Mersin’in Tarsus İlçesi'nde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesi, Van’da siyasi partiler tarafından protesto edildi. Van’da siyasi partiler farklı saatlerde ve farklı yerlerde yaptığı basın açıklamalarında Özgecan Aslan cinayetine tepki gösterildi.

 

Mersin’de öldürülen Üniversite Öğrencisi Özgecan Aslan için kentteki siyasi partiler de harekete geçerek basın açıklamasıyla olayı kınadı. İlk açıklama Saadet Partisi Kadın kolları tarafından yapıldı. Kadın kolları yaptığı yazılı açıklamada, “Hunharca katledilen Özgecan Aslan’ın başına gelenlerin asıl nedeninin Türkiye'de idam cezasının olmaması ve de zinanın serbest olmasıdır.” denildi.

 

SP: AH VAH DİYE GEÇİLEMEZ

Saadet Partisi İl Kadın Kolları, “Biricik ve kıymetli yavrumuz Özgecan Aslan’ın feci şekilde öldürülmesini ‘tel’in ediyoruz. Zulmedilerek yakılarak öldürülen yavrumuzun makamı yüce olsun. Peygamberimizin sözleri ile umuyoruz ki makamı şehitler derecesidir. Acılı ailesine sözlerimizin başında sabırlar temenni ediyor ve bütün Türkiye’ye başsağlığı diliyoruz. Özgecan evladımızın son kurban olmasını ve bir daha böyle acı olayların yaşanmaması için herkesi göreve davet ediyoruz. Kars’ta Mert’imizin başına gelenlerin üzerinden daha bir yıl geçmeden Özgecan ile yaşadığımız bu acı toplum olarak nereye gittiğimiz ve neye dönüştüğümüz sorularını akıllarımıza getirmeli ve bu durum idarecilerimizi derin bir düşünceye ve mevcut durumla bir an önce yüzleşmeye sevk etmelidir. Yaşananların hayatın içinden günlük olaylarmış gibi, her yerde olabilirmiş gibi bir hafiflik ile ele alınıp, ah vah edilip üstünden geçilip gidilmesi kabul edilemez.” Denildi.  

 

“KADIN CİNAYETLERİ KAYGI VERİCİ BOYUTLARDADIR”

Ülkede uyuşturucu yaşının giderek düştüğü ifade edilen açıklamada, “Ülkemizde maalesef uyuşturucu bağımlılığındaki artış ve kullanma yaşının 10’a inmesi, toplumsal şiddet yönelimi artışı, aile kurumundaki dejenerasyon 2004’de 91 bin 22 olan boşanan çift sayısı 2014’e gelindiğinde yüzde 38 rekor artışla maalesef 125 bin 305 oldu, kadın cinayetlerindeki artış 2002’de 66 kadın cinayeti kurbanı varken, 2014’de 240’a yükselmiştir. Kaygı verici boyutlardadır. Ülkemizde ceza evleri dolup taşmakta, Hükümetin tam kapasite ile kullandığı hatta kapasiteyi zorladığı tek kurum ceza infaz kurumlarımız. Yeni açılanları ile birlikte 355 ceza infaz kurumumuzun toplam kapasitesi 163 bin 129 kişi, kurumlarda bulunan tutuklu ve hükümlü sayısı 159 bin 396’dır. Bu istatistiklerin çok hızlı şekilde artışını toplumun tüm kesimleri, ülkemizin bütün bölgeleri, üstü örtülemez bir şekilde en acı tablolarla yaşar hale geldi. Gün geçmiyor ki kaçırılan bir çocuk, uyuşturucu batağında sokaklarda ölen bir genç, tecavüze uğrayan bir mağdur haberi duymayalım. Bu çıkmazda kendine yol arayan insanlığa hiçbir insani sistem yardım edemiyor. Bu vahim sonuçlar gösteriyor ki ‘İslamsız Saadet olmaz.’ Bir yandan “dindar nesil” yetiştirme iddiasını dillendirirken diğer yandan’’ kastettiği’’ din ile taban tabana zıt değerlere sahip AB için olmadık adımlar atmamız her şeyimizi borçlu olduğumuz medeniyet değerlerimizi imha edecek çalışmaların en hızlı şekilde ilerlemesine sebep oluyor. Çocuklarımıza dört başı mamur bir İslam İtikadı vermekten dahi aciz, halihazırda AB kriterleri çerçevesinde düzenlemiş müfredatlara sahip din kültürü dersleri ile dindar nesil yetiştirmeye kalkan AK Parti hükümetinin karşı karşıya kaldığı tablo söze gerek bırakmayacak kadar ortadadır. Önce Ahlak ve Maneviyat bayrağını en önde tutan Saadet Partisi olarak bizler Merhum liderimiz Necmettin Erbakan’ın ifade ettiği gibi bir milletin asıl gücünün; topu, tüfeği yahut tankı değil imanlı ve inançlı nesilleri olduğunu biliyoruz. Büyük buhranların içinde kıvranan küresel dünyaya, uyum sağlamak amacı ile değil, bu dünyaya alternatif sunmak amacı ile medeniyetimizin öncülerini yetiştirmek zorundayız.” Denildi.

 

SP: İDAM GERİ GELSİN

Özgecan gibi birçok insanın tehdit altında olduğunu söyleyen SP, açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi: Özgecan gibi nice evlatlarımız, gençlerimiz tehdit altındadır. Bu acı olayda bile ayrışan bir toplum haline dönüşmüş durumdayız. Biz Saadet partililer olarak ayrışmayı değil, yüreklerin bir attığı bir Türkiye hedefine yürüyoruz. Yüreklerimiz bir olursa her türlü toplumsal sorunu daha iyi anlar ve müdahale edebiliriz. İdam cezası AB uyum yasaları çerçevesinde kaldırılmıştı. Bizler idam cezasının yeniden uygulamaya konması için “idam geri gelsin” imza kampanyası ile on binlerce  imza toplayarak ilgilileri en etkili şekilde uyardığımızı ve bu uyarımızda ne kadar haklı olduğumuzu tekrar hatırlatıyoruz. İstenince bir gecede çıkan kanunlar gibi vakit kaybetmeden idamın acilen yasalarımıza konmasını, zinanın tekrar suç olmasını, üç gündür kanayan bütün vicdanlar adına istiyoruz. Tekrar feci şekilde öldürülen yavrumuza rahmet tüm ailesine ve ülkemize başsağlığı diliyoruz.

 

CHP’DEN SESSİZ YÜRÜYÜŞ

Saadet partisi kadın kolları başkanlığının yaptığı yazılı açıklamanın ardından bir açıklamada Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Başkanlığı’ndan geldi. Beşyol Dabbaoğlu parkında bir araya gelen Aralarından İl Başkanı Cemal Şen’in de bulunduğu yaklaşık 30 kişilik CHP kadın kolları üyeleri basın açıklaması yaparak Özgecan Aslan’ın öldürülmesine tepki gösterdi. Açıklamayı okuyan CHP Kadın Kolları Başkanı Sevim Düzova, Özgecan’ın hesabını kadınlar olarak soracaklarını belirtti.

 

DÜZOVA: CİNAYETİN SORUMLUSU BAKANLAR

Düzova, “Canımızı sokakta bulmadık ama sokakta arayacağız. Özgecan Aslan, henüz 20 yaşında üniversite öğrencisi genç bir kadındı. Mersin'de evine gitmek için bindiği aracın şoförü ve arkadaşları tarafından tecavüze uğradı, öldürüldü ve cesedi yakılarak dere kenarına atıldı. 12 yıllık dönemde yüzde bin 400 artan kadın katliamlarına sözde önlemler alan hükümet ve her fırsatta kadını aşağılayan, eşitlik taleplerini görmezden gelen bakanları, sözcüleri bu cinayetlerin asıl sorumlularıdır. Bugün bir kez daha tacize, tecavüze şiddete karşı susmuyoruz haykırıyoruz. Kadın katliamına karşı başta kadınlar olmak üzere toplumun tüm kesimlerini sesini yükseltmeye ve örgütlenmeye çağırıyoruz. Özgecan Aslan ve tüm kadınların hesabını biz kadınlar soracağız.” Dedi.

