Tarım ve Hayvancılık Van İl Müdürlüğü ile Van Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanlığı tarafından, 26-29 Nisan tarihleri arasında Van’da “Buzağı Hastalıkları Sempozyumu” düzenlenecek.

 

Van’da Tarım ve Hayvancılık Van İl Müdürlüğü ile Van Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanlığı tarafından sempozyum düzenlenecek. 26-29 Nisan tarihleri arasında Van’da düzenlenecek olan sempozyumla ilgili Tarım Hayvancılık Van İl Müdürlüğü toplantı salonun açıklama yapan Tarım ve Hayvancılık Van İl Müdürü Fevzi Altuner, büyükbaş hayvanlar için hayvan ölümlerinin risk olduğunu söyledi.

 

‘BUZAĞI HASTALIKLARI SEMPOZYUMU’ DÜZENLENECEK

Altuner, “Bizim özellikle buzağıların ölümüne yönelik bazı çareler üretmemiz gerekiyor. Bu yönüyle bunu engelleyecek ve ortadan kaldıracak tedbirleri görüşmek,  önemli bazı veriler oluşturmak maksadıyla Veteriner Hekimler Odası ile beraber ortak bir çalışma yapmaya karar verdik. Başkanımızın da gayretleriyle ilimizde bir sempozyum yapma kararına vardık. Bakanlığımızın da katkılarıyla 26-29 Nisan’da “Buzağı Hastalıkları Sempozyumu” düzenleyeceğiz.” Şeklinde konuştu.

 

ALTUNER: HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Türkiye’de çok sayıda veteriner hekim ve uzmanın sempozyuma katılacağını söyleyen Altuner şöyle devam etti: “Bu sempozyuma Türkiye’nin her tarafından veteriner hekimler, konuyla ilgili olan sorumlular ve uzmanlar katılacaklar. Burada buzağı hastalıklarıyla ilgili bütün konular masaya yatırılacak. Bunların da engellenmesine yönelik çareler bulunmaya çalışılacak. İlimizde 160-170 bin civarında bir büyükbaş hayvan varlığımız var. Buzağı ölümleri aslında engellene bilse bu sayının çok kısa süre içerisinde çok daha yüksek rakamlara ulaşması mümkündür. Türkiye açısında da bu böyledir. Buda hayati bir önem arz ediyor. Buna yönelik bakanlığımızda buzağıyı hayatta tutmaya yönelik başlattığı bir takım destekler var.”

 

“HAYVAN VARLIĞINI ARTIRMANIN TEK YOLU”

Buzağı destekleriyle ilgili de konuşan Altuner, “Şu anda yürürlükte olan buzağı desteği bu yöneyle önemlidir. Biz buzağı başına 350 lira hibe desteği veriyoruz. Bu buzağıların soy kütüğüne kayıt olması durumda bu destek 500 liraya çıkıyor. Ayrıca döl kontrol projesine de dâhil olmaları durumunda da 50 lira yine destek veriyoruz. Buzağıları hayatta tutmak, hayvan varlığını yükseltmenin tek yoludur. Yüksek bir oran arz eden buzağı ölümleriyle ilgili bir çare üretmek gerekiyor. Bu yönüyle ulusal bazda bütün Türkiye’deki uzmanların, bakanlık temsilcilerimizin, il müdürlüklerin, üniversitelerin ve veteriner hekimlerin katılacağı bu sempozyum bizim ilimiz açısında sonra derece önemlidir. Bu sempozyum için tüm hazırlıklarımızı tamamladık.” Dedi.

 

ASLAN: REFERANDUMDAN DOLAYI ÖTELENDİ

Toplantıda konuşan Van Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Loğman Aslan ise ilk olarak şunları söyledi: “Buzağı Hastalıkları Van il sempozyumuna destek veren Van İl Tarım Müdürlüğüne hem de Tarım Hayvancılık Bakanlığına teşekkür ediyoruz. Van Veteriner Hekimleri Odası olarak ülkemizin büyük sorunlarından biri olan buzağı hastalıklarının tartışılacağı sempozyumu fikrini ilk getirdiğimizde müdürümüz bakanlığımızla beraber bunu yapabiliriz dedi. Bizde ulusal bazda düşünmüştük. 16 Nisan’da referandum olmasından dolayı 26 Nisan’a öteledik.”

 

“SONUÇLARIN ÇOK BÜYÜK FAYDALARI OLACAK”

Çıkacak olan sonucun önemli olduğunu söyleyen Aslan, “Ulusal başladık ilk olarak ancak Azerbaycan, Nahcivan, İran, Kanada’dan bilim adamlarının katılım sağlamasıyla birlikte işler biraz değişti. Bu birazda eksikliğin göstergesidir. Ülkemizde buzağı hastalıklarından dolayı kayıp fazla, gıda sorununun da etkisi ile neler yapılabilir konusunda çalışma yapmaya karar verdik. Bilimsel olarak ve tarım Bakanlığının yapmış olduğu çalışmalarının tartışılacağı bir sempozyum olacak. Birçok kişinin katılacağı önemli bir çalışma olacak. Yapılan çalışmanın ardından çıkacak olan sonuç bildirgesi ülkemize çok büyük faydaları olacak. Aynı zamanda hayvan besleme, iç hastalıklar, patoloji cerrahi dalında Türkiye’de söz sahibi olmuş hocalarımızı davet ettik. Tarım il müdürlüğü sağ olsun bu konuda çok ciddi çalıştı.” İfade etti.

 

ASLAN: HERKESE TEŞEKKÜR EDERİZ

Aslan son olarak şunları kaydetti: “Aynı zamanda veteriner öğrencilerimizle birlikte veteriner hekimle haftamızı da kutlamış olacağız sempozyum gününde. Veteriner hekimi öğrencilerimiz içinde bir panel yapacağız. Nisan ayının son haftasında da veteriner hekimler gününü de tüm Türkiye’den büyük bir katılımla veteriner hekimler haftamızı da kutlamış olacağız. Burada da emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz. Özellikle Tarım İl Müdürlüğüne ve Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza çok teşekkür ediyoruz.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / ERDAL ERBAŞ

Editör: TE Bilisim