Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından geleneksel olarak düzenlenen "5. Aşıklar Şenliği"nde aşıklar, birlik ve beraberlik mesajı verdi.

 

Cengiz Andiç Kültür Merkezinde düzenlenen Aşıklar Şenliğinde bir araya gelen aşık ve ozanlar, farklı bölgelerden Türkçe ve Kürtçe seslendirdikleri türkülerle davetlilerden büyük alkış aldı. Şenlik sonrası gazetecilere konuşan Vali İbrahim Taşyapan, sözlü kültürde aşıkların çok önemli yere sahip olduğunu ve bu kültürün sözlü olarak nesilden nesile aktarıldığını kaydetti.

 

Kültürde büyüklerin, aşıkların ve dengbejlerin çok büyük bir yere sahip olduğunu hatırlatan Taşyapan, "Bugün burada aşıklarımızın atışmalarını ve türkülerini diledik. Sanatçı kardeşlerimizin müziklerini dinledik. Gerçekten de güzel saatler geçirdik. Üniversitemize bunu geleneksel hale getirdikleri için teşekkür ediyorum. Aşıklarımıza buraya teşrifleri için çok teşekkür ediyorum. Allah nefeslerine kuvvet versin. Bütün sözlerinin ve atışmalarında bir anlam var. Atışmalarda biliyorsunuz, aşıklar birbirlerini hiç incitmez, birbirleriyle kucaklaşırlar." diye konuştu.

 

"Aşıklar bizim kültürümüz, özümüz, kendimiz. Burada söylenen her sözde kendimizi, kültürümüzü, vatanımızı, milletimizi, birlik ve beraberliğimizi görüyoruz." ifadelerini kullanan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, şöyle konuştu: "Gerçekten aşıklarımız da bu alanda Türkiye'nin en iyileri arasında. Artık bu etkinliğe alıştık. Bundan sonra da inşallah devam ettireceğiz. Burada konservatuvarımız da mevcut. Konservatuvarımızın amacı, ilimiz ve bölgemizi halk şairliği ve halk müziği ile ilgili geleneklerimiz muhafaza etmektir. İnşallah bu konuda çalışmalar da yapacağız. Bu kültürü bundan sonraki nesillere aktarmak için de elimizden geleni yapacağız."

 

Şenliğe, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Demirel, Genel Sekreter Doç. Dr. Yusuf Uzun, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Eray Çelik, akademisyen ve öğrenciler katıldı. 

Editör: TE Bilisim