 

“ÖZGECAN’IN HESABINI KADINLAR SORACAK”

En temel haklarının kadın düşmanı iktidar tarafından tehdit altında olduğunu söyleyen Düzova, “Taciz, tecavüz, şiddet, savaş ve gerici saldırılarla hayatlarımız kuşatılıyor. AKP 'Eşit değilsiniz' dedikçe kadınlar öldürülüyor. Her gün 5 kadın en yakınındaki erkekler tarafından öldürülüyor. Erkeklerin bu gücünü nereden aldığını biliyoruz. Kadın ve erkek eşit değildir diyen Tayyip Erdoğan ve bir dediğini iki etmeyen AKP kurmayları erkek şiddetini meşrulaştırıyor. Kadınların yaşam haklarını ellerinden alanlar, şimdi o yetkililer açsın kulaklarını iyi dinlesinler kadınları. Kadın düşmanlığıyla attığınız her adımın karşısında biz kadınlar olacağız. Buradan bir kez daha duyuralım Özgecan arkadaşımız öldürülen ilk kadın değildir, ama son olması için var gücümüzle mücadele edeceğiz. Özgecan’ın hesabını kadınlar soracak. Biz kadınlar, kadın ölümlerinin, kadın kayıplarının, kadın tecavüzlerinin, kadın esaretinin sistematik bir şekilde sürdüğü bu erkek egemen sistemde bu yalanı yaşamayacağız. Bize dayatılan yaşamlara, bize dayatılan evliliklere, bize dayatılan şiddete boyun eğmeyeceğimiz. Öldüren sevgi istemiyoruz.” Dedi.

 

DÜZOVA: SESİMİZİ YÜKSELTMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Cinayet işleyenlere indirim uygulanmaması gerektiğini söyleyen Düzova, şöyle devam etti:

“Özgecan’ların, Dilberlerin, Merallerin daha fazla ölmemesi için; katledenlere indirim uygulanmamalı gereken cezai işlem uygulanmalı, gerçek eşitlik ve adalet sağlanmalıdır. AKP kadın politikalarından vazgeçmeli imzalanan uluslararası anlaşmalara uyulmalıdır. Yeni Özgecanlar ölmesin diye sokakta işyerinde, evde sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz.
Özgecan şahsında, katledilen, tacize, tecavüze uğrayan bütün kadınların hesabı sorulana kadar mücadelemizi devam ettireceğiz.”

 

AK PARTİ: TAKİPÇİ OLACAĞIZ!

Ak Parti Kadın Kolları Başkanlığı da Mersin’de vahşice öldürülen 20 yaşındaki Özgecan Aslan’ın öldürülmesine tepki göstererek, davanın takipçisi olacaklarını vurguladı. Hz. Ömer Camisinin önünde yapılan basın açıklamasına Ak Parti İl Başkanı Zahir Soğanda, Ak Parti Van Milletvekili Aday Adayları Abdulahat Arvas, Necat Görentaş ve çok sayıda Ak Partili kadın katıldı. Ak Parti Kadın Kolları Sözcüsü Kübra Pulat yaptığı açıklamada Özgecan’ın hunharca öldürüldüğünü söyleyerek, “Özgecan’ın vicdandan, merhametten yoksun insanlar tarafından alçakça ve hunharca öldürülmesi hepimizi derinden üzmüştür. Özgecan hepimizin canıydı, Özgecan da hepimiz gibi hayalleri umutları vardı. Özgecan’ın canına kasteden onun, hayallerini umutlarını söndüren vicdansız katillerin en büyük cezayla cezalandırılacağına inanıyoruz.” Dedi. Ak Parti İl Başkanı Zahir Soğanda ise Özgecan’ın ailesine başsağlığı dileyerek Hükümet olarak davanın takipçileri olacaklarını vurguladı. Daha sonra kalabalık Dabbaoğlu parkından Ak Parti il binasına kadar yürüdü.

 

LİSE ÖĞRENCİLERİ, "ÖZGECAN" İÇİN YÜRÜDÜ

Van Gölü Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinde okuyan bir grup öğrenci, okullarından Sanat Sokağı'na kadar yürüyerek, Özgecan'ın öldürümesini protesto etti. Anadolu Öğrenci Birliği Van Şubesi üyelerinin Türkçe ve Kürtçe dövizler taşıdığı eylemde öğrenciler adına konuşan Muhammed Azdir, Özgecan Aslan katliamının sadece bir emsal olduğunu, ülkede Özgecan gibi nice masum canların katledildiğini söyledi. Sorumlu kişi ve makamların sorumlulklarını yerine getirmedikçe söz konusu katliamların son bulmayacağını dile getiren Azdir, bir daha cinayetlerin yaşanmamasını temenni etti.


 
ŞEHRİVAN HABER – MENDUH ÇALIŞKAN
Editör: TE Bilisim