Türkiye'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesinde 2012 yılında uygulamaya alınan Genel sağlık Sigortası (GSS) çerçevesinde çok sayıda vatandaş, kuruma GSS prim borçlusu haline geldi. İnternet teknolojilerini son yıllarda etkin bir şekilde kullanarak mükelleflerine ve vatandaşlara sunduğu hizmetlerini, elektronik ortam üzerinden ulaştıran Sosyal Güvenlik Kurumu'nun e-SGK ağı hizmetleri ile internette GSS borç sorgulama işlemi gerçekleştirilebiliyor.

Günümüzde artık internet ortamı üzerinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun resmi internet hizmet uygulamalarını kullanarak online GSS borç sorgulama işlemini sadece dakikalar içerisinde gerçekleştirebilen vatandaşlar, Genel Sağlık Sigortası çerçevesinde prim borçları olup, olmadığını öğrenebiliyor. Her geçen gün hızla gelişen teknoloji ve beraberinde getirdiği yeniliklerin yaşamın her alanında çok önemli fırsatlar sunuyor olması nedeni ile günümüzde oldukça yoğun şekilde kullanılması, bireysel yaşam sınırlarının dışına çıkarak kurumsal ve kamusal alanlarda da etkilerini göstermesine yol açıyor. Bu çerçevede de Türkiye'de çok sayıda kamu kurum ve kuruluşu tarafından internet hizmetleri oldukça yoğun ve sık bir şekilde kullanılırken, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından internet teknolojileri 2006 yılından bu yana oldukça etkin şekilde kullanılıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bu modern hizmet anlayışı günümüzde internette vatandaşların GSS borç sorgulama gibi kurumla ilgili olan çok sayıdaki işlemini internet hız ve kolaylıklarından yararlanarak gerçekleştirebileceği oldukça geniş kapsamlı bir sanal kamu hizmet ağı olan e-SGK ağının ortaya çıkmasına neden oluyor. Vatandaşlar artık modern mobil akıllı cihazları aracılığı ile yolda, evde, işte veya daha farklı pek çok noktada internete erişim sağlayarak, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kendisine sunmuş olduğu e-SGK ağı uygulamalarını kullanarak, online GSS borç sorgulama yapabiliyor.

Vatandaşlar internet üzerinde GSS borç sorgulama işlemlerini 2 farklı sorgulama kanalı aracılığı ile yaparak, güncel GSS borç durumunu öğrenebiliyor. İlk sorgulama kanalı olarak GSS borç sorgulama işlemleri SGK web tahsilat uygulaması üzerinden gerçekleştirilebiliyor. SGK'nın bu resmi dijital tahsilat uygulamasından GSS borç sorgulama işlemi için vatandaşlar tarafında öncelikli olarak e-devlet kimlik doğrulaması yapılması zorunluluğu bulunuyor. Bu çerçevede de vatandaşlar e-Devlet Kapısı üzerinde 'e-Devlet şifresi', 'mobil imza', 'e-imza', 'T.C. kimlik kartı' ve 'internet bankacılığı' şeklindeki 5 farklı yüksek güvenlikli giriş yönteminden herhangi birisi ile kimlik doğrulama yapabiliyor. Daha sonra Genel Sağlık Sigortası çerçevesinde borç sorgulamayı 'Diğer Ödemeler', 'GSS Prim' seçimleri ve T.C. kimlik numarası girişi ile yapabiliyor.

Bunun yanı sıra doğrudan e-Devlet sistemi kullanılarak da GSS borç sorgulama işlemi yapılabiliyor ki bu sorgulama kanalında ise e-Devlet kimlik doğrulaması ardından SGK'nın e-hizmetler ekranındaki 'Genel Sağlık Sigortası Tescil Kaydı ve Prim Borcu Sorgulama' ekranından yapılabiliyor. Her 2 sorgulama kanalından da Genel Sağlık Sigortası prim borcu sorgulamaları 7 gün 24 saat mesai saati koşulu olmadan ve internet erişiminin mümkün olduğu her yerden yapılabiliyor.

Editör: TE Bilisim