Van’ın sanayi, ticaret, turizm gibi ekonomik alanlarda kalkındırılması için girişimcileri teşvik etmek amacıyla 28 Şubat 2015 tarihinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan ‘Van Ekonomi Zirvesi’ ile ilgili bilgi vermek ve görüş alışverişinde bulunmak amacıyla ‘Van Ekonomi Zirvesi 1. Van İstişare Toplantısı’ düzenlendi. Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sedat Töre, Van’ın imaj sorunu olmadığını sadece markalaşma sorunu olduğunu ifade etti.

Van TSO toplantı salonunda düzenlenen toplantıya, Van Vali Yardımcısı İbrahim Dündar, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sedat Töre, Belediye Denetleme Kurulu Başkanı Suat Türk, Van TSO Başkanı Necdet Takva, DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, Rektörlük Özel Kalemi Doç. Dr. Yusuf Uzun, Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Menaf Turan, Ticaret Borsası Meclis Başkan Vekili Metin Şevgi, OSB Başkanı Necmeddin Çok, VANGİAD Başkanı Veysel Dikici, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü İbrahim Başak, TÜMSİAD Başkanı Süleyman Güler, VASİAD Başkanı Ali Çiçeksay, ESOB Başkanı Faruk Alpaslan ve Van TSO Ankara temsilcisi Tolga Yüksel katıldı.
Toplantını açılış konuşmasını yapan Van Ekonomist Dergisi imtiyaz sahibi Zeki Yiğit, 28 Şubat 2015 tarihinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan Ekonomi Zirvesi’nin amacı ve hazırlık süreci hakkında bilgi verdi.

DÜNDAR: VAN EKONOMİSİNİ KONUŞULUR HALE GETİRMELİYİZ

Van Vali Yardımcısı İbrahim Dündar ise burada yaptığı konuşmada, zirvenin Van için önemine değinerek, “Son bir yıldır Van’ın ekonomik alanda kalkındırılması için akademisyenlerimiz tarafından bir çalışma yürütülüyor. Bu çalışmanın zirve çalışması ile paralellik arz etmesi ve birbirini destekleyen çalışmalar olması avantaj arz ediyor. Valilik olarak bizim bu toplantıdan beklentimiz düzenlenecek olan zirve hakkında buradan somut veriler elde etmektir. Zirve için belli başlıklar üzerinde yoğunlaşıp Van’ı ekonomisi ile konuşulur hale getirme amacındayız. Bunun için hangi başlıkları öne çıkarmalıyız ya da hangi başlıkları İstanbul’daki zirvede değerlendirmeliyiz. Bunu belirlememiz zirvenin amacına ulaşması açısından önem arz eder. Burada Van’ın en iyi ne şekilde anlatırız bunun üzerinde duracağız” Şeklinde konuştu.

TAKVA: YATIRIMCILARI VAN’A ÇEKİP VAN LOGOSU OLUŞTURABİLİRİZ

Van TSO Başkanı Necdet Takva da Ekonomi Zirvesi’nin, Van’ın en iyi şekilde tanıtılması ve önyargıların ortadan kaldırılması açısından önemli olduğunu belirterek, “Ekonomi zirvesi, Van’ın en iyi şekilde tanıtılması için önemli bir organizasyondur. Bu zirvenin bir temasının olması lazım. Van’ın en iyi şekilde tanıtılması ve yatırımcıları Van’a çekmek için etkili bir çalışma yapılmalıdır. Örneğin bir yürütme kurulu oluşturulabilir. Amaca ulaşmak için zirvenin yapılacağı yerde Van’ın tanıtımı için küçük fuarlar veya statlar kurulabilir. Ticaret ve ekonomi alanında isim yapmış kişiler ile Vanlı işadamları ve Van’ı gerçek anlamda sahiplenen önemli işadamları davet edilebilir. Van’ın yenilenebilir enerjisi, tarımı, mobilya sektörü, hayvancılığı gibi konular üzerinde durularak yatırımcıları Van’a çekebiliriz ve bir Van logosu oluşturabiliriz” Dedi.

TÖRE: VAN’IN İMAJ SORUNU YOK, MARKALAŞMA SORUNU VAR

Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sedat Töre de, Van’ın imaj sorunu olmadığını sadece markalaşma sorunu olduğunu ifade ederek, “Van, doğunun incisi olarak anılıyor. Van ilimizin imaj sorunu yoktur. Van’ın sadece markalaşma sorunu vardır. Biz öncelikle Van’ın markalaşmasını sağlamalıyız. Bunun için de sermayenin ürktüğü sebepleri bertaraf etmemiz lazım. Van birçok alanda gelişmiş bir ilimizdir. Ekonomi Zirvesi’nin düzenlenmesi belki Van ile ilgili var olan dezavantajları avantaja dönüştürme fırsatı doğurabilir” Dedi.

TEŞVİK İÇİN ÖNEMLİ BİR ORGANİZASYON

Toplantıda tek tek söz hakkı alarak konu ile ilgili görüş bildiren kurum temsilcileri, Van’ın tanıtımı ve ekonomik anlamda kalkındırılması amacıyla düzenlenecek olan ‘Ekonomi Zirvesi’nin hem Van’ın sesinin duyurulması hem de yatırımcıları Van’da yatırım yapmaları için teşvik etmek amacıyla son derece önemli bir organizasyon olduğunu dile getirerek, Van’ın kalkındırılması için zirveye ellerinden gelen desteği vereceklerini belirttiler.
Toplantı 15 gün sonra tekrar toplanmak üzere sona erdi

Editör: TE Bilisim