Van'da gerçekleştirilen “Darbeye Hayır” mitingde konuşan DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, darbe mekaniğinin halen devrede olduğu söyledi.

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van il başkanlığı askeri ve sivil darbelere, Olağanüstü Hal'in (OHAL) kaldırılması ve PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecride karşı 2 Nisan Kavşağı'nda gerçekleştirdiği miting alanında bir araya gelen Vanlılar darbe karşı demokrasiyi haykırdı. Aralarında kadın ve gençlerin de bulunduğu 7'den 70'e Vanlılar sık sık sloganlar attı.

 

TUNCEL: DARBE GİŞİMİ TÜM HALKLARA YAPILDI

Mitingte ilk olarak DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel bir konuşma yaptı. Tuncel ilk olarak, "Bugün burada her türlü darbeye hayır demek için toplandık, OHAL'e karşı özürlükleri savunmak için toplandık, tecride karşı başkan Apo'ya özgürlük demek için toplandık" dedi. Tuncel, Türkiye'nin ağır bir süreçten geçtiğini söyleyerek, 15 Temmuz'da yapılan darbe girişiminin sadece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a değil, Türkiye halklarına karşı yapıldığını vurgulayan Tuncel, "Darbeye karşı Türkiye ve Kürdistan halkları ayağa kalktı, 'Darbe istemiyoruz' dedi, selam olsun özgürlüğü savunanlara" ifadelerini kullandı.

 

“SÜREKLİ UYARDIK AMA BİZİ DİNLEMEDİLER”

15 Temmuz'a giden süreçte hükümeti darbeye karşı uyardıklarını ifade eden Tuncel şunları söyledi: “Cumhurbaşkanını, AKP'yi uyardık. Dedik ki; 'Eğer siz Kürt sorununu çözmezseniz, Türkiye'yi demokratikleştirmezseniz, Kürt halkına, Rojava'ya düşmanlık ederseniz, krizi derinleştirir. Türkiye'yi uçurumun kenarına getirirsiniz'. Ama bizi dinlemediler. Rojava'ya karşı DAİŞ'i, El-Nusra'yı desteklediler. İmralı'da Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın bin bir emekle kurduğu masayı devirdiler. Kürt halkıyla savaş politikasını devreye koydular, Sur'u, Cizre'yi, Nusaybin'i yerle bir ettiler. Halkımızın evini başın yıktılar, yıkamadıklarını yaktılar yakamadıklarına ise cinsiyetçi sözler yazdılar.”

 

“ÖZGÜRLÜK ANAYASISI YAPILMALI”

Tuncel konuşmasına, “Bu yakanların, yıkanların hepsi FETÖ'cü diye tutuklandılar, ama Kürt halkı hala kendi durduğu yerde duruyor. Kürt halkı özgürlük, demokrasi istiyor, önderliğinin özgürlüğünü istiyor. Şimdi yapılması gereken darbeye karşı OHAL ilan edip bütün özgürlükleri askıya almak, darbecilerle mücadele ediyorum adı altında kendi rejimini dayatmak değil. Yapılması gerek Türkiye'yi demokratik geleceğe taşımak. Darbe Anayasası yapmak değil özgürlük Anayasası yapmaktır.” Şeklinde devam etti.

 

TUNCEL: İŞTE ÖZGÜRLÜK İŞTE VAN

Tuncel, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapıla çağrıyı da değerlendirerek şunları kaydetti: “Kürtlere karşı yeni bir Milli Cephe oluşturdular. AKP, CHP, MHP yan yana duruyor. Kürt ve Türkiye devrimci güçlerinin temsilcisi HDP'yi dışında tutuyorlar" diyen Tuncel, bu sözlerinin devamında ise şunları söyledi: "O cephede bizim yerimiz yok. Bizim yerimiz radikal demokraside, özgürlüklerde. Ne zaman görülmüş, özgürlük ve demokrasiden yana olanlar faşistlerle yan yana durmuş. Ama bu cepheye karşı bu cepheye karşı bir başka cephe daha var. Radikal demokrasi cephesi. Biz de bu cepheyi kuruyoruz. Bizim yerimiz belli. İşte demokrasi, işte özgürlük işte Van.”

 

“PÜSKÜRTÜLDÜ AMA TEHLİKE GEÇMİŞ DEĞİL”

Abdulah Öcalan'ın 15 Temmuz öncesinde "Darbe mekaniği" uyarılarının olduğunu dile getiren Tuncel, "Yapılacak şey Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın özgürleşmesidir. Demokratik bir sistemi inşa ederek, Türkiye'deki tehlikeleri ortadan kaldırmaktır. Darbe belki püskürtüldü ama tehlike geçmiş değil. Darbeye karşı darbe, zulme karşı zulmü geliştirmek Türkiye'yi kurtarmaz