ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ- Fotoğraf tutkunu Vedat Atlı adlı bir fotoğraf tutkunu Van’da açtığı sergi ile son zamanların en anlamlı projelerinden birisini hayata geçirdi. Zaman içerisinde çektiği fotoğraflarını bir araya getirip bir sergide buluşturan Atlı, bunu yaparken de bu sergiyle köy okullarında okuyan çocuklara da umut oldu. Atlı bunu da sergiyi gezmek isteyen herkesin giriş için bir kitap bağışlamasıyla oluşturdu. Beğenilen fotoğrafları da yine kitap karşılığında fotoğraf severlere veren Atlı, 10 gün gibi kısa bir sürede köy okulu için tam 5 bin kitap toplayarak son dönemlerin en anlamlı projelerinden birisini hayata geçirmiş oldu.

Van'da bir kafede fotoğraf sergisi açan Vedat Atlı isimli fotoğraf tutkunu, sergiyi gezmek için gelen herkesten bilet yerine birer kitap aldı. Toplayacağı kitapları Hakkari'ye bağlı bir köy okuluna gönderecek olan Atlı, her fotoğrafıysa açık arttırma yöntemiyle kitap karşılığında sattı. İpekyolu ilçesi İki Nisan Caddesi'nde bulunan kafede 10 gün boyunca açık olan sergide yaklaşık 5 bin kitap toplandı.

BU SERGİDE FOTOĞRAFLAR KİTAP KARŞILIĞINDA VERİLDİ

Doğa, insan, tarihi mekan ve hayvan fotoğraflarının yer aldığı sergiyle farkındalık yaratmak istediğini söyleyen Atlı, 3 gün içinde yüzlerce kitap topladığını belirtti. Amacının çocukların hayatına kitaplarla dokunmak olduğunu dile getiren Atlı, “Kuzenim bir köy okulunda öğretmen. Orda okuma saatinde okunacak kitap yokmuş. 2 ay içinde çevremdekilere danıştım ne yapabiliriz diye. Amacım bir fotoğraf sergisi düzenleyerek, o köye bir kütüphane kurmak. Bunun için de çektiğim fotoğrafları sergilemeye karar verdik” ifadelerini kullandı.

SERGİYİ GEZMEK BİR KİTAP

Sergiyi gezmek isteyenlerden giriş bileti olarak bir kitap alan Atlı, fotoğraflara talip olan kişilerden de para değil kitap aldığını söyledi. Atlı, “Bir fotoğrafa 100 kitap, başka bir fotoğrafa 150 kitap bu gibi fiyatlandırma ile satışa çıkardım. Bu konu hakkında deneyimli fotoğrafçılardan yararlandım. Değişik kurumlar ve sponsorlar aracılığıyla sergiyi açtım. Kolektif bir çalınmanın ürünüdür aslında bu sergi. Gelen herkesten birer kitap topladım. Bu kitaplar gittikçe arttı. Yurtdışında arayan arkadaşlar oldu. Para yardımında bulunmak istediler. Ben para yerine internetten kitap sipariş etmelerini istedim. Amacımız tamamen kütüphane kurmak. Bu yaptığımız çalışma çocuklara umut oldu.” İfadelerini kullandı.

OLUMLU TEPKİ ALDI

Daha önce de benzer çalışmalar yürüttüğünü dile getiren Atlı, 2013’te Muş’ta kapı kapı dolaşarak topladığı kitaplardan bir köy okuluna kütüphane oluşturduğunu belirtti. Çok olumlu tepkiler aldığını söyleyen Atlı, “Evde kullanmadığınız kitaplar var mı? Bir hafta sırt çantamla bin 400 kitap topladım. Kitapları toplayıp okula götürdüm. Taksi ve kargo da benden para talep etmedi. Bir işi iyi niyetle yaptığınızda insanlar sizi destekliyor.” Dedi.

Yaklaşık 10 gün süren sergide toplanan 5 bin kitap, kısa sürede durumu kötü olan bir köye gönderilerek kütüphane kurulacak.

Editör: TE Bilisim