ŞEHRİVAN HABER: ÇETİN DEMİR- Türkiye’nin deprem gerçeği gündemdeki yerini korumaya devam ederken, özellikle Güneydoğu’daki 11 ili etkileyen Kahramanmaraş depremi tartışılmaya devam ediyor. Büyük bir alanda yıkım yaratan depremin yaraları sarılmaya devam ederken 2011 yılındaki Van depremi de deprem gerçeği olarak hafılardaki yerini koruyor. Depremin üzerinden uzun bir süre geçmesine rağmen Van’da hala depremin izleri tamamen silinmezken, uzmanlardan da zaman zaman bu anlamda uyarılar yapılıyor. Bu anlamda en büyük uyarı da kentin halihazırda daha dirençli hale gelmesi şeklinde oluyor.

Kentin deprem direnci Karharamanmaraş merkezli depremlerle yeniden tartışılırken Dirençli Kentler Topluluğu Derneği Başkanı Fırat Durmaz da sık sık tartışılan Van’ın derprem konusu ile ilgili bazı değerlendirmelerde bulundu. Şehrivan’a konuşan Durmaz, özellikle yapı stoku ile ilgili dikkat çekici uyarılar dile getirdi.

Filistin'in BM üyeliği onaylandı! Filistin'in BM üyeliği onaylandı!

 

DURMAZ, VAN’IN DEPREM SORUNUNA DA DEĞİNDİ

Kentin deprem gerçeğine da dikkat çeken Durmaz, Van’ın depremselliği ve gerçeklik ile ilgili olarak: “Van’a ani şok etkisi yaratan felaketlerden biri de depremdir. Deprem ile beraber zaman zaman sel ve çığ felaketlerini de yaşıyoruz. Ancak deprem bizim her zaman öncelikli olandır. Şehir ve toplum eğer depreme hazırlık değilse, sonuçları da çok büyük olabiliyor. Can ve mal kayıplarına neden olan depremler için kentlerin dirençli hale getirilmesi gerektiğini defalarca söyledik. Bununla ilgili yapısal planlamaların göz önünde bulundurulması, şehrin yapı stoklarının değerlendirilmesi ve yapı stoklarının bilinmesi lazım.”

“ELİMİZDE VERİ YOK”

“Van’da kaç stokun olduğu, hangi yapının ne durumda olduğunu, hangi yılda yapılmış ve yapılan yapıların depreme karşı davranışlarını ortaya çıkaracak bir veri yok elimizde. Uzun vadeli bir proje ama bu çalışmaların yapılması gerekiyor. Elinizdeki veriler sağlam olursa, alacağını önlemlerde sağlam olur.” Şeklinde konuştu.

Editör: Ömer Aykaç