Van TSO Avrupa Birliği (AB) Bilgi Merkezi tarafından ‘Mesleki Eğitim ve Avrupa’da Mesleklerin Serbest Dolaşımı’ konulu seminer düzenlendi.

 

Van İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Avrupa Birliği (AB) Bilgi Merkezi tarafından ‘Mesleki Eğitim ve Avrupa’da Mesleklerin Serbest Dolaşımı’ konulu seminer düzenlendi. Van TSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen seminere Van İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer, Van TSO Genel Sekreteri Ramazan Temizer, Van TSO AB Van Bilgi Merkezi Koordinatörü Kerem Oruç, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Toplantıda ilk olarak bir konuşma yapan İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer, 1999 yılında yapılan Helsinki Zirvesinden bu yana ülkenin Avrupa Birliği’nin resmi bir adayı olduğunu dile getirerek, “Bu uzun ve zorlu süreçte birçok konuda önemli adımlar atılmış, önemli çalışmalar yapılmış ve belirli bir mesafe kat edilmiştir. Eğitim alanında da çok önemli gelişmeler olmuş ancak bu gelişmeler bizim arzu ettiğimiz seviyeye ulaşamamıştır. Avrupa Birliği ile bütünleşme, ortak değerleri benimseme, ortak kurallara ve ortak standartlara uyma anlamına gelmektedir. Avrupa ile bütünleşme sürecinde özellikle orta öğretim düzeyinde istihdama hazırlayıcı mesleki ve teknik eğitim programlarının uluslararası standartlara kavuşması gerekmektedir. Bu amaçla Milli Eğitim Bakanlığımız Avrupa iş birliği çerçevesinde farklı çalışmalar yapılmakta ve bu çalışmalar bütün illerimize, okullarımıza farklı şekillerde yansımaktadır. Biz Avrupa sürecine uyum sağlamak için okullarımızda çeşitli etkinlikler yapıyoruz. Bu kapsamda yarışmalar düzenliyoruz ve çeşitli projelerle öğrencilerimiz Avrupa ülkelerine gönderilmektedir. Bugünkü etkinliğimizin amacı özellikle meslek lisesinde okuyan öğrencilerimize bu bağlamda bir farkındalık oluşturmak, meslek liselerin standartları konusunda bilgilendirmektir.” İfadelerini kullandı.

 

“BİR YABANCI DİL BİLMEKTE YETMİYOR”

Yavuzer’den sonra kısa bir konuşma yapan Van TSO Genel Sekreteri Ramazan Temizer, eğitimin 1957 yılında Roma antlaşmasıyla 4 temel konu üzerinde inşa edildiğini ifade ederek, “Ticaret işçilerin, sermayenin ve hizmetin serbest dolaşımı üzerine aslında inşa edilmiş kurulmuştur. O dönemde bu 4 temel üzerinde kurulurken, hizmet sektörü belki 1957 yılında çok aktif değildi fakat son zamanlarda bunun yüzde 70 oranına çıktığını görüyoruz ve Avrupa Birliği’nin özellikle nitelikle yetişmiş genç dinamik insanlara ihtiyaç duyduğunu görüyoruz. Ülkemizde de benzer bir ihtiyacın her geçen gün daha büyük önem arz ettiğinin farkındayız. Bugün artık gerek ülkemizde, gerek Avrupa’da sadece üniversitede mezun olmanız veya iyi bir lisede mezun olmanız yetmiyor. Artık ne yazık ki bir yabancı dil bilmekte yetmiyor. Birden fazla dil bilmekle beraber kendi mesleki alanında çok uzmanlaşmış olmanın gereği artık ihtiyaç duyuluyor. Çünkü nüfus hızlı artıyor.” Diye belirtti.

 

“İŞ DÜNYASI OLARAK FARKINDAYIZ”

Nitelikli insan olmada ihtiyacın hızla arttığına dikkat çeken Temizer, “Dolayısıyla bir rekabet ortamı oluşmuştur. Bu zamanda iş bulmak çok zor farkı özelliklere sahip olunması gerekiyor. Avrupa Birliği beli kriterlere sahip ve beli kriterleri şart koşan bir birlik bu sadece ekonomik alanda değil sosyal ve yaşamda da belli kriterleri ortaya koymuş bir birliktir. Ülkemiz uzun süreden beri Avrupa Birliğine üye olmak için çaba göstermekte henüz olmuş değiliz ama bu kriterlerin tamamına yakını insan yaşamının, insan yaşam standardının çok daha iyi olması, çok daha yüksek olmasıyla alakalı olduğunu net biliyoruz. Avrupa Birliğine girsek de, girmesek de, aslında bizim bu kriterleri yerine getirip kendi ilimiz için, ülkemiz için bu standartlarda yaşamamız gerekiyor. Dolayısıyla burada önemli görev meslek liselerimize düşüyor. Çünkü bir ülkede veya bir yerde üretim varsa o ülke zengindir. Zenginse de refahı yüksektir demektir, İnsanlar mutludur demektir. Bu kadar önem arz eden bir eğitim camiasının bundan sonra çok daha fazla yatırımı hak ettiklerini, orada okuyan arkadaşlarımızın, hocalarımızın desteğe ihtiyaç duyduklarını biz en azından iş dünyası olarak farkındayız. Yaklaşık 2-2 buçuk yıllık süreçte Milli Eğitim Müdürlüğümüzle birlikte iyi ilişkiler kurduk. Ortak çalışmalar yapıyoruz. Belki kısa vadede bunun sonuçlarını alamayabiliriz fakat uzun vadede alacağımıza inanıyoruz. Öğrencilerimizin Avrupa Birliğiyle alakalı aklında herhangi bir soru işareti varsa her zaman bizim AB Bilgi Bürosuna gelebilir. Biz kendilerine elimizden gelen desteği sağlıyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

“MESLEKİ EĞİTİMİN ÇOK ÖNEMLİ”

Van TSO AB Van Bilgi Merkezi Koordinatörü Kerem Oruç’un da kısa bir konuşma yapmasının ardından Mesleki Eğitim Uzmanı Sabri Yalçınkaya bir sunum yaptı. Sunumun ardından seminere konuşmacı olarak katılan Avrupa Takımı Üyesi Can Baydarol, Avrupa’da mesleklerin serbest dolaşımı için Türkiye’deki mesleklerin standarda uygun olması gerektiğini belirtti. Bu yüzden mesleki eğitimin çok önemli olduğuna değinen Baydarol, “Türkiye’de mesleki standart eğitimini alanlar Avrupa’da rahat bir şekilde mesleğini icra edebilir. İyi eğitimlerin verilmesi gerekiyor. Meslek liselerinin sadece mesleği öğreten değil, Avrupa’ya insan yetiştiren iş gücü anlamında da çaba sarf etmesi gerekmektedir.” Dedi. 


ŞEHRİVAN HABER – MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim