Ekonomideki iyileşme belirtileri işsizlik verilerine de yansımaya başladı. Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezinin (SPM) belirlemelerine göre Nisan-2016 dönemi işsizlik oranları artık tek haneli rakamlara gelindiğini gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Cuma günü açıklayacağı işsizlik oranları öncesinde TOBB ETÜ SPM, Nisan ayı işsizlik tahminlerini belirledi. SPM, Temmuz 2016 Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimi çalışmasının sonuçlarını açıkladı. TÜİK'ce açıklanan genel işsizlik oranı verilerini baz alan ve resmi istatistiklerle neredeyse birebir ölçüşen tahminlerde Şubat 2016'da işsiz sayısı da yüzde 6,2 oranında azalarak 3 milyon 23 bin kişi seviyesine indi. Bu veriler uzun zamandır çift rakamlardaki oranın da tek haneye gerilediğini ortaya koydu.

 

 

İSTİHDAM YÜZDE 46'YA ÇIKTI

Nisan dönemi işsizlik oranının 0,9 puan azalmasının yanı sıra, tarım dışı işsizlik oranının ise 1 puan azalarak yüzde 10,9 seviyesinde seyretmesi bekleniyor. Benzer şekilde, mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının da 0,2 puan azalarak yüzde 11,3 seviyesini göreceği Nisan ayındaki verilere göre istihdam oranının 0,6 puan artarak yüzde 45,9 seviyesine çıktığı hesaplandı. Bu dönemde sanayi istihdamının ise Şubat ayına göre 13 bin kişilik bir azalmayla 5 milyon 238 bin kişi seviyesine ineceği belirlendi. Mart döneminde işgücü, Şubat dönemine göre yüzde 1,1 oranında artarak 30 milyon 16 bin kişi olurken, bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 3,4'lük bir artışa karşılık geldi.

 

SANAYİDEKİ GELİŞİM İŞSİZLİĞİ DÜŞÜRDÜ

Yüzde 9,2'ye düşen Nisan ayına ait işsizlikte Mart döneminde belirginleşen ekonomideki iyileşme eğiliminin etkisi var. Çünkü Mart döneminde ihracat aylık bazda yüzde 34 oranında arttı. Yatırım (sermaye) malları (taşımacılık hariç) ithalatı yüzde 23, hammadde ithalatı ise yüzde 34 arttı. Sanayi üretim endeksi Şubat-Mart dönemlerinde 120,1'den 133,2'ye çıkması gibi veriler de canlanmanın işareti olmuştu.

Editör: TE Bilisim