2020 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda yer alan detaya göre; Sosyal yardımlar ve sosyal hizmetler arasındaki bağlantı güçlendirilecek. Programda "Sosyal Yardım Artı" dönemine geçileceği vurgulanırken, sosyal yardımdan faydalanan vatandaşların ihtiyaç duydukları kamu hizmetine erişiminin de kolaylaştırılacağı belirtildi.

Çalışma dahilinde Aile Bilgi Sistemi ve Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sisteminin entegrasyonu sağlanacak. İlk olarak pilot olarak başlayacak proje ile Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi üzerinden veri tabanı sorgulamaları yapılarak, diğer kamu hizmetlerine ihtiyacı olan vatandaşların tespiti yapılacak.

Öte yandan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın yürüteceği çalışma ile sosyal yardımların etkinliği analiz edilerek gerekli revizyonlar yapılacak. 

VEFA PROJESİ

Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi ve e-Belediye sisteminin entegrasyonuyla yerel yönetimlerin bu alandaki rolü arttırılacak ve kırsaldaki vatandaşların sosyal yardıma erişimi kolaylaştırılacak. Nüfusu 20 binin altında olan yörelere sosyal yardımlara yönelik farkındalık arttırılacak. Kırsal alanda yaşayan yaşlı vatandaşların, sağlık, temizlik ve yemek gibi ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik VEFA PROJESİ başlatılacak.

SADECE 40 İLDE VARDI TÜM İLLERE YAYILACAK

Yeni düzenleme ile engelli ve yaşlı bakın hizmetlerine standartlar getirilecek ve hizmet veren personelin nitelik ve nicelikleri artırılacak. Bu hususta Bakım Hizmetleri Kalite ve Standartları Kitabı ve Rehberi yayınlanacak ve eğitimler verilecek. Toplum temelli bakım hizmetleri kapsamında gündüzlü bakım hizmetleri yaygınlaştırılacak. Yaşlılara yönelik gündüzlü bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılması için mevzuat çalışması yapılacak ve yerel yönetimlerin gündüzlü hizmet vermesi teşvik edilecek. Bu kapsamda Toplum Temelli Bakım hizmetleri kapsamında engelli vatandaşlara yönelik 40 ilde verilen gündüzlü bakım hizmeti tüm illere yayılacak.

Editör: TE Bilisim