Van Barosu son günlerde basında yer alan T Tipi Cezaeviyle ilgili rapor hazırladı. Baro raporu yetkili tüm kurum ve kuruluşlara gönderecek.

 

Van Barosu son zamanlarda kamuoyunda sürekli konuşulan ve birçok basın yayın organı tarafından haber yapılan Van T Tipi Cezaevi’ndeki uygulamalarla ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada yaşanan uygulamalar ve gündeme getirilen iddialar kapsamında bir rapor hazırlandı. Raporla ilgili konuşan Cezaevi Komisyon Üyesi Hakan Bozkurt, raporu tüm yetkili kurum, kuruluşlara ileteceklerini ve bu raporun ön açıcı bir rapor olduğuna işaret etti. Gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Kadın Hakları Komisyonu Helin Özgökçe, Van T Tipi cezaevi ile ilgili ortaya atılan iddialar kapsamında harekete geçtiklerini söyledi. Özgökçe yaptıkları çalışmaları bir rapora dönüştürdüklerini söyledi.

 

BOZKURT: ŞİKÂYETLER ÜZERİNE HAREKETE GEÇTİK

Basın toplantısında raporla ilgili bilgiler veren Cezaevi Komisyonu Hakan Bozkurt ilk olarak şunları söyledi: “Basında çıkan yoğun hak ihlalleri ve bunun dışında baro yapılan şikayetler neticesinde bir rapor hazırladık. Bu rapor tam olarak T Tipi ile ilgilidir. 20-30 kişilik tutukluyla görüştük. Hayatın olağan akışına yönelik birçok sorunun ortaya çıktığını gördük. T Tipine özellikle nakil yapılırken, çıplak aramaya tabi tutuluyorlar. Buna karşı durduklarında da darp edildiklerini söylediler. Yine darp edilenlerin çoğunun disiplin cezası gördüğü ve tekli odalarda kalıyorlar.”

 

“UMARIZ RAPOR AÇIKLIK GETİRİR”

Yaptıkları görüşmelerle ilgili konuşan Bozkurt, “Bu uygulamayı da darp izinin raporda çıkmaması için yapıldığı gözükmektedir. Sağlık anlamda ciddi sorunlar var Bunun dışında çok kalabalık koğuşların olduğunu bize söylediler. Bunun dışında tutuklular temizlik konusunda sorunların olduğunu ifade etti. Kadınların olduğu bölümlerde ciddi sorunların var olduğu ifade edildi. Yine orada çıplak aramalar ve taciz sayılabilecek olayların olduğunu kendileri bizlere anlattılar. Bunların İnsan Haklarına aykırı olduğunu söyleyebiliriz. Ters kelepçe, sağlık, çıplak aramalar ve darplar çok ciddi sorunlardır. Umarız bu rapor bir açıklık getirir.” Dedi.

 

BOZKURT: BUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Son dönemlerde başlatılan açlık grevleriyle ilgili de konuşan Bozkurt, tutukluların açlık grev nedeniyle şehir dışına nakledildiğini söyledi. Bozkurt şöyle devam etti: “Hak ihlalleri ile ilgili ciddi sorunlar var. OHAL bile olsa çekirdek insan haklarına dokunulamayacağı her yerde söylenmiştir. Devletin burada insan haklarına sahip çıkması ve cezalı, hatalı olanların cezalandırılması gerekiyor. Bu anlamda tüm sorumlular yargılanması gerekmektedir. Daha önce böyle bir rapor hazırlanmadı. Bu rapor umuyoruz ki bir yol gösterici olacaktır. Bu rapor bir özeleştiri olarak ortaya çıkmış olan bir rapordur. Bunun öncesinde baro ve ceza evi yönetimi olarak görüşmeler yapıldı. Bu sorunların giderildiği de baroya söylendi. Yani baro daha önce bu konuda görüşmeler yaptı. Bizde baro olarak hazırlamış olduğumuz bu raporu tüm kesimlere ileteceğiz. Bu iddiaların araştırılması ve üzerine gidilmesini sağlayacağız. Biz bunu açıkladıktan sonra bunu pasif hale getirmeyeceğiz. Bunun takipçisi olacağız.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim