-Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin grup toplantısında konuştu. Sokağa çıkma yasakları ve çatışmalarda zarar gören vatandaşlara verilecek destekleri açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuşmasının satır başları şöyle:

 

ÇATIŞMA BÖLGESİNDEKİ ESNAFA DESTEK

Terör örgütü Diyarbakır'da, Mardin'de, Şırnak'ta vatandaşlarımızın hayatını hiçe sayarak saldırı düzenliyor. Sivilleri kalkan yapıyor. Kirli bir tezgah peşindeler. Şu ana kadar terör örgütünün tuzaklarına hiçbir vatandaşlımız düşmedi. Devletin görevi vatandaşlarının hayat hakkını korumaktır. Türkiye demokrasi, adalet ve kamu düzeninden geri adım atmayacaktır. Vatandaşlarımızın emniyet ve güvenlik ihtiyaçlarını karşılayacağız. Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümeti oradaki vatandaşlarımızın yanındadır, öyle de olacaktır. Zararları karşılayacak güçteyiz. Biz hiçbir vatandaşımıza uzak değiliz, kimseyi sahipsiz bırakmayız.Terörist saldırı nedeniyle göç eden kardeşlerimizin yanındayız. Her türlü tedbiri değerlendirdik ve karara bağladık. Bayrağımızın dalgalandığı hiçbir yerde insanlarımızı evsiz, okulsuz, yurtsuz bırakmayız. Sur başta olmak üzere esnaf kardeşlerimizin kayıpları giderilecek. 1 Aralık 2015'ten itibaren 3 aylık vergi ve sigorta beyannamelerini erteledik. Bu bölgede yaşayan terör mağduriyeti yaşayan insanlarımızın kaygı duymasını gerektirecek durum söz konusu değildir.Terör örgütünün okullara yönelik eylemleri dikkat çekiyor. Barikat kurma, saldırı düzenleme gibi birçok terör eylemi ile karşı karşıya kaldık. Çok sayıda okul kullanılamaz hale getirildi.

Çok sayıda okul kullanılamaz hale getirildi. Bu yıl terör eylemleriyle karşı karşıya kaldık ve bir dizi önlem aldık. O öğrencilerimiz bizim kendi evlatlarımızdır. Onları teröre kaçırmak isteyenlerin karşısında biz varız. Öğretmenlerimizin birçoğu göreve hazır olduklarını belirttiler. Onlara teşekkür ediyorum. Öğretmen ve öğrencilerimizin can güvenliği sağlandıktan sonra eğitim süreci tekrar başlayacak. Hiçbir çocuğumuz mağdur olmayacak. Onların mağduriyet yaşamaması için bakanlığımız tedbirleri aldı. Hafta sonları gerekirse sömestrde yoğunlaştırılmış program için tedbirleri aldı. Öğrenciler 180 iş günü eğitim alacaklar.

 

AB SÜRECİ 

Türkiye AB zirvesi sonrası, AB süreci olumlu yönde ivme kazandı. Süreçte önemli ilerlemeler sağladık. AB üyelik müzakerelerinde 17 numaralı fasıl açıldı. 3,5 yıldan sonra ilk kez bir fasıl açıldı önümüzdeki dönemde 5 kritik başlığında açılması için çalışmaları sürdürüyoruz. Müzakerelerin düşük profiller sürdüğü zamanlarda bile biz demokratik adımlardan geri kalmadık. Bu ilke siyasetimize yön vermeye devam edecektir. Türkiye Avrupa kıtasının parçasıdır. Avrupa tarihi biz olmadan yazılamaz, Avrupa geleceği de biz olmadan tayin edilemez. 

 

DEMİRTAŞ'A ELEŞTİRİ

Coğrafyamızın sıkıntılar yaşadığı şu günlerde, Türkiye'nin her zaman gösterdiği birlikte ve muhabbeti göstermek durumundayız. Bu Meclis'te siyaset yapan tüm partilerin eleştiri hakkı vardır. Bizi şikayet edecekleri tek merci halkımızdır. Ülke ülke gezip bizi şikayet edenler var. Fırsatını yakaladığında her ortamda halkın zihnini bulandırmaya çalışanlar var. Yalanlar ve iftiralarla ülkesini karalamaya çalışanlar var. Teröre destek verenlerin iftiraları da bitmek bilmiyor. Bu mücadele sürerken, terör destekçisi bu partinin eş başkanlarının dillerinde. Bunlar yarın Moskova'ya gidecekler. Türkiye özgür bir ülke herkes istediği yere gidebilir. Ama niye 2 ay, 1 sene önce gitmediler? Neden kriz yaşadığımız bir ülkeye bu zamanda gidiyorlar? Bunlar milletle beraber hareket etmektense Türkiye'yle kimin derdi varsa onlarla işbirliği yapmayı ahlak edinmişler. Bir grup başkanvekili de hendekleri savunuyor. Seçmenden aldığı oya ihanet eden bir yapı var. Bu parti için oy veren kardeşlerime sesleniyorum; siz Sarıkamış'ta saf saf şahadete yürüyenlerin torunlarısınız. Lütfen bir muhasebe yapınız ve bu milletin kaderini olumsuz etkileyecek yapıların çabalarını görün. Bunların derdi birliği, beraberliğiyle. Onlara en büyük cezayı güneydoğuda Kürt kardeşlerimiz verecek. Kardeşlik bu topraklarda ebediyen var olacak. 

 

CHP'Lİ EREN ERDEM'E TEPKİ

CHP'li bir milletvekili de sarin gazı iftirasını attı. Kaç gün geçti bu rezil yalan için parti yönetimi parmağını dahi kıpırdatmadı. Biz işimize gücümüze bakacağız. Anamuhalefet partisinin de terörle işbirliği yapanların zihniyeti bu. Milletimiz bize inanıyor, güveniyor. Terör odaklı mücadelede vatandaşlarımız yanımızda. Bu birliğin, bu desteğin farkında olanlar çaresizliklerinin üstünü yalan, iftira ile örtmeye çalışıyor. 

 

SURİYE VE  IRAK KRİZİ 

Bölgemizde birçok sorunlar var. Biz toprak bütünlüğüne saygılıyız. Biz barış istiyoruz. Suriye ve Irak'ta yaşananlar sınırlarımızda güvenlik sorununa yol açıyor. Suriye'deki tüm tarafların gerekçesi DEAŞ'tır. Rusya'nın son zamanlarda yaptığı 4 bin 198 uçuştan 391'i DEAŞ'a yöneliktir. Diğerleri sivil insan ve ılımlı muhaliflere yöneliktir. İdlib'e yönelik saldırıyı kınıyoruz. Sizin Suriye'deki mevcudiyetinizin temeli nedir? Neden DEAŞ'la mücadele için orada bulunuyoruz dedikten sonra masum sivil insanları bombalıyorsunuz? Biz ilkesel tutumu sürdürüyoruz. İster Rusya olsun, ister başka zalim devlet olsun onun karşısındayız. Biz Sovyet dönemlerinde yapılan zulümleri de unutmadık. Rusya Sovyetik palavra ve iddialardan vazgeçerek diğer halklara saygı ile yaklaşmak zorundadır. Suriye halkı bizim dost ve kardeş halkımızdır. Uluslararası toplumu harekete geçmesini bekliyoruz. Hangi etnik kökenden gelirse gelsin Suriyeliler bizim kardeşimiz ve dostlarımızdır. Suriye halkının acıları sona ermelidir, barışın zemini hazırlanmalıdır. Türkiye üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecektir. Suriye'deki krizin çözümü Esad'ın yerini bırakmasıyla mümkündür. BMGK kararı sorunun çözümü için olumlu bir adımdır. Ancak bunun gerçekçi bir perspektifi de yoktur. 

Irak'ta da terör örgütlerinin açtığı ciddi sıkıntılar var. Musul gibi ülkenin ikinci büyük kentinin düşmesi, uluslararası desteği de ortaya koymuştur. Biz de peşmerge ve yerel gönüllülere destek veriyoruz. Bu Musul kurtulana kadar devam edecektir. Türkiye komşu ülkelerinin toprak bütünlüğünün korunması konusunda hassasiyet göstermektedir. Bu ilave olarak gönderilen askerlerin yeniden konuşlandırılması söz konusu olmuştur. Silahlı kuvvetlerimiz toprak bütünlüğüne saygı içinde davranmaktadır. 

 

İSRAİL İLE BARIŞ

İsrail'le ilişkilerimizin kesilmesi Mavi Marmara gemisi ile başlamıştır. Orada masum vatandaşlarımız şehit edilmiştir. İsrail Gazze'ye yardım götüren vatandaşlarımızı katletmiştir. Biz üç şartımız olduğunu açıkladık. Özür dileyecek, tazminat ödeyecek ve Gazze'ye abluka kalkacak. Birinci şart yerine getirildi. Bugün bazı açıklamaları dinliyorum. Bu özür beyanı açık ve net bir şekilde yerine getirilmiştir. Türkiye devleti İsrail'e özür dileten ilk devlet onuru yaşamıştır. Diğer şartların yerine getirilmesi için görüşmeler olumlu bir seyirde devam etmektedir. Nihayi noktaya ulaşıldığında kamuoyuyla paylaşırız. Bizim pozisyonumuz neyse yarın da o olacaktır. Türkiye hem tazminat hem de ambargonun kaldırılması konusunda ısrarlıdır. Bizim mazlum kardeşlerimize desteğimiz sürecektir. 21. yüzyılın en mazlum halkı Filistin halkıdır. Dünya bizim tutumumuzu bilir. Türkiye sınırsız desteği vermeyi devam edecektir. Kudüs'ün başkent olduğu Özgür Filistin devleti kurulana kadar bu destek sürecektir. Mavi Marmara saldırısı sonrası BM'de yaptığımız konuşma herkesin hafızasındadır. Orada haykırdığımız gerçekleri haykırmaya devam edeceğiz. O gözyaşları dinene kadar Filistin'in yanında olmaya devam edeceğiz. 2012'de Filistin BM'de tanındığında Mahmut Abbas dışında İslam ülkesi temsilcisi bendim. O bayrak bir gün inşallah Kudüs'te de dalgalanır. Hiç kimse Gazze, Filistin konusunda Sayın Meşal kadar, bizim kadar duyarlı değildir. 

 

ANKARA YANGININDA ZARAR GÖREN ESNAFA DA DESTEK 

Ankara'daki yangın sebebiyle sıkıntıya düşen esnaf kardeşlerimize sesleniyorum. Esnaf kardeşlerimizin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi konusunda, bu vatandaşlarımıza dükkan başına 30 bin lira yardım yapılmasını karara bağladık. O dükkanların yeniden açılması için destek olacağız. 


KAYNAK-RADİKAL

Editör: TE Bilisim