Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanlığı Halepçe katliamını basın açıklamasıyla kınadı. Açıklamayı yapan İl Başkanı Cemal Şen üzerinden yıllar geçmesine rağmen Halepçe katliamının yaralarının kapanmadığını söyledi. Şen, “Bu vahşeti yapanlar ve bu kimyasal silahları sağlayan devletler tarihin önünde mutlaka yargılanmalıdırlar.” Dedi.

 

“TOPLUMSAL TRAVMA İZLERİ SİLİNMEYECEK”

CHP il binasında yapılan açıklamayı okuyan İl Başkanı Cemal Şen toplumsal travmanın kolay kolay silinmeyeceğini söyledi. Şen, “İnsanlık Tarihinin en vahşet kokan çöplüğünde yerini alan Saddam Hüseyin diktatörlüğünün zulmüyle Halepçe'de Kürtlerin yaşadığı trajedi, takvim yaprakları 16 Mart 1988'i gösterdiğinde savaş uçaklarının ürkütücü sesiyle başlamıştı. Bombalar tarihin en büyük katliamlardan birini gerçekleştirme yolunda kentin kalbini parçalıyordu. Bir anda her taraf insan cesetleriyle dolmuş, kentin sokaklarında gezen zehirli gazlar, insanları birer birer yere sermeye başlamıştı. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen yaraları kapanmadı Halepçe'nin. Zehir yüklü bulutlar bir kabus gibi dağılmadı gökyüzünden, Halepçe'nin yüksek dağlarından. Halepçe kırmızı bir duman bulutuydu. Resmi rakamlara göre 6330 insan öldü, binlerce insan yaralandı. Zehirli gazların etkisi yıllar geçmesine karşın etkisini sürdürmekte. Ancak, Halepçe Katliamı'nın yarattığı toplumsal travmanın izleri kolay kolay silinmeyecek. Dünya kamuoyunda hala gereken yankısını bulamayan ve insanlık tarihine kara bir leke olarak geçen Halepçe Katliamının ardından tam 27 yıl geçti.”

 

ŞEN: DEVLETLER TARİHİN ÖNÜNDE YARGILANMALIDIRLAR

Halepçe’de insanların üzerine kimyasal silahlarla ateş açıldığını söyleyen Şen şöyle devam etti: “Halepçe’nin göze çarpan ilk özelliği Kürt halkının yoğun olarak yaşadığı bir yer olmasıydı tarihin en büyük katillerinden olan ve idam edilen Saddam Hüseyin’in ırkçı ve haksız siyasetine muhalif olan bölge halkı bu tavırlarını acı bir şekilde ödedi. O güne kadar bir çok kere yapıldığı gibi hakim güçler isteklerinin yerine getirilmediğini öğrenince bölge halkını tamamen ortadan kaldırmayı planladı. Bunun üzerine daha önce Horoşima ve Nagazaki’de yapılan bu sefer Halepçe’de uygulandı. Şehir halkının yani Kürtlerin üzerine kimyasal silahlarla ateş açıldı. Kadın çocuk ayırımı yapılmadan 6330 kişi katledildi. Dünya Halepçeli çocukların cansız bedenlerinde ölümün soğukluğunu ve çocukların saflığını beraber izledi. Saldırılar sonrası bölge halkı tamamen mülteci durumuna düştü. İnsan hakları ve özgürlükleri bir kez daha tüm dünyanın gözleri önünde hem de en acımasız bir şekilde ihlal edildi. Bu vahşeti yapanlar ve bu kimyasal silahları sağlayan devletler tarihin önünde mutlaka yargılanmalıdırlar. Katliamda hayatını kaybedenleri saygıyla anıyoruz. Bu katliamı yapanları tarihin önünde bir daha lanetliyoruz.”


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim