Van Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi tarafından “KOBİ Haftası” etkinlikleri kapsamında KOSGEB, DAKA, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van Genç Girişimciler ve Kadın Girişimciler işbirliği ile seminer düzenlendi. Toplantıda konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, ynı çerçeveden bakıldığında KOBİ’lerin dünya ekonomisinin yönlendiricileri olduğunu belirterek, “AB'deki işletmelerin %99'unu temsil eden KOBİ'ler ekonominin bel kemiğini teşkil etmektedir. Son beş yılda ortaya çıkan iş imkânlarının %85'ini sağlayan KOBİ'ler özel sektördeki toplam işgücünün üçte ikisini istihdam etmektedir.” Dedi.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) AB Bilgi Merkezi tarafından “KOBİ Haftası” etkinlikleri kapsamında KOSGEB, DAKA, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van Genç Girişimciler ve Kadın Girişimciler işbirliği ile Van Ticaret ve Sanayi Odasında seminer düzenlendi. Programın açılış konuşmasını yapan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “Van Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen “KOBİ Haftası” etkinlikleri kapsamında KOSGEB, DAKA, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van Genç Girişimciler ve Kadın Girişimciler işbirliği ile düzenlediğimiz seminerimize hoş geldiniz.” Dedi.

 

“37 ÜLKEDE EŞZAMANLI ETKİNLİKLER DÜZENLENMEKTEDİR”

AB Türkiye Delegasyonu, AB'nin KOBİ'lerle ilgili politikalarına dikkat çekmek ve Türkiye'de girişimciliği desteklemek üzere 16-20 Kasım KOBİ haftasında bir dizi etkinliğin düzenlendiğine dikkat çeken Takva, 20 ilde düzenlenen etkinlikler ile Delegasyonun AB Bilgi Merkezleri girişimcilere yol göstereceğini kaydetti. Takva, “2009 yılında Avrupa Komisyonu tarafından başlatılan Avrupa KOBİ haftası çerçevesinde KOBİ'ler için 37 ülkede eşzamanlı etkinlikler düzenlenmektedir. Bu kampanya mevcut girişimcileri faydalanabilecekleri destekler konusunda bilgilendirmeye ve daha çok sayıda insanı kendi işini kurmaya teşvik etmeye yardımcı olmaktadır.” Diye belirtti.

 

TAKVA: KOBİ'LER EKONOMİNİN TEMEL DİREĞİDİR

Van ekonomisinin temel direğinin KOBİ’ler olduğuna işaret eden Takva, “Gerek Hizmet sektöründe gerekse imalat sektöründe KOBİ’lerimiz başrol oynamaktadır. Ancak özellikle kent özeli için konuşmak gerekirse, çok da parlak bir dönemden geçmemekteyiz. KOBİ’lerimiz finansmana erişim, kapasite artırımı, yenilikçi ve inovatif gelişmelerden yeterince faydalanmamaktadır. Van TSO olarak özellikle üyelerimiz olan KOBİ’lere yönelik çalışmalarımızla bu sorunların giderilmesi noktasında çalışıyoruz. Ancak bu sorun genel politikalarla giderilecek önemli bir sorun. Bu nedenle özellikle bölgemizde KOBİ’lere pozitif ayrımcılık tanınmalı, KOBİ’lere özel destekleme yöntemleri hazırlanmalıdır.” İfadelerine yer verdi.

 

“KOBİ'LER EKONOMİNİN BEL KEMİĞİNİ TEŞKİL ETMEKTEDİR”

Aynı çerçeveden bakıldığında KOBİ’lerin dünya ekonomisinin yönlendiricileri olduğunu belirten Takva, “AB'deki işletmelerin %99'unu temsil eden KOBİ'ler ekonominin bel kemiğini teşkil etmektedir. Son beş yılda ortaya çıkan iş imkanlarının %85'ini sağlayan KOBİ'ler özel sektördeki toplam işgücünün üçte ikisini istihdam etmektedir. AB, KOBİ ve işletmeleri ekonomik büyüme, yenilikçilik, istihdam yaratımı ve sosyal uyum için anahtar faktörler olarak görmektedir. KOBİ'ler AB ekonomisi için olduğu kadar Türk ekonomisi için de önemlidir. Yaratılan istihdamın büyük bir kısmını sağlamakta (%76), toplam işletme sayısının %99.8'ini teşkil etmekte ve bir bütün olarak ekonominin %54'üne tekabül etmektedir. Türkiye'de KOBİ'ler ihracatın %59.3'ü ve ithalatın %39.9'unu üstlenmektedir. Bugün yapılacak seminerimize değerli katkılar sunacak konuşmacılarımıza ve destek veren tüm kuruluşlara teşekkür eder, siz katılımcılara da hayırlar getirmesini dilerim. Van TSO AB Bilgi Merkezi olarak KOBİ Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlediğimiz KOBİ Destekleri, DAKA Destekleri ve KOBİ'lerde inovasyon konulu seminerimiz başladı.” Şeklinde konuştu.

 

“BU TÜR DESTEKLERDEN KOBİLER DOĞRUDAN FAYDALANAMIYOR”

Yapılan konuşmaların ardından destek programları üzerinde seminer düzenlendi. Seminerde DAKA Programlama Planlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Bade Altunel KOBİ’ler ve DAKA Destekleri konusunda bilgilendirmelerde bulundu. Altunel, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın 2009 yılından bu yana bölgede faaliyet gösterdiğini belirterek, “Sadece Van değil Bitlis, Hakkari, Muş illerini de kapsayan bir bölgede hizmet veriyoruz. Ajansımız kurulduğundan beri çeşitli desteklerle bölge ekonomisinin geliştirilmesi, kaynakların harekete geçirilmesi için çeşitli mekanizmaları harekete geçirerek kullandı. Sadece Kobilere yönelik desteklerimiz yok. Ajans olarak kamu kurum kuruluşlarına, yerel yönetimlere, meslek odalarına bunlara da destek veriyoruz. Bizim destek anlamında kullandığımız pek çok mekanizma var. Hibe mekanizması bunlardan sadece bir tanesidir. Kobilerimiz bundan faydalanabiliyorlar. Bunu dışında doğrudan faaliyet desteği, teknik destek, Kalkınma Bakanlığı nezdinde yürütülen cazibe merkezini destekleme programı var. Bu bizim bölgemize özel konulan bir programdır. Küçük ölçekli alt yapı projelerini de destekliyoruz. Bu tür desteklerden Kobiler doğrudan faydalanamıyorlar. Faydalanabildikleri mali destek programı şeklinde gerçekleştirdiğimiz destekler mali destek programlarında da şimdiye kadar toplam 7 tane destek programı uygulandı. Yani sadece 7 tane destek programı uygulamadı. Daha fazla sayıda destek programımız var ama doğrudan Kobilerin faydalanıcı olarak yararlanabildiği 7 programımız oldu.” Diye belirtti.

 

ALTUNEL: 29 TANE PROJE VAN’DA DESTEKLENDİ

İlk programın 2009 yılında uyguladıklarına dikkat çeken Altunel, “Kobi mali destek programına toplamda 20 milyon 700 bin civarında bir bütçemiz vardı. 65 adet projeyi toplamda bölgede destekledik. Bu programın kapsamı çok genişti. Hemen hemen hiçbir sektör hedeflemesi olmayan bir programda diyebiliriz. Bu programa hizmet sektörü de başvurabiliyor. Sanayi sektöründe de alt sekmetler belirlememiştik. Her sektörden Kobinin başvurabildiği bir programdı ve toplamda 65 proje bölgede, 29 tane projede Van’da desteklendi. Van’a bu program kapsamında 5.46 milyon TL bir hibe aktarıldı. Bizim mali destek programlarımızda eş finansman esası var. Yani faydalandığınız tutar kadarda kendinizin cebinizden yatırım olarak projeye katkı sunmanız gerekiyor. 5.46 hibe kullanılması demek aslında bu program kapsamında Van’da minimum 11 milyon TL tutarında yatırım yapıldığı anlamına geliyor.” Şeklinde konuştu.

 

“VAN GÜNEŞ ENERJİSİNDE POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK”

2010 yılında Van’da 4.08 milyon TL hibe desteğinde bulunduklarına işaret eden Altunel, “Toplam 18 projeye destek verildi. 2010 Kobi Mali Destek programı da geniş kapsamlı bir programdı diyebiliriz. Fakat bunda hizmet sektörleri yoktu daha ziyade İpekyolu sanayi sektörü bu programdan faydalandı. İnşaat malzemeleri üretimi, tekstil kimyasal üretimi gibi sektörler bu programdan faydalandı. 2012’de çok spesifik konusu olan bir destek programımız oldu. Bu sadece Kobiler özel bir program değildi. Bu programdan faydalanan yerel yönetimlerimizde oldu. Bunun dışında Muş’ta bir teknik lisemizde bu programdan faydalandı. Bu programda faydalanan bir sürü Kobi de vardı. Yenilenebilir enerji payına destek programı küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin enerji maliyetlerini düşürmek suretiyle ve bu şekilde rekabetlerini artırmak hedeflenmişti. İşletmelerin kullandıkları enerjiye yönelik olarak yapacakları yenilenebilir enerji yatırımları bu programda desteklendi. Güneş enerjisi özellikle Van güneş enerjisinde potansiyeli çok yüksek bir ilimizdir. Burada da toplamda iki tane proje desteklendi. Tutarı da 1 milyon 106 bin TL’ydi. 2013 iktisadi kalkınma destek programı yine geniş kapsamlı bir Kobi mali destek programıydı. Bunda da Van’dan 11 proje destek aldı. 1 milyon 700 küsur bin TL tutarında bir hibe kullanıldı. Minimumun iki katı kadarda bir yatırım yapılmış oldu.” Diye belirtti.

 

ALTUNEL: 9 MİLYON 600 BİN TL TUTARINDA VAN’A HİBE TAHSİS EDİLDİ

Altunel konuşmasını şöyle sürdürdü: “2014 yılında bir güçlü girişimcilik mali destek programı yürüttük. Bu daha önceki yürüttüğümüz destek programlarından biraz daha farklı bir programdı. Yine Kobilere yönelik bir programdı fakat sadece bölgedeki işletmelere açık olan bir program değildi. Bölge dışından ilimize yatırımcı çekmeyi hedefleyen bir programdı. Hibe tutarı da daha önceki programlarımıza göre oldukça yüksekti diyebilirim. 2 milyon TL’ye kadar bu program kapsamında hibe kullanmak mümkündü. Bu programın tanıtımını Kocaeli, İstanbul, Konya, Bursa illerinde yaptık. Orada Vanlı, Hakkarili, Muşlu, hemşerilerimizin isteğiyle bu programımızın tanıtımın yaptık. Yani asıl hedeflediğimiz şey bizim bölgemizden gidip başka yerlerde yatırımını yapmış olan hemşerilerimizin tekrar bölgemize çekmekti diyebiliriz. Van’da bu kapsamda 15 tane proje destekledik. 9 milyon 600 bin TL tutarında Van’a toplam hibe tahsis edildi. 2015 yılında Kobilerin faydalanabileceği iki mali destek programı vardı. Bunların bir tanesi rekabetçiliğin geliştirilmesi mali destek programıydı. 13 milyon 500 bin TL toplam bütçesi var. 150 ile 500 bin TL arasında hibe kullanılan bir programdır. Ajansta bu programın değerlendirme komitesi daha yeni bitti. Bir sonraki yönetim kurulumuzda inşallah programın sonuçlarını sunabileceğiz.”

 

 Öte yandan seminerde divan üyesi olarak, KOSGEB İl Müdürü Bilal Emre Yörük KOSGEB Yapısı ve Destekleri üzerine, KOSGEB Başkanlık Müşaviri Metin Karaçay’da KOSGEB Destekleri üzerine açıklamalarda bulundu. Son olarak YYÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reha Saydan ise KOBİ’lerde inovasyon konusu hakkında bilgilendirmelerde bulundu. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim