Farklılıklara saygı duyup kabullenmek, çocuklarımıza da kazandırıp birlikte yaşamayı öğretmek, öğrenmelerini sağlamak ve bu konudaki öğrenme potansiyellerini açmamız gerekmektedir. Gerek ailelerin gerek eğitimcilerin üstünde durması gereken en önemli konulardan biri bu olmalıdır.

Farklılık dediğimizde fiziksel özellikler, dini inançlar, farklı değer yargıları, etnik köken farkı vb. kavramlar karşımıza çıkar. Tüm bunlara yaşamımızda yer açmanın yolu, yaşamımıza dahil edip farklılıklara saygı erdemini çocuklarımıza da kazandırmanın önemi benimsetmekten geçiyor. Her birimiz diğerimizden farklıyız. Biz hem bireysel farklılığımızı muhafaza edip hem de farklılıklarla bir araya gelirsek oluşan mozaiğin güzelliğini de ortaya çıkarırız. Çocuklarımıza farklılıklara saygı duymayı öğretirken, yaşadığımız dünyada her bireyin eşit haklara sahip olduğunu anlatmalıyız. Din, dil, ırk, kadın-erkek arasındaki eşitlik ve fiziksel özellikleri ne olursa olsun örneğin; akranları arasında şişman, güzel, zayıf, çirkin, siyah, beyaz fark etmez herkesin eşit haklara sahip olduğunu, saygı duymasını ve şekilcilik yapmamasını öğrenmelidir.

Aynı aileden kardeşler bile farklı fiziksel özelliklere sahip olabiliyor. Bir insanın farklı oluşu bize onu dışlama ötekileştirme hakkı vermez. Bu konuda empati kurup karşımızdaki insanın bakış açısından bakmalıyız. Son zamanlarda gündeme gelen ırkçılık olaylarının büyüyerek toplumsal olaylara dönüşmesini üzüntüyle takip ettik. Düşünecek olursak, herkes aynı olursa, tepkilerimiz ve fikirlerimiz aynı, bakış açılarımız aynı, duygu-düşüncelerimiz hayallerimiz aynı, kişilik yapılarımız aynı ve tıpkı fabrikasyon ürünler gibi fiziksel özelliklerimiz aynı, olaylara bakış açımız, kaygılarımız aynı olursa, tekdüze ve monoton bir yaşam süregider.

Unutmayalım ki farklılıklarımızla güzelleşiriz.

Bu konuda fikri sabit insanların fikrini belki değiştiremeyiz fakat bizler davranışlarımızla ve tepkilerimizle onun farkında olmasını sağlar, onun reaksiyonunu minimuma indirebiliriz.

Bu konuda A.D WILLIAMS ‘’ Eğer herkes birbirini sever, saygı duyarsa Dünyadaki 7 milyar insanın neler başarabileceğini hayal edebiliyor musunuz? ’’ görüşünde.

Farklılıklar, eğitimde öğretmenlerin en çok üstünde durması gereken konulardan biri olmalıdır. Çocuklarımızı konuyla ilgili eğitici çizgi filmle, hikâye kitapları ile desteklemeli ve medyada bu konu hakkında kamu spotlarına daha çok yer verilmelidir.

Küçük yaşlarda verilen öğretiler, büyüyüp yetişkin olduğunda bireyde gördüğü yanlışlar karşısında direnç oluşturur. Neslihan Acu, farklılıkları şöyle dile getiriyor ‘’ Bir toplumu güzelleştiren şeylerin başında farklılıklar gelir, farklılıklara bu kadar tepki vermemizin nedeni korkudur. Korku ise anlayamamaktan ve sevmemekten kaynaklanıyor. Herkes sadece normallik istiyor, sıradanlık istiyor gri renk her yere hâkim olsun istiyor. ‘’

Biz ülke olarak farklılıklarımızla bir bütünüz ve bu bizi daha güçlü bir toplum yapmakta.

Yazımı son bir cümleyle noktalamak istiyorum,

Bir orkestrada kulağa en güzel gelen beste, değişik farklı farklı enstrümanların çıkardığı güzel namelerden, farklı seslerden, farklı notalardan meydana gelir.

Sevgiyle kalın