"2008 yılından bu yana akreditasyon çalışmalarına devam eden kurumumuz, 2011 yılında Avrupa Birliği'nden aldığı yetkiyle faaliyetlerine başlamıştır" diyen Başak, Van il Koordinatörlüğü'nde 2011'de akredite olduğunu, aynı yıl deprem dolayısıyla işleyişlerinin aksadığını belirtti. Deprem sonrası binalarının tadilattan geçtiğini anımsatan Başak, 2012'den bu yana Van'da faaliyetlere devam ettiklerini ifade etti.

 

Başak, şöyle konuştu: "TKDK Van İl Koordinatörlüğü, ilk proje alımını 2012 yılında, 6. başvuru çağrı dönemiyle gerçekleştirmiş ve ilk ödemelere ise 2013 yılında başlamıştır. 2013 yılında kamu katkısı olarak toplamda 3.8 milyon TL. tutarında bir hibe ödemesi yapılmıştır. Bu hibe tutarı 2014 yılında, 6.1 milyon TL. olarak gerçekleşmiştir. İl Koordinatörlüğü olarak 2015 yılı kasım ayı sonu itibariyle 5.6 milyon TL'lik bir ödeme yapılmış olup bu tutara yıl sonuna kadar 12.6 milyon TL'lik yeni ödemelerin de yapılması suretiyle bu hibe toplamda 22.5 milyon lira olacaktır." Başak, IPARD-1 Programı çerçevesinde, 2016'da yapılacak ödemelerle ilde 2012-2015 yılları arasında desteklenen ve toplam yatırım tutarı 71.4 milyon lira olan 128 projeye, 39.2 milyon liralık hibe ödeneceğini kaydetti. 

 

IPARD-1 Programı'nda maksimum hibe oranının yüzde 65 olduğunu ifade eden Başak, IPARD-2'de bu oranın yüzde 100'e kadar çıkabildiği sektörlerin olduğunu, program kapsamındaki yatırımlar için katma değer ve gelir vergisi muafiyetinin de olduğunu bildirdi. IPARD-2 Programında yeni destek alanlarıyla daha çok yatırımcıya ulaşmanın hedeflendiğini dile getiren Başak, uygulanacak projeleri desteklemeyi amaçladıklarını söyledi. Bunun dışında IPARD-2 yenilebilir enerji kapsamında devrim niteliğinde olabilecek desteklerinin olacağını belirten Başak, biyo yakıt, biyo gaz, biyo kütle, konsantre, jeotermal, termal güneş enerjileri, rüzgar pompaları, rüzgar tribünleri ve bunların kombinasyonlarını düzenleyecek projelere destek vereceklerini ifade etti.

 

Yeni programda yerel eylem girişimcileri ve çevre dostu desteklerin de verileceğini bildiren Başak, şunları kaydetti: "Besicilik desteklerinde, manda sütü üretimi, mevcut işletmelerde yumurta tavukçuluğu ve kaz yetiştiriciliği de destekleniyor. Besicilik ve işleme ve pazarlama sektörlerinde atık yönetimi yatırımı yapanlara yüzde 10 daha fazla hibe sağlanıyor. Atık yönetimiyle çevreye yapılan zararın minimize edilmesi için bu konuda desteklerimiz sürecek. Kırsal ekonomik faaliyetlerin desteklenmesi kapsamında ise yenilenebilir enerjinin yanı sıra makine parkları ve mantar yetiştiriciliği de destek kapsamında olacak. Destek için kurum yakın tarihte çağrı ilanına çıkmayı planlamaktadır." 

Editör: TE Bilisim