Yeni yıl ile birlikte yağmur gibi gelen zamlar ortalama Türk vatandaşı Ahmet Bey'i zor durumda bıraktı.

VERGİLER 3.93 ARTTI

Geçen yıla göre en iyimser tahminle enflasyon oranı kadar artan fiyatlar nedeniyle Ahmet Bey'in vergisi zaten otomatik olarak arttı. Bunun yanı sıra hükümet motorlu taşıtlar vergisi, emlak vergisi gibi vergiler ile pasaport ve ehliyet harçlarını da enflasyon oranında artırıyor. Bu yıl da vergiler yüzde 3.93 oranında arttı.

NET GELİRİN YARISI DOLAYLI VERGİYE

Habertürk'ün haberine göre; Hükümet tarafından vergileri artırılan oto, sigara, alkol ve cep telefonu vergileri sayılınca Ahmet Bey'in 2014'te yıllık bin 652 liralık vergiyi fazladan devlete ödemek zorunda kalacağı anlaşılıyor. Yaptığımız hesaplamada Ahmet Bey'in aylık mutfak ve giyim harcaması ile internet, cep ve ev telefonu ödemelerinin enflasyon oranında arttığını kabul ettik. Doğalgaz, elektrik, su ve benzin harcamaları ise fiyat artışları oranında artırıldı. Hükümetin gerek her yıl enflasyon oranında yenilediği vergiler gerek zam yaptığı vergiler eklendiğinde Ahmet Bey'in yıllık 43 bin 200 lira olan kazancının yarısı olan 21 bin 950 lirayı 2014'te vergi olarak devlete ödeyeceği ortaya çıkıyor.

OTOMOBİL ALIMI VATANDAŞI ZORLUYOR

Ahmet Bey'i özellikle 30 bin lira vergisiz fiyatı olan otomobil alımı zorluyor. Otonun vergisi 2 bin 160 lira artarak 23 bin 192 liraya kadar çıkıyor. Eğer Ahmet Bey otomobili peşin alırsa veya 1 yıllık kerdi kullanırsa aynı yıl ödeyecek. Biz hesaplamamızı otomobilin 3 yıllık kredi ile alındığına göre yaptık.

EMLAK BÜYÜK SÜRPRİZ YAPABİLİR

Emlak vergileri bu yıl artırılacak ve iki kat gibi astronomik artışların yapılacağı konuşuluyor. Böyle olursa Ahmet Bey'in ödeyeceği fazladan vergi 2.600 liraya çıkabilir.

İşte vergi artışlarının vatandaşa yansıması;

Editör: TE Bilisim