Türkiye’de ilk kez bir özel hastane bünyesinde Alkol ve Madde Bağımlıları Araştırma Tedavi Merkezi (AMATEM) açıldı. Açılışa katılan Vali İbrahim Taşyapan, “Bu illete müptela olan ve bundan kurtulmak için karar veren insanlara, buralarda güler yüz, temiz ortamlarla hizmetin en iyisi verilerek bu illetten kurtulmalarını bu müesseselerimiz sağlayacaktır.” Dedi.

 

Türkiye’de ilk olarak özel bir hastanede Alkol ve Madde Bağımlıları Araştırma Tedavi Merkezi (AMATEM) hizmete açıldı. 12 yataklı olarak hizmete açılan merkezin açılışına katılan Vali İbrahim Taşyapan, AMATEM’in uyuşturucu ve alkol bağımlılarına hizmet veren, onları bu bağımlılıktan kurtaran ve bu uğurda çalışan birimler olduğunu belirtti. Van’daki özel bir hastanede AMATEM’in açılmasının büyük bir önem arz ettiğini vurgulayan Vali Taşyapan,  “Böyle bir açılışı, böyle bir hastanede yapmaktan bende memnuniyet duydum. İnşallah ilimizde ihtiyaç duyan hastalarımıza en iyi hizmet burada verilir diye düşünüyorum.” Dedi.

 

‘DEVLET KURUMLARI OLMAZSA OLMAZDIR’

Sağlık hizmetinin en temel hizmetlerden bir tanesi olduğunu ve bu temel hizmetin kamu hastanelerinde verildiği gibi özel hastanelerde de verildiğini söyleyen vali Taşyapan, “Özel hastanelerimiz biraz daha müşteri memnuniyetini ön planda tutan, daha aktif karar alınabilen, daha hızlı yapılanabilen yerledir. Ama devlet kurumlarımız da olmazsa olmazlardır. İlimizde 12 yataklı ayrıca Van Bölge Eğitim ve Araştırma hastanemizde de bir AMATEM merkezimiz var ve çalışıyor. Burası da bu alandaki hastalarımıza 12 yatakla iyi bir destek vermiş olacaktır. Dolayısıyla bu illete müptela olan ve bundan kurtulmak için karar veren insanlara, buralarda güler yüz, temiz ortamlarla hizmetin en iyisi verilerek bu illetten kurtulmalarını bu müesseselerimiz sağlayacaktır.  Bu vesileyle açılan AMATEM’in Van’ımıza, insanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.” Şeklinde konuştu.

 

ÇİÇEKSAY: SAĞLIK HİZMETLERİNİ VAN’A KAZANDIRDIK

2007 yılında kurulan özel hastanenin sekiz yıllık süre zarfında tek misyonunun Van’da yokluğu çekilen sağlık hizmetlerinin kazandırılması olduğunu vurgulayan Yönetim Kurulu Başkanı DrAli Çiçeksay ise “Hastanemiz bu yıl sekizinci yılını kutluyor. Bu sekiz yıllık süre zarfında ilimizde yokluğunu çektiğimiz, yoksulluğunu çektiğimiz sağlık hizmetlerini Van’a kazandırmak gibi bir misyon üstlenmiştik. Bu misyonun bir gereği olarak, ilimizde bazı ilkleri gerçekleştirdik. Bu kapsamda ilk medikal onkolojiyi ilimize kazandırmıştık. Bugünde ilk özel AMATEM’İ hastanemizin bünyesinde açtık. Tüm halkımıza hayırlı olsun.” Dedi.

 

‘TAKİP VE TEDAVİ ÖNEMLİ’

İstanbul Hastanesi bünyesinde Türkiye’nin ilk özel AMATEM Merkezi’ni açtıklarını ifade eden AMATEM doktoru Uzman Psikolog Cem Taylan Erden de, Türkiye’de uygulanan bütün modern tedavileri AMATEM’de uygulamaya çalıştıklarını söyledi. Madde bağımlılığının da diyabet ve tansiyon hastalığı gibi tamamen iyileştirilebilen bir hastalık olmadığını, ancak iyi tedavi uygulanması dahilinde hastaların ömür boyu sağlıklı insanlar gibi yaşamlarına devam edebileceğini vurgulayan Erden, “Madde bağımlılarında mesele yatarak tedavi değil. Bu, tedavinin çok küçük bir kısmı. Önemli olan ayaktan tedavi de hastaların birbirlerini desteklediği bir terapi, bir rehabilitasyon tedavilerini gündeme getirmek. Yatarak tedavi, tedavinin sadece yüzde 10’luk kısmı diyebiliriz. Ama tabi ki çok önemli. Çünkü tedavinin başlangıcı, ilk adımı ama mesele sadece yatmak değildir. Önemli olan daha sonraki süreçte hastaların takibi ve tedavileridir” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Özel İstanbul Hastanesi’nde hizmete açılan AMATEM’i gezen protokol, yetkililerden bilgi aldı.


ŞEHRİVAN HABER – ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim