Önder ALTINAL/Şehrivan

Geçtiğimiz yıl Van TSO seçimleriyle başlayan Mavi-Turuncu savaşında, Mavi liste arda arda yapılan oda ve borsa seçimlerinde ilk kez mağlubiyeti tattı. Şoförler Odası’nı Emin Tuğrul’a kaybeden Faruk Alpaslan, ‘Beyaz’ liste ile girdiğimi seçimlerde Mavi’ye karşı büyük bir zafer kazanarak Van Esnaf ve Sanatkar Odalar Birliği başkanlığını devam ettirdi!

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin (VESOB) 18. Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı. Geçtiğimiz yıldan bu yana her biri siyasi seçim havasında geçen oda ve borsalar seçimlerinin ardından Van bir kez daha önemli bir şeçime şahitlik etti. Mevcut Başkan Faruk Alpaslan ile diğer aday İsa Berge’nin yarıştığı seçimde Mavi’ler 1 yıllık seçim sürecinden sonra ilk kez yenilgiyi tattı. Van TSO seçimleriyle başlayan seçimlerde Mavi’lerin egemenliğine ‘Beyaz’ liste ile noktayı koyan Faruk Alpaslan, kaybettiği Şoförler Odası’nın da aralarında bulunduğu üst çatıyı alarak büyük bir zafer kazanmış oldu. 146 üyenin oy kullandığı seçimlerde Faruk Alpaslan kullanılan oyların 74’ünü alarak bir kez daha VESOB’un başkanı oldu!

BERGE: YÜREĞİMİZ YANDI

İki adayın yarıştığı seçim, VESOB’un yeni hizmet binasında düzenlenen toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Divan Kurulunun oluşturulması, faaliyet ve denetim raporlarının okunmasının ardından bir konuşma yapan VESOB Yönetim Kurulu Başkan adayı İsa Berge, ilk olarak Soma’da yaşanılan faciadan dolayı hayatını kaybedenlere ve ailelerine başsağlığı diledi. Berge, “Öncelikle kısa bir zaman önce Soma’da hayatını kaybeden vatandaşlarımıza memleketimiz adına, esnaf ve sanatkarlarımız adına Allah’tan rahmet ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Böyle faciaların inşallah bir daha yaşamayız. Bu faciaların da biz esnafların artık insanlara önem verilmesi gerektiğini, insan hayatına sadece maddi ve ticari bir gözle bakmamız gerektiğini ve insanları insan oldukları için sevmemiz gerekiyor. İnşallah yetkili organlar bu konuda hassas davranır ve konuyu netliğe kavuştururlar. Bizim yüreğimiz yandı inşallah bundan sonra başka yürekler yanmasın, başka acılar yaşanmasın” sözlerine yer verdi.

“GLOBALLEŞME ESNAFIMIZI YOK EDİYOR”

Berge artık hızla gelişen bir dünya içerisinde olduklarını belirterek, küresel ekonomi ve globalleşme ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Teknolojik sermayenin her geçen gün esnafı yok ettiğini vurgulayan Berge şu sözlere yer verdi: “Değerli dostlar artık hızlı bir şekilde değişen bir dünyanın içindeyiz. Artık küresel ekonomi ve globalleşme her geçen gün sermaye piyasası artık entelektüel sermaye dediğimiz her geçen gün esnafımızı yok etmektedir. Her geçen gün internet ortamında alışveriş ortamının yapılması, ister istemez bizleri yıpratmaktadır. Elbette ki biz bu teknolojik değişimlerin karşısında değil yanında yer alacağız. Biz bu teknolojik eğitimlere, teknolojik çağa ayak uyduracağız. Esnaf ve sanatkarlarımızın değişimi yakalayabilmeleri için kültürel, ekonomik anlamda bilgi çağına uygun bir model yakalamak adına esnaf ve sanatkarlarımız ile birlikte bu değişimi anlatmak adına bir AR-GE birimi oluşturacağız. AR-GE birimi bir danışmanlık birimi, proje birimidir. Bugüne kadar bildiğim kadarıyla VESOB’ta sade SODES yer almaktadır. Biz esnaflarımızı Avrupa Birliği hibeleri için hazırlayacağız. Bunun yanı sıra esnaf ve sanatkarlarımız için bir birim oluşturacağız. Bizim esnafımız dışardan proje vermesinler, biz bu birim ile birlikte bunun önüne geçmeye çalışacağız. Yeni esnaflığa atılan esnaflarımız projeleri ile kendi mesleki odalarına gelsinler, projelerini hazırlasınlar. Bizlerde birlik olarak onlara öncülük edelim. Esnafımızın performansına katkıda bulunalım.”

BERGE: BELEDİYEDE ESNAF MASALARI KURACAĞIZ

Büyükşehir belediyesi ve diğer ilçe belediyelerinde esnaf ve sanatkarlar için masa oluşturacaklarını belirten Berge, “Bildiğiniz gibi artık ilimiz büyükşehir oldu. Yasalarımızın artık birçoğu büyükşehir yasalarına sahiptir. Büyükşehir yasasından sonra artık bildiğiniz gibi Bahçesaray’daki esnafımız ile Başkale’deki şoförümüzde, Erciş’teki lokantacımızda büyükşehir ile birlikte bundan etkilenecek. Bu sebeplerden dolayı Allah nasip ederse bir proje birimi, belediyemizden bir esnaf masası talebinde bulunacağız. Geçtiğimiz günlerde bu konuda belediyemiz ile görüştük ve belediye başkanlarımızda buna sıcak yaklaştılar. Hangi oda olursa olsun esnafımız bu masada sorunlarını dile getirecek ve bizlerde o esnafın bağlı olduğu odaya giderek sorunlarına çözüm olacağız. Ayrıca düzenli olarak da ayda bir ya da 2 ayda bir esnaf masası konusunda toplantılar yapacağız. Bunu ilçelerimize de yayacağız ve ilçelerde yaşanılan sorunlar ile ilgilide bu çalışmayı yapacağız. Belediye başkanlıklar ve kaymakamlıklar da bu masaları kuracağız ve yine toplantılar yapacağız. İlçelerdeki oda başkanlarımız ile bir araya geleceğiz ve sorunlarına çözüm olacağız” dedi. Son olarak başkan Faruk Alpasla’nı abileri gibi gördüklerini belirten Berge seçimlerin Van’a, ülkeye ve esnafa hayırlara vesile olmasını diledi.

KARAEL: SEÇİMİN KAYBEDENİ OLMAYACAK

İsa Berge’den sonra kürsüye çıkan Demirciler ve Tornacılar Odası Başkanı İdris Karael seçimin hayırlara vesile olmasını diledi. Karael ayrıca seçimin kaybedenin olmayacağını kazananın ise esnafın olacağını söyledi. Karael: “Benden önce söz hakkı alan arkadaşım esnafın yaşamış oldukları sıkıntılar güzel bir şekilde dile getirdi. Biz 2011 yılında yaşanılan depremin sıkıntılarını halen yaşamaktayız. Sanayi sitelerimizde bulunana işletmelere yıkım kararları verildi. Ama buna rağmen biz bu afetten bir kuruş para alamadık. Bunun yanı sıra diğer kaynaklardan da biz destek alamdık. Şimdi değerli arkadaşlar esnaf ve sanatkarlar birliği bütün esnafların birleştiği bir birlik ve bir odadır. Bu oda da esnafın olmazsa olmazıdır. Bütün odalar mecburdurlar esnaf ve sanatkarlara odalarının kanunlarına ve söylediklerine uysunlar. Ben burada kanunun tümünü sizlere anlatmak için bulunmuyorum. Ancak şunu da söylemek istiyorum. Biz hepimiz bu geminin içinde yer alıyoruz. Bizler bir birimizi seveceğiz ki başkaları da bizleri sevsin. Bu nedenle bu genel kurulun ilerideki sorunlarımızın çözümü adına da seçimin olması nedeniyle, bu güzel binada, bu güzel seçime vesile olan Başka TES Genel Başkanımız Bendevi Paladöken’e, Birlik Başkanımız Faruk Alpaslan’a, Sanayi bakanımıza ve diğer yetkililere teşekkür ediyorum. Bu güzel binada, bu güzel seçimin herkese hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bu seçimde kaybeden olmayan, kazanan esnaf ve sanatkarlar olacak. Bu kongrenin sonucunda da biz yine kol kola bu memleketin yararı için çalışacağız” sözlerine yer verdi.

ALPASLAN: O PARA HALEN HESAPTA DURUYOR

Daha sonra kürsüye çıkan VESOB Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Alpaslan ise, göreve geldiği günden itibaren yapılan çalışmalara değindi. İdris Karael’in destek alamadık söylediklerine karşı konuşan Alpaslan ‘o para halen hesaplarda duruyor’ dedi. Alpaslan: Değerli arkadaşlar 2010 yılında göreve geldiğimiz gün yönetim kurulundaki arkadaşlarımız ile birlikte bir takım vaatlerde bulunduk. Ama bu dönemlerimize ait büyük felaketler yaşadık. Başta geçtiğimiz haftalarda Soma’da yaşanılan facia ve 2011 yılında Van’da yaşadığımız felaketlerden sonra yaşamını yitiren insanlarımızın ve bizlerin başı sağ olsun diyorum. Bizler bütün insanlarımızı doğruları söylemek adına buradayız. Bakın arkadaşlar bizler sorunlarımızı doğru zamanda ve doğru yerlere götüremezsek sorunlarımız çözemeyiz ve bir verim alamayacağımızı da çok iyi biliyorduk. Başta Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımıza esnafımızın sorunlarını taşımak adına bütün adımları attık. Bende önce konuşan Başkanım ve abim İdris başkan deprem döneminde destek alamadıklarını belirtti. Ben kendim Sanayi Bakanımız ile makamında ve mecliste görüşmeler yaptım ve sıcak para gelmez ise bu memleketin kalkınamayacağını kendilerine belirttim. O para banka hesabına ve daha sonra bizim hesaplarımıza yatırıldı. Ama maalesef arkadaşlarımız o paranın hibe olması ısrarından dolayı o para halen hesapta durmaktadır” sözlerine yer verdi.

“TÜRKİYE’NİN EN İYİ ODA SARAYINI YAPTIK”

Yeni bina yapmak için ne çalışmalar yaptığını belirten Alpaslan şu sözlere yer verdi: “Değerli arkadaşların odanın satılması konusunda bizden iki dönem önce görev alan abilerimiz değerinin az olmasından dolayı her hangi bir satış gerçekleşmemiştir. Deprem sonrasında bu acil ihtiyaç hasıl olmuştur. Bizler bildiğiniz üzere büyükşehir olduk. Bu yüzden büyükşehir olmakla birlikte esnafımıza yakışır bir esnaf ve sanatkarlar sarayımızın olması gerekiyordu. Bizim artık bir saraya ve odaya sahip olmamız gerektiği konusunda karara vardık ve ben kendi cebimden geçen haftaya kadar konteynerdeki esnaf odasının bütün giderlerini sağladım. Bunun akabinde Türkiye’deki iller içerisinde başta İstanbul olmak üzere en büyük ve güzel bu odayı esnafımıza kazandırdık. Bu yapımda emeği geçen başta başbakanımıza ve bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Bunun olanaklarını sağlamak için eski binamızı sattık. Arkadaşımız az önce bunun araştırılmasını ve incelenmesi konusunda bir talepte bulunduk. Biz bunun mahkeme kararı ile değer tespitini yaptık. Ancak 1,5 yıl beklememize rağmen biz bunun satışını değerinden az satışa sunulduğunu gördük.”

ALPASLAN: ODASIZ İLÇE KALMAYACAK

Van’a Türkiye’de bulunmayan bir oda sarayı yaptıklarını ve odası olmayan ilçelere de odalar yapacağını sözü veren Alpaslan: “Bizim için Van ne kadar önemli ise ilçelerde o kadar önemli. Bizler eğer bu görevlere atılmış isek, esnaf arkadaşlarımız bu yükümlülüğü üzerimize vermiş ise onların çoluk çocuğunun vebali, o esnafın vebali boynumuzdadır. Bu il ilçe fark etmez. Erciş ilçesindeki her iki odaya daire aldık ve buranında borçlarını ödedik. Ancak 630 bin TL’lik gibi bir borcumuz kalmış durumdadır. İnşallah bu borç içinde birçok çalışmalar yapacağız ve gerek burada olsun gerekse de Ankara’dan olsun tüm olanaklar ile bu borcumuzu da ödeyeceğiz. Biz bu döneme münhasır hiçbir odamızdan hiçbir şekilde bir lira para almadık. Ve hatta onlar borçlar kalmasındalar diye hesaplarına paralar yatırdık ve borçlarını kapattık. Bildiğiniz birçok ilçemizde hizmet odaları bulunmuyor ve büyük sıkıntılar yaşanıyor. Ben önceki dönemde ilimize Van’da değil Türkiye’de bulunmayan bir oda yapacağımızı söyledim ve buğun hamt olsun ki bunu başardık. Bizim bu sıkıntı yaşayan ilçelerimizde bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Ve şunu söylüyorum eğer ki buraya yine gelirsek odası olmayan ilçenin kalmayacağına dair size söz veriyorum” dedi.

Alpaslan ayrıca Türk, Kürt ayırımı yapmadan, siyasete bulaşmadan göreve geldiklerini vurgulayan Başkan Alpaslan, “İster beni seçin, ister seçmeyin, cenabı Allah doğrusu ne ise, sizlerin hakkında hayırlısı ne ise onu nasip etsin. Benim esnafa hizmetten başka kimseyle bir derdim yok. Allah hayırlı uğurlu etsin” şeklinde konuştu. Yapılan konuşmaların ardından mavi ve beyaz liste halinde seçime gidildi. Seçimde Faruk Alpaslan beyaz listede, İsa Berge ise mavi listede yer aldı.

Editör: TE Bilisim