Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı 2011 yılındaki yıkıcı depremin 2’inci yıl dönümünde yaptığı bir açıklama ile bugüne kadar olan süreçte yapılanları ve Van’daki mevcut sıkıntıları değerlendirdi. Açıklamasında Van’ın Türkiye ekonomisinden bağımsız bir yerel kriz ile karşı karşıya olduğunun altını çizen Takva, haftasonu Van’a gelecek olan Başbakan’a Van esnafının depreminin izlerinden tamamen kurtulması için çağrıda bulundu.

Yaptığı bir açıklama ile Başbakan Erdoğan’ın gelmesi öncesinde Van’ın ekonomik bir krizle boğuştuğunu söyleyen Necdet Takva, özellikle esnafın bu dar boğazdan çıkması için vergi ve benzeri ödemelerde terkin şart olduğunu kaydetti. Van’ın Türkiye ekonomisinden bağımsız yerel bir krizle karşı karşıya olduğu bildirilen açıklamada Takva şu ifadelere yer verdi; “Malum olduğu üzere depremde 30 binin üzerinde konut ve 3 bin işyeri kullanılamaz hale gelmiştir. Depremden kısa bir süre sonra 17 bin afet konutu inşa edilmiş ve insanlar kalıcı konutlara yerleştirilmiştir. Ancak bu Van ekonomisine ciddi maliyet yaratmış bulunmaktadır. Afet konutlarının yarattığı maliyet 20 yıl boyunca her ay 7 milyon TL. ye karşılık gelmektedir. Afet Konutlarının yüksek maliyetli olması ayrıca değerlendirilmesi gereken bir konudur. 35-40 bin TL ye mal edilen konutların 80-90 bin TL olarak yansıtılması çok büyük bir olumsuzluktur.

“VATANDAŞ BU PARAYI ÖDEYEMEZ!”

Tüccar ve esnafa kullandırılan KOSGEB kredilerinin ödemelerinin başladığını da hatırlatan Takva, 2 yıl boyunca vatandaşın aylık 12 milyon TL gibi bir tutarı geri ödeyeceği konusunun mevzu olduğunu hatırlatarak, “Ötelenen SGK ödemeleri başlamış bulunmaktadır. İlimizde ekonomik mücbir sebep hali de devam ettiği için tüccar, sanayici ve esnafın vergi ödemeleri şimdilik yapılandırmadadır. Ancak yıl sonun da sona ermesi tahmin edilen mücbir sebep hali ile beraber Vergilerin geri ödemesi başlayacaktır. Tüm bu ödemelerin yarattığı ekonomik geri ödeme döngüsü aylık 25 milyon TL ye tekabül etmektedir. Van şehri aylık 25 Milyon TL. yi ödeyecek ekonomik performansa sahip değildir. Bu parasal geri ödemeyi finanse edecek kamu kaynağına ihtiyaç vardır. Van şehri bu finansmana sahip değildir.” dedi

BAŞBAKAN’A ÇAĞRIDA BULUNDU!

Son olarak SGK primleri, vergi borçları ve KOSGEB kredileri ile ilgili başbakana çağrıda bulunan Takva, açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Özellikle ciddi bir beklentiye dönüşen vergi konusunda deprem sonrası tahakkuk eden vergilerin 3 yılı kapsayacak şekilde terkin edilmesi gerekir. Sayın Başbakanımızın 26 Ekim de ilimizi ziyareti esnasında kamuoyunun beklentisine karşılık gelecek bir ekonomik açılım yapmasını bekliyoruz. Türkiye de geçmişte yaşanan doğal afetlerde benzer uygulamalar olduğunu biliyoruz. Bu nedenle başlangıç olarak deprem sonrası tahakkuk eden vergilerin 3 yıl süre ile terkin edilmesi göreceli bir kriz çıkışı olarak değerlendirilmelidir. Gerek afet konut fiyatları ve geri ödemeleri ile ilgili, gerekse aylık 25 milyon TL’ye tekabül edecek Vergi, SGK ve KOSGEB geri ödemelerin Van’ın öz kaynağı ile karşılayamayacağı gerçeğinden hareketle, vergi terkini konusunda Sayın Başbakanımızın duyarlılığına ihtiyaç bulunduğunu belirtmekte yarar vardır” ifadesi kullanıldı. (Şehrivan Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim