Depremden bu yana mücbir halden dolayı ertelen vergilerde, Van TSO ve siyasilerin çabalarına rağmen terkin olmadı. Önce bir yıl ertelenen daha sonra süresi uzatılan vergi ödemeleri geldi çattı. 30 Nisan’da sona erecek olan vergi ödemeleri şimdiden esnafı kara kara düşündürmeye başladı…

Van’da yaşanılan iki büyük depremden sonra gündeme gelen ve her seferinde ödeme tarihleri verilen vergi borçlarının son durumunu Van Defterdarı Mehmet Durusoy’a sorduk. Vergi ertelenmesin 30 Nisan’da sona ereceği ve bunun yanı sıra özellikle VAN TSO’nun gündeme getirdiği ve Van’daki birçok kurum ve kuruluşun desteklediği ‘vergi terkini şart’ çağrısını değerlendiren Durusoy, “Halkımızı yanıltmak istemiyoruz. Ancak şu an itibariyle bizlere de her hangi bir bilgi gelmedi. Bizlerde vatandaşlarımız gibi bakanlıktan gelecek bilgiler için beklemedeyiz” sözlerine yer verdi.

ERTELEMELER NASIL OLACAK?

Ertelemenin 30 Nisan’da sona erecek olması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Defterdar Durusoy yeni bir erteleme olup olmayacağı ile ilgili soruları da yanıltarak; “Şu an için elimize her hangi bir şey gelmedi. Ertelemeler ile ilgili her hangi bir açıklama yapılmış değil. Sizin de dediğiniz gibi sistem üzerinde 30 Nisan tarihi son gün olarak görülüyor. Ancak Maliye Bakanlığı olarak bizlere bir duyuru ya da her hangi bir belge gelmedi. Durumu bizlerde takip ediyoruz. Ancak şu kadarını söyleyebilirim ki sistemde görülen 30 Mart tarihi mecburi girilen bir tarihtir. Bildiğiniz üzere deprem olduğu dönemden bu güne kadar her altı ayda bir bu tarih veriliyordu. Bu verilen sonra tarih 4 aylık için verilen bir tarihtir. Bu verilen tarihlerin sebebi ise takip yapılması ve borçların bilinmesi içindir. Erteleme ile ilgili ise, ertelemeler halen devam ediyor. Dediğim gibi bu tarih sistem üzerinde verilen bir tarihtir. Bir daha erteleme olur mu o konu hakkında elimizde her hangi bir belge ya da bir bilgi ulaştırılmadı. Bunun dışında taksitlendirilmeler yapılıyor. Sonuç olarak ne olur bizde tam olarak bilmiyor ve bekliyoruz.” Dedi.

ONLAR DA NE OLACAĞINI BİLMİYOR

Özellikle Başbakan Erdoğan’ın Van’a gelişi öncesi bir kez daha gündeme taşınan ve Van TSO’nun tam sayfa ilan ile terkinini istediği o ödemeler ile ilgili hükümet de henüz bir adım atmadı. Daha önce birkaç kez hükümetin borçları sileceği gündeme gelse de bu konuda bir adım atılmamıştı. Şu sıralar hala borçların silineceği yönünde umutlar korunurken, Bakanlıklar nezdinde ise bu talep defalarca reddedildi. Fakat buna rağmen hala neticeyi bilmediklerini dile getiren Durusoy, ayrıca; “Ödemeler yapılıyor. Daha doğrusu depremden sonraki var olan borçlar için ödeme yapmak isteyenler ödemelerini yapıyorlar. Ancak mücbir sebepten dolayı ödemeye yapmak istemeyen vatandaşlarımız ödeme yapmıyorlar. Fakat şunu da belirtmek isterim bu durum sadece depremden sonra var olan borçlar için geçerli olan bir durumdur. Depremden önce var olan borçları biz takip ediyor ve bu borçların ödenmesi konusunda her hangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Az önce belirttiğim gibi erteleme ve taksitlendirmeler devam ediyor. Ancak daha sonraki aşamalarda bu durumun neticesi ne olur o konuda bizlerde beklemekteyiz. Ama belirttiğim gibi ödemeler her türlü yapılıyor. İleri de bir borç ile karşılaşmak istemeyen vatandaşlarımız borç ödemelerini yapıyorlar. Fakat biliyorsunuz 2011 yılından bu yana mücbir bir sebep var ve bu sebepten dolayı borçlarını ödemeyenler beklemedeler. Sonuç için bizlerde şu an için bekliyoruz.” Dedi.

“30 NİSAN SON OLMAYABİLİR…”

Öte yandan son tarih olan 30 Nisan’dan sonraki durum hakkında da kesin söylem yapamayacaklarını belirten Durusoy, bu tarihin de birçok ihtimale açık olduğunu belirterek henüz ellerine nihai karar ulaşmadığını dile getirdi. Durusoy; “Erteleme demin belirttiğim gibi devam ediyor. 30 Nisan’dan sonra ya da öncesinden bir bilgi gelir mi bilemiyorum. O tarihten sonra her şey artık şekillenmeye başlayacak ve buna göre de yeni bir erteleme söz konusu olur mu onu bizde tam olarak bilemiyoruz. Ancak şunu çok iyi bilmenizi ve o şekilde bilgi vermenizi isterim. 30 Nisan tam anlamıyla bir son anlamına gelmiyor. Bu yüzden yeni bir bilgi gelmeden bizlerde bir şey söyleyemiyoruz. Bizim elimize bu konuda bir bilgi ulaşırsa biz bunu basınımız aracılığıyla zaten vatandaşımıza bildireceğiz ve açıklamasını yapacağız.” Dedi.

TERKİN İÇİN KESİN KONUŞMADI…

Öte yandan vergi terkinleri konusunda da kesin bir ifadenin yanlış olacağını belirten Durusoy, ne “Olmayacak” ne de “Olacak” şeklinde bir ifadenin yanlış olacağını, bu noktada bakanlığın son sözünü beklediklerini belirtti. Durusoy konu ile ilgili olarak; “Bu konuda hiçbir şey söyleyemiyoruz. Çünkü herkes gibi bizlerde beklemekteyiz. Bizler şimdi terkin olacak ya da olmayacak deyip insanlarımızı kesinlikle yanıltmak istemiyoruz. Bu konuda birkaç adım atıldı. Bizlerde atılan bu adımlardan sonra Bakanlığın atacağı adımı bekliyoruz. Ancak şunu da söyleyebilirim ki terkin olması haline ödeme yapan insanalar bu sefer geri iade için başvuru da bulunacaklar. Ya da terkin olmaz ise borç ödemeleri nasıl olur bilemiyoruz. Şu an için bu durum biraz zor gibi görünüyor ancak dediğim gibi her şey Bakanlıkta bitiyor ve bizlerde vatandaşlarımız gibi beklemedeyiz.” Dedi.


Önder ALTINAL – Şehrivan ÖZEL

 

 

Editör: TE Bilisim