PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik Türkiye gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Özçelik, ““Biz bunu eleştiriyoruz. Özellikle HDP’nin siyasetini eleştriyoruz. Geçen yıl Temmzu ayında biz açıkça söyledik ve çağrı yaptık ‘Savaşla, çatışmayla, ölmeyle, yıkmayla bu iş çözümlenmez’ dedik. PKK’ye açık çağrı yaptık. Savaşı şehirlere taşıyarak, hendek ve barikat siyasetiyle bu sorunlar çözülmez dedik. Kürtlerin bu gün Türkiye’de silahlı mücadeleye ihtiyacı yok.” Diye konuştu.

 

Partiya Azadiya Kürdistan (PAK) Genel Başkanı  Mustafa özçelik, Van’a geldi ve geçtiğimiz yıldan bu yana yaşanan çatışmalara ve 15 Temmuz hain darbe girişimine ilişkin açıklamalarda bulundu. Özçelik, yaşanan olumsuzlukların bir daha yaşanmaması için çözümün Kürt sorununun son bulmasıyla gerçekleşeceğine vurgu yaprak, geçtiğimiz yıldan bu yana yaşanan savaş ortamında HDP’nin siyasi duruşunun yanlış olduğunu ve bu duruşun yanlış olduğuna dikkat çekti.

 

ÖZÇELİK: YAPILAN DARBELER HİÇBİR SORUNA ÇÖZÜM GETİRMEDİ

Türkiye’nin hasas bir süreçten geçtiğini ifade eden Özçelik, hain bir darbe girişiminin gerçekleştirildiğini dile getirdi. Özçelik, “Bu zamana kadar 3 darbe gerçekleştirildi. Bu darbelerde en fazla zarar gören halk Kürt halkı oldu. Bu çok nettir. Darbe girişiminin ilk dakikalarında biz parti olarak karşı çıktık. Yapılan darbeler hiçbir soruna çözüm getirmedi. Biz yaşanan bu süreçlerden sonuç çıkarmalıyız. Sonuç çıkarmazsak hiçbir yere varamayız. Hükümete ve Sayın Cumhurbaşkanımıza açık çağrımızdır, ‘Gelin yaşanan süreci, özgürlüğün, demokrasinin geliştirilebileceği, Kürt meselesinin bütün boyutlarıyla ele alınıp yeni bir çözüm sürecinin dönüştürülebileceği bir fırsata dönüştürelim’ diyoruz. Bunun zeminleri var. Ama ne yazıkki ülkemizde geçtiğimiz yıldan bu yana bir savaş yaşanıyor. Savaşın şehir içinde yaşattıklarını biz en büyük şekilde yaşadık.” İfadelerine yer verdi.  

 

“ÖZELLİKLE HDP’NİN SİYASETİNİ ELEŞTRİYORUZ”

Gelinen aşamada hiç savaş olmamış gibi bir takım barış çağrılarının yapıldığını dil getiren Özçelik, “Biz bunu eleştiriyoruz. Özellikle HDP’nin siyasetini eleştriyoruz. Geçen yıl Temmzu ayında biz açıkça söyledik ve çağrı yaptık ‘Savaşla, çatışmayla, ölmeyle, yıkmayla bu iş çözümlenmez’ dedik. PKK’ye açık çağrı yaptık. Savaşı şehirlere taşıyarak, hendek ve barikat siyasetiyle bu sorunlar çözülmez dedik. Kürtlerin bu gün Türkiye’de silahlı mücadeleye ihtiyacı yok. Ama dinlemediler. HDP’ye de çağrı yaptık maalesef HDP bu konuda şehirlerdeki barikat ve hendek siyasetini destekledi. Gelinen aşama ortada. Yüz binlerce insan yerinden oldu, binlerce insan öldü. Onlarca şehrimiz virane oldu. Peki ne zaman bunların çözüm olmadığını anlayacağız. Gelin hevüz vakit geçmemişken savaş durdurulsun. Bütün Kürt partilerinin muhattap olacağı yeni bir süreç başlatılsın. Bu işin başlangıcı budur. Gelin masa başında, diyalog yoluyla bu çözümün ilk adımlarını atalım.” Diye belirtti.

 

ÖZÇELİK: KÜRT MESELESİNİN ÇÖZÜMÜ İÇİN ŞEFFAF OLUNMALI

Yaşanan süreçte darge girişime karşı OHAL’in ilan edildiğini hatırlatan Özçelik, OHAL’in eski OHAL’lere dönüştürülmemesi için çağrıda bulşundu. PAK olarak bu gün Türkiye’de yaşanan olayların sadece bir iç sorun olmadığını kaydeden Özçelik, Ortadoğu’da yaşanan oalyların da etkisi olduğuna dikkat çekti. Özçelik, “Ne çatışmalar, ne OHAl’ler nede askeri darbeler çözüm değildir. Ohalde tarihi bir adım atma fırsatı oluşmuşken, biz bu adımı değerlendirelim. Ve ülkede yaşanan sorunların son bulmaslı için bir araya gelelim. PAK olarak yaptığımız bir tespit daha var. Bugün güçlü olan doğru dediği şeye 3 ay sonra yanlıştır diyebiliyor. Ve hiçkimse de neden böyle oldu demiyor. Biz bu duruma karşıyız. Yete artık diyoruz. Bu böyle devam etmez. Bu işin doğru yolu devletin, demokrat, özgürlükçü ve adil bir şekilde yeniden örgütlendirilmesi ve kürt meselesinin çözümü için şeffaf olunmalı.” Dedi.

 

“PKK’NİN KAYITSIZ ŞARTSIZ ÇATIŞMALARA SON VERMESİ LAZIM”

Çözümün gerçekleşmesi için Kürt meselesinin çözüme kavuşturulmasını şart olduğunu kaydeden Özçelik, “Şuan Türkiye’de yaşanan sıkıntıların en büyük ayağı Kürt meselesi. İlk abc budur. Çevremizde buna örnek vereceğimiz onlarca şey var. Eğer çözüm isteniyorsa Kürt siyasi partiler ile yeni bir müzakere masasına oturulmalı. Birinci adım budur. Ve PKK’nin de kayıtsız şartsız çatışmalara son vermesi lazım. Bu çatışmaların Kürt milletine hiçbir şekilde yararı yok. Aksine zarar veriyor. PKK bu duruma son vermeli ve yeni bir süreç başlamalı. Kürtler ile barış yapılmalı ve beraber bir çözüm yolu bulunmalı. Türkiye devlet aklı yeniden formatlanmalı. Çevrede ve içeride Kürt düşmandır yerine Kürt benim dostumdur hatta benim müteffiğimdir diye bir format olmalı. ”  


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim