Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kentte yaşanan sorunlara ilişkin “Van’ın geleceğinde senin de imzan olsun” adlı çalıştayın öğleden sonra ki oturumunda Van’ın “Kent ekonomisi ve kalkınma” ve ekolojik sorunu başlıkları tartışıldı. 11-13 Ağustos tarihleri arasında Akdamar Otel’de yapılacak olan çalıştayda Van’ın temel sorunlarına değinilecek. Ziraat Mühendisi Alev Şahar Caniş moderatörlüğünde yapılan oturumda Van’ın ekolojik sorunun tartışılırken, kentte yaşanan çevre, katı atık sorunu, gürültü ve hava sorunu ele alındı. Çevre sorunun zihniyet sorunundan kaynaklı olduğu belirtilen oturumda, doğanın kirlenmesinin temel nedenin insan olduğu kaydedildi. Yine çevre ve diğer sorunların önüne geçebilmenin de insan ile mümkün olacağı belirtilen oturumda bunun için belediye ve kentin tüm dinamiklerinin bu konuda yurttaşları bilinçlendirecek çalışmalar yapması gerektiği ifade edildi.

CANİŞ: VAN’I ANKARA İLE KIYASLAMAK ÜTOPYADIR

Van’ın ciddi anlamda yaşadığı sorunlardan bir tanesinin de çevre sorunu olduğunu belirten, Ziraat Mühendisi Alev Şahar Caniş, bunun en önemli nedenlerinden bir tanesinin de sistemin bölgeye bakış açısından kaynaklandığını dile getirdi. Van ve Ankara’nın kıyaslanmasının bir ütopya olduğunu belirten Caniş,” Siz kalkıp Van’ı Ankara ile kıyaslayamazsınız. Bir taraftan başkent olmasından kaynaklı devletin bütün imkanlarının seferber edildiği bir büyükşehir var, diğer tarafta halen savaş bölgesi olarak görülen, bugüne kadar devlet tarafından hiçbir hizmetin yapılmadığı bir Van var. Bölgemiz halen dezavantaja sahip bir coğrafyada yer almaktadır. Bu sorunların önüne geçebilmek için ciddi boyutta bir parasal imkan gerekiyor, yine devletin batıya sunmuş olduğu ayırımın bölge illerine sunulması gerekiyor. Ancak bu şekilde bu sorunların önüne geçer ve bu sorunları ortadan kaldırmış olursunuz” diye belirtti.

NİZAMOĞLU: BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN ZAMANA İHTİYACI VAR

Van’ın ilçelerinde yaşanan altyapı sorunlarına değinen Şehir Plancısı Serdar Nizamoğlu, Van Büyükşehir Belediyesi’nin ciddi bir iş yükünü omzuna aldığını ve kentte ki mevcut sorunların önüne geçmesi için zamana ihtiyacı olduğunu ifade etti. Van’ın sınır ticareti yapan önemli ilçelerinden bir tanesi olan Saray’da halen altyapının olmamasının trajikomik bir durum olduğunu dile getiren Nizamoğlu,” Bakınız Saray ilçesi 1970’ten önce belediye statüsüne kavuşmuş bir ilçe, ama aradan 50 yıl geçmesine rağmen halen kanalizasyon sistemi yok, bu durum belki de dünyanın hiçbir yerinde yok. Bu çok ciddi ve vahim bir olaydır. Yine Erciş Türkiye’nin en büyük ilçelerinden biri olmasına rağmen halen arıtma tesisi yok. Çöp alanları ciddi riskler taşıyan yerlerde, bu çöp alanların ıslah edilmesi gerekiyor. Çünkü ıslah etmediğiniz vakit, bu alanlarda ki sızıntı ve akıntılar belli bir süreden sonra kentin içme suyuna karışabiliyor. Bu da zehir içmeniz anlamına geliyor. İşte Van Büyükşehir Belediyesi böyle ciddi sorunların olduğu bir kentin tamamına hizmet edecek. Bizlere düşen halk olarak, kentin dinamikleri olarak belediyenin yanında bulunmak ve belediye ile birlikte Van’ı nasıl daha güzel bir kent haline getirebiliriz, bunun üzerinde düşünmemiz ve projeler üretmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

SEVMİŞ: EN VERİMLİ TOPRAKLARI HALEN YASAKLI BÖLGELER

Çalıştayın son oturumu olan “Kent ekonomisi ve kalkınması” oturumunda ise Van’ın ekonomik durumu tartışıldı. Ziraat Mühendisi Yusuf Sevmiş tarafından Van’ın tarımsal alanlarına ilişkin bir sunum gerçekleştirildi. Van’ın önemli bir tarım arazisi olmasına rağmen, istenilen düzeyde tarım rezervi yapılmadığını belirten Sevmiş, bunun en önemli nedenlerinden bir tanesinin bölgenin halen binlerce tarım arazisi alanın yasaklı bölge olmasından kaynaklı olduğunu söyledi. Van’da tarım potansiyelinin hak ettiği düzeye ulaşması için bazı çözüm önerilerinde bulunan Sevmiş,” Devlet tarafından yurttaşların köylere dönmesi cazip haline getirilmelidir. Meralarda hayvan içme suyu göletlerinin oluşturulması gerekiyor. Yine verimi yüksek tohumluk fidanlar yurttaşlara ücretsiz bir şekilde dağıtılmalıdır” dedi.

“VAN 123 MİLYONLUK NÜFUSA HİTAP EDEN BİR PAZARIN TAM ORTASINDADIR”

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN-TSO) tarafından Van’ın ekonomik durumuna ilişkin bir sunum yapıldı. Van’da 2 milyon 400 bin hektarlık alanın olduğu belirtilen sunumda, Van’ın sosyo ekonomik sıralama da Türkiye’de 75. sırada olduğu vurgulandı. Van’ın yüzölçümü bakımından 6. sırada, nüfus bakımından ise 19. sırada olduğu belirtilen sunum da Van’ın İran, Ermenistan, Azerbaycan gibi 500 kilometrelik alan içerisinde 123 milyonluk nüfusa hitap eden bir pazarın tam ortasında olduğu kaydedildi. Van’da 2014 yılının ilk 6 ayında 1304 konutun satışı yapıldığı belirtilirken, yine 2014 yılının ilk 6 ayında 600 bin kişinin Van’da uçak yolculuğu yaptığı, 2014 yılının ilk 6 ayında 450 bin yerli ve yabancı turistin Van’a geldiği ifade edildi. Van’ın ulaşım sorunun nedenlerinden bir tanesinin ise özel araçların fazla olmasından kaynaklı olduğu açıklanan sunumda Van’da kayıtlı araç sayısının 371 bin olduğu belirtildi. Van’da yaşanan ekonomik sorunun önüne geçmek için Van Büyükşehir Belediyesi’nin kentte istihdam alanlarının yaratabileceği, sektörel alanda tanıtıcı fuarlar düzenleyebileceği ve ilçelerde uygun yatırım alanlarının yapılabileceği açıklandı.

ALP: VAN’DA BAL BORSASI OLUŞTURULABİLİR

Oturumda son olarak söz alan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Şevket Alp, Van’da yetiştirilen tarım ürünlerinin yeteri düzeyde tanıtılmamasından kaynaklı gerekli rağbeti göremediğini söyledi. Örnekler veren Alp,” Malatya’nın bu kadar tanıtılmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi yetişen kayısıdır, oysa ki baktığınız da Van’da kayısı yetiştiriliyor. Ama bunun dış pazara açılması yada tanıtımı neredeyse hiç yok. Yine elması ile meşhur Amasya’da bir elma ağacı yetiştirilene kadar tam olarak 27 defa ilaçlanılıyor, oysa Van elması kendiliğinden doğal olarak yetişen ve hiçbir zararı olmayan bir elma olmasına rağmen kimsenin ilgisini çekmiyor. Yani tanıtımın eksik olmasından dolayı insanlar zehirli olan Amasya elmasını yerken Van’da elma yetiştiriciliğin varlığından bile haberdar değil. Hepinizin bildiği gibi Türkiye’nin birçok yerinde altın, çiçek ve buğday borsası adı altında borsalar var. Bizde dünyanın en güzel balı olmasına rağmen, biz Van’da bir bal borsası oluşturamıyoruz. Van’a özgü bu mevcut tüm ürünlerin tanıtımı için hepimizin elini taşın altına koyması gerekiyor” diye konuştu.


(ŞEHRİVAN)

Editör: TE Bilisim