın alana kadar. Nüfusumuzun ve çalışan iş gücümüzün 3’te biri olan ve hepimizin kökeninde genç cumhuriyetin evlatları olarak tarımı keşfettik. Tarımın ne kadar büyük öneme sahip olduğunu DenizBank olarak idrak ettik. Türkiye’nin her yerine yaygın 400 şubemiz tarımla ilgilidir. Burada bine yakın tarımda hizmet veren denizcimizin 600’den fazlası ziraat fakültesi mezunudur. Burada hizmet vermeye karar verdik. Bu iş kolunu ayrı bir genel müdür yardımcılığı olarak 2002 tarihinde konumlandırdık. Şu an üretici kart diye bir olay var. Rakam 580 bin civarında çiftçilerimizin neye ihtiyacı var; mazota, direktöre, yedek parça, buğday ve gübre gibi bütün girdilerini en az 3-5 ay vade farksız verebileceği, ödemesi geldiği dönemde de nispetten makul faizlerle hasat dönemine kadar yıllık bir kere tahsil edilecek bir kredi yöntemine dönüştürmek yanı sırada bütün tarıma dahil hizmetleri vermekle kendimize vazife addettik” dedi.

TAKVA, SORUNLARA DEĞİNEREK FAZİZ ORANLARIN YÜKSEK OLMASINDAN YAKINDI

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Bankaların genel müdürlerini sık sık misafir edemediklerini ifade ederek, taleplerinin ve beklentilerinin ilgili noktalara iletilmesi konusunda katkı sağlamak babında finansmana erişim konusunda yaşamış olan sorunları ifade etmek istediğini dile getirerek sözleri şöyle sürdürdü: “Özellikle son dönemlerde yaşanan ekonomik dalgalanmalar çerçevesinde bankaların faiz oranlarını yükseltmeleri, kredi kullandırtma aşamasındaki ipoteklere yönelik yapılan düşük değerli ekspertizler ve şube yetkisinde olan kredi kullanım oranlarının düşük olması bizim spesifik olarak ilk etapta finansmana erişim noktasında yaşadığımız temel sorunlar olarak önümüze çıkmaktadır. Bu çerçevede ekspertiz değerlerinin gerçek değerler üzerinden yapılması ve kredi işlemlerinde şube yetkilerinin arttırılmasını özellikle Denizbank’tan başlamak suretiyle diğer finans merkezlerinin de aynı duyarlılığı göstermesini istiyoruz” diye belirtti.

TAKVA: DEPREM 20 YIL GERİYE GÖTÜRDÜ

2011 yılında yaşanan depremi anımsatan Takva, deprem sonrası ciddi bire maliyet olduğunu ifade ederek şu şekilde konuştu: “Malumunuz Van üzerinden baktığınızda 2011 yılında iki tane yıkıcı deprem yaşadık. Bu depremlerin bize ciddi bir maliyeti var. Bu deprem tarihinden önce sosyoekonomik gelişmişlik bakımından Türkiye’de ki 81 il içerisinde 75. Sıradaydık. Dolayısıyla ticaretin geç örgütlendiği; mesela Van Ticaret ve Sanayi Odası bölgedeki en geniş ticaret odalarından biridir ve 1962 yılında kurulmuştur. Ama buna karşın mesela Erzurum bizden 55 yaş daha büyüktür, Diyarbakır 1886’larda kurulmuş ticaretin örgütlendiği bir şehirdir. Bölgenin en genç ticaret ve sanayi odalarından biri olarak ve ticaretin en geç örgütlendiği şehirde kalkış aşaması dediğiniz bir noktada yaşanılan bir afet bizi neredeyse ekonomik olarak 20 yıl geriye götürmüş oldu. AFAD’ın resmi rakamlarına baktığımız zaman 30 bin konutumuz yıkıldı 7 bin tane iş yerimiz kullanılamaz hale geldi. Dolayısıyla bunun bir ekonomik maliyeti vardı ve yılların bütün birikimi bir anda ortadan kalktı” dedi.

“ÖTELENEN VERGİLER VAN EKONOMİSİNİ FELÇ ETTİ”

Devlet eliyle hükümetin yaraları sardığını ve önemli adımların atıldığını ifade eden Takva, “Ama ne yazık ki borçlandık. Bu yıkılan 30 bin konutu 1 yıl içerisinde sineye çekip insanları kalıcı konutlara taşımaya çalışırken o konutları bize parayla sattılar ve biz 18 yıl boyunca o parayı ödemek zorundayız. Dolayısıyla deprem sonrası oluşan borç yükü ve aynı zamanda ötelenen vergilerin 6 yıl boyunca bekletilmiş olması ve daha sonradan yeni bir yasa tasarısı ile taksitlendirilmiş olması Van ekonomisini neredeyse felç etmiş durumda. Bunlar yaşanırken KOSGEB’in o dönem çok önemli bir faizsiz kredi desteği oldu, aracı olan kurumlardan biri de yine Denizbank’tı. Bunun için kendilerine teşekkür ediyoruz. Ama nihayetinde birçok işletmemizin ve KOBİ’mizin sicilleri de bu vesile ile bozuldu”

TAKVA: BANKALARDAN SİCİL AFFINA İHTİYACIMIZ VAR

Ülke ekonomisi açısından istikrar sağlayıcı görev üstlenen ekonomi aktörleri krediye erişim noktasında ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Takva, “Özellikle özel bankalar geçmiş dönemlerde kredi taksitleri ve kredi kartı taksitlerini bir gün dahi aksatanları kara listelerine alıyorlardı. Bu hepimizi neredeyse kara listenin birer ferdi haline getirdi. En son çıkan sicil affı bankalar tarafından onaylanmadığı gibi borcu olmayan tüccar ve esnafın geçmiş yıllardaki ödemelerini aksatmalarından dolayı kredi imkanı da sağlanamaz hale geldi. İstihdam sağlayıcılar ve tüccarın krediye her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğu bu dönemde ekonomide ki dalgalanmaların azaltılabilmesi için finansman desteği sağlanmalı ve bu çerçevede bankaların sicil affına duymuş olduğumuz ihtiyacı da bu vesile ile ifade etmek istiyorum”

TAKVA: ŞUBE SAYISI ARTTIRILMALI

Son olarak Takva sözlerini şöyle sürdürdü: “Arkadaşlarımız ekonomisi ve nüfusu Van şehrine yakın olan 6 tane il seçtiler. Van ile beraber Denizli nüfusu 1 Milyon 27 Bin ve bizim nüfusumuzdan 100 Bin eksik, Tekirdağ yine nüfusu bizden 100 Bin eksik, Balıkesir nüfusu bizden 100 Bin fazla 1 Milyon 226 Bin, Erzurum bölgemizin bir kenti 767 Bin nüfusu var, Malatya’nın 797 Bin nüfusu var, Elazığ’ın da 595 Bin nüfusu var. Arkadaşlarımız bu iller arasında bankacılık anlamında durumumuzu resmeden bir tablo çıkarmışlar. Van’da şu anda bütün bankların içine dahil olduğu yurt içi şube sayısı 54 tane. Denizli’de 150 tane şube var, Tekirdağ’da 138 tane şube var; nüfusları bizden az. Balıkesir’de 167 tane, Erzurum’da 72 tane, Malatya’da 66 tane ve nüfusu 600 Bin olmayan Elazığ’da 53 tane var. Van’ın 1 Milyonun üstünde nüfusu var ama bizim 54 tane şubemiz var”

Editör: TE Bilisim