Başlığın cazibesinden dolayı bu yazı okunur dedim. Çünkü daha tarihi açıklanır açıklanmaz Van gündemini meşgul eden bir etkinlik bu...
Bu yüzden başlık festival olsun ki hemşehrilerim görüp "aha festival yazi" düşüncesiyle hemen okusun diye attım bu başlığı. Bu güne kadar yazdığım yazılar hep mizah yönlü olduğu için ya da birilerinin hoşuna gitmeyecek şeyler yazacağım için şimdiden uyarıyorum "bu yazı aşırı ciddiyet içerir."

İlimize önemli bir şekilde turist çeken ve ülke çapında ve uluslararası alanda büyük hayran kitlesine sahip sanatçıları misafir eden bir festivalin önemi kesinlikle inkâr edilemez. Ve hatta bu organizasyon Biletix tarafından 2018 yılının "en beğenilen festival" ödülüne layık görülmüştü. 


O festivalde İran Hükümeti tarafından yasaklı sanatçılar listesinde yer alan Mohsen Namjoo da yer almıştı. Sanatına laf etmeyiz ama o sahnede Kur'an'ı Kerim ayetlerini şarkı şeklinde söylemiş bir sanatçının olması büyük çoğunluğun tepkisini çekmişti. Festivale gelecek olan tek Kürt sanatçı Mem Ararat da ilgisizliklerinden yakınmıştı organizatörlerin. Ve festival bir olacak bir olmayacak derken festivalin yapılacağı ilçe olan Gevaş Kaymakamlığı "gerekli güvenlik önlemleri alınmadığı için" festivalin iptaline karar vermişti. Festivalin iptal edildiğini duyan Van'ın aktif sosyal medya kullanıcıları (aralarında esnaflar da var) festivalin Van'a ekonomik olarak can katacağını ve bu organizasyonun kesinlikle olması gerektiğini gösteren twitler atmıştı.

Şimdi meselenin diğer boyutuna bakıldığı zaman; bu festivalin iptal edilmesini kınayan esnafın neden samimi olmadığını elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım. 

Türkiye'nin neresine giderseniz gidin asgari ücret asgari ücrettir değil mi? Ama bizde ele değil işte... Çünkü maaşları yatırılan personelle önce anlaşma yapılır; "ben senin paranı bankaya asgari ücret olarak yatıracağım ama seninle aylık 1700 lira olarak anlaştık ya, sen 300 lirasını bana geri ver ya da aydan aya ben sana 1500 lira vereyim, sen 500 lirasını bankamatikten çekip bana getir" diye anlaşılır. Ve bu esnaf, Van'ın ekonomisine katkı sunacağı için festival olsun diye samimiyetten yoksun bir savunma yapar. 

Ya da kafe sahibi olup, "bu festival bizim değerlerimize zarar veri" diye naralar atan ama elemanlarının hiçbirine sigorta yapmayan gayet inançlı beyefendinin bu savunmayı içten yaptığına bizi hangi kuvvet inandırabilir?

Dışarda "Van'ın neyi meşhurdur?" Sorusuna verilecek ilk üç cevaptan biridir kahvaltımız. Şimdi söz sende kahvaltı salonu sahibi olup, duvarında Haziran 2014 tarihine ait "Guinness World Records" sertifikası bulunan esnaf abi; insanlara ikinci kalite ürün verip kahvaltıyı gelen turistlere yanlış tanıtarak mı Van'ın ekonomisine katkı sunacaksın? 

Geçen sene Eylül ayında "en az üç yüz tane bilim insanı" Van'a geldi. 4 gün boyunca konaklamasına vesile olan "Uluslararası Batı Asya Turizm Araştırmaları Kongresi gerçekleşti. Ve yerel esnaftan yalnızca 1 (yazıyla bir) kişi sponsor oldu. Bunun getirisi bizim için ne kadar büyük olacaktı biliyor musunuz? Ama Van'ın ileri gelen esnafları ekonomimizi düzeltmek ile meşguldüler(!)

İleride Süper Lig'e çıkarsa şehrin tanıtımına büyük katkı sağlayacak Vanspor, geçtiğimiz ay şampiyon oldu. Vatandaşlar olarak bir stadyum istedik ve Van'a stadyum şart adı altında sosyal medyada gündem oluşturduk. Bir Allah'ın kulu (kendilerini üst düzey kul olarak gören milletvekilleri dahil) yav bunlar ne diyor, neden bu gündemi oluşturmuşlar diye sormadı. Sorsan Van için ellerinden geleni yapıyorlar. 

Dedik ki kardeşim bu çarşının hali nedir? Hijyen kuralları yok, vergi levhası yok, eline şiş alan ciğer dağlıyor bu nasıl iştir? Allah verdi de zehirlenme olmadı. Buna izin veren değerli Belediye Başkanı vergi levhası olan esnafların hakkına girmesine rağmen, şehre can katacak diye festival olsun istedi ve vergi levhası olan esnaf da buna destek verdi. Bu mu sizin samimiyetiniz efendiler? 

Daha yazılacak çok şey var ama bu hamur çok su götürür. Sahipsiz memleket deyince kızıyorlar bana. Velhasıl-ı kelam Allah bu memlekete layık insanlar nasip etsin ki hakikaten ekonomik olarak gelişiriz diyebilelim.