Abd para birimi 2.7044 lira ile yeni tarihi zirveye tırmanarak, analistlerin "destek" diye nitelendirdiği 2.70 liraya da aştı.

 

YENİ REKOR OLDU

Dolar dünkü işlemlerde art arda 2.67 lira ve 2.68 lira sınırlarını aşarak 2.6873 lira ile yeni rekor düzeye tırmanmıştı.

 

HAFTAYA YÜKSEK BAŞLAMIŞTI

Haftanın ilk günü 2.82 lira düzeyinde hareket eden euro da yeni günde 2.8650 liraya kadar yükseldi.

 

YÜKSELİŞ SÜRECEK

DHA'nın sorularını yanıtlayan Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Merkez Bankası'nın TL'yi korumak içim adım atmadığına dikkat çekerek, "Merkez'in dün yaptığı açıklamalar yanlış adımlar, 22 Nisan'da da TL'yi koruma yönünde bir adım atacak gibi görünmüyor. Kademeli olarak dolarda yükseliş devam edecek" diye konuştu.

 

DOLARDAKİ YÜKSELİŞ NEDEN ÖNEMLİ?

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ABD'deki G20 toplantılarında dikkat çekmişti "Kurun hala enflasyona yüzde 15 gibi geçişkenliği var. Kur yüzde 10 değer kazandığında, enflasyon 1.5 puan artıyor" diye. Yani dolardaki yükseliş enflasyonu da arttırıyor.

 

ARA MALI İTHALATI

Sanayide 100 dolarlık ihracat için yaklaşık 70 dolarlık ithalat ara malı ithalatı yapmamış gerekiyor. Dolardaki her kuruş artış ara malı ithalatının maliyetini arttırıyor. Aynı zamanda genel ithalat için de sıkıntı.

 

İHRACAT

İhracatçılarımız için de dolardaki yükseliş sorun. Dolardan ithal edip yüzde 49 düzeyinde Euro üzerinden ihraç ediyorlar. Yani üretim maliyeti artarken satış değeri azalıyor. Aynı zamanda fiyat indir baskısı da yaşıyorlar.

 

BORÇLAR

Vatandaşların döviz cinsi borcu çok yüksek değil. Ancak kamunun ve özel sektörün özellikle de reel sektörün döviz borcu bulunuyor. Merkez Bankası'nın dün açıkladığı verilere göre şubatta kur zararı 292 milyar lira oldu.

Editör: TE Bilisim