Van Tarihi Belediyesi Pasajı esnafı, pasajın kapatılmasına tepki göstermek amacıyla basın açıklaması yaptı. Pasajın kapatılmasıyla mağdur olduklarını dile getiren pasaj esnafı, Van Büyükşehir Belediyesine çağrıda bulundu.

 

Van’da 2011 yılında yaşanan 2 büyük depremin ardından hasar gören Van Tarihi Belediye Pasajının yıkılacağı haberi üzerine iş yerleri kapatılan pasaj esnafı duruma tepki göstermek amacıyla pasaj önünde basın açıklaması yaptı. 2011 yılında yaşanan depremlerin ardından ağır hasar alan Cumhuriyet Caddesindeki belediye pasajına yıkım kararı alınmış ve binanın yıkımı için Van Büyükşehir Belediyesi çalışmalara başlamıştı. Ancak esnafın duruma itiraz etmesi üzerine mahkeme kararı ile yıkım kararı durdurulmuştu. Pasaj esnafı ise kira dekontlarını ve mahkemeden aldıkları yıkımı durdurma kararını gerekçe göstererek iş yerlerinin mühürlenmesine tepki göstermişti. Ruhsatlarının zamanı dolmasıyla birlikte iş yerleri mühürlenen pasajdaki 52 esnaf duruma tepki göstermek amacıyla hergün pasaj önündeki bekleyişlerini sürdürüyor. Dün itibari ile pasaj esnafının aldığı karar ile her Cuma saat 14:00’da basın açıklaması yapacaklarını duyurdu.

 

 

ASLAN: PASAJ ESNAFINI KAMUOYUNA İŞGALCİ GİBİ GÖSTERİYORLAR

Belediye pasajı esnafı adına açıklama yapan Zeki Aslan, uzun yıllardır Belediye Pasajı olarak faaliyet yürüten esnaf olarak dükkanları2 Temmuz’da mevcut ruhsatlarının yenilenmemesinden dolayı mühürlendiğini dile getirdi. Aslan, “İş yerlerimiz eşyalarımız içeride kalmak suretiyle kapatılmıştır.Bu konu ile ilgili kamuoyunda farklı bilgiler dolaşmakta ve bu durum açıkça bilgi kirliliğine yol açmakta ve biz belediye pasajı esnafını kamuoyuna işgalci gibi göstermektedir.Bu konuya açıklık getirmek üzere, bugün bu basın açıklamasını yapma zorunluluğu doğmuştur.Biz esnaflar Van'da medyana gelen büyük depremlerden sonra, söz konusu binanın ağır hasarlı olması gerekçesiyle tahliye edilmek istendik. 2012 de başlayan yargı süreci, belediye başkanlığı ile uzlaşma üzerine durduruldu ve bu güne kadar kiralarımızı ödemek suretiyle bu binada kiracı olarak kalmaya devam ettik.Kira ödeme makbuzlarımızda bulunmakta olup ilgili mahkemelere teslim edilmiştir.” İfadelerini kullandı.

 

 

MAHKEME ENCÜMEN KARARINA YÜRÜTMEYİ DURDURMA VERDİ

Daha sonra alınan 24 Temmuz 2015 tarihli ve 454 numaralı encümen kararı ile binanın ağır hasarlı olduğu gerekçesiyle kira sözleşmesinin feshi ve tahliye kararı alındığını dile getiren Aslan, “Biz esnaflar bu encümen kararma karşı Van 3. İdare Mahkemesi 2016/92-Esas sayılı dosyasında dava açtık ve bu encümen kararının yürütmesini 27.05.2016 tarihinde durdurduk.Davamız devam etmektedir.Van 3. İdare mahkemesi yürütmeyi durdurmasının nedeni, bu binanın iki farklı raporu olduğu, bu raporlardan biri 12.11.2011 tarihli olduğu ve ağır hasarlı dendiği, bir diğer raporun ise 05.05.2012 tarihli olduğu ve ağır hasarlı olmadığı şeklinde hazırlandığı bu gerekçeyle de binanın hasar durumunun net olmadığı ve tahliye yapılamayacağıdır. Haliyle halihazırda bir tahliye kararı söz konusu değildir.Daha sonra işyeri çalıştırma ruhsatlarımızın süresi dolması ile belediye başkanlığına yeni ruhsat için başvurduk. Belediye başkanlığı yürütmesi durdurulan encümen kararma dayanarak, yeni ruhsat veremeyeceğini cevap olarak verdi ve bu durum üzerine de iş yerimizin ruhsatsız olduğu gerekçesi ile iş yerlerimizi mühürledi. Bu yapılan idari işlemlerde hem hukuka ve hem de vicdana aykırı olup bu konuda açmış olduğumuz davamız da devam etmektedir.” Diye konuştu.

 

 

ASLAN: EKMEĞİMİZİN PEŞİNDEYİZ

Pasaj esnafı olarak, hala devam eden davalar varken ve bina ile ilgili durum net değilken işyerleriiçin yeni ruhsatlar almak istediklerini ifade eden Aslan, başvuru yapmalarına rağmen yürütmesi durdurulmuş bir encümen kararına dayanarak ruhsat taleplerinin geri çevrilmesi ile işyerlerinin mühürlendiğini belirtti. Aslan, “Bizim bu basın açıklamasını yapmamızdaki sebep haklı olduğumuz bir konuda haksız ve işgalciymiş gibi yansıtılmamızdır.Bu pasajın daha kapatılmadan evvel, yeni bir proje için yıkılacağı gündemdeyken, Belediye başkanlığı yetkilileri ve hatta bizzat belediye eş başkanlığı ile yapmış olduğumuz görüşmelerde "esnafımızı asla mağdur etmeyeceğiz” cümlesinin bize vermiş olduğu hakkın yani ekmeğimizin peşindeyiz.” Dedi.

 

 

“BİZİ MAĞDUR ETMEYİN”

Aslan son olarak şu ifadeleri kullandı: “Gelinen aşamada mağduriyetimiz görmezlikten geliniyor ve bu konuda hiçbir adım atılmıyor.Esnaf olan pasaj işletmecileri şu sıralar dükkanlar kapalı olduğu ve evine ekmek götürmek için seyyar satıcılık yapmaya başladı. Borçlarımızı ödeyemeyecek ve icralık olarak esnaflık hayatımız bitme noktasına geldik.Biliyoruz ki belediyemiz vicdanlı bir belediyedir ve bu durumumuzu görüp bizim iş yerlerimizi en azından davalarımız sonuçlanıncaya kadar yeniden açacaktır. Bu konuyu buradan duyurarak kendilerinden mağduriyetimizi gidermelerini talep ediyoruz.Burada olmamızın nedeni birilerini karalamak yada birilerini eleştirmek değildir. Burada olmamızın tek nedeni herkesin kutsal olarak değer verdiği ekmek ve aş derdidir. Bu konu üzerinden birileri kendine rant elde etmeye çalışabilir bu konuyu kendi lehine herhangi bir siyasi konu malzemesi yapmak isteyebilir biz pasaj esnafları olarak da, bu duruma asla müsaade etmedik ve etmeyeceğiz.Bu pasajın bulunduğu bina tabi ki belediye başkanlığının tasarrufunda olan bir binadır. İstediği gibi değerlendirebilir fakat katılımcı demokrasi ve yönetimlerde bizim de bir söz hakkımız olmalıdır. Bizim tek sözümüz de şudur; bizi mağdur etmeyin.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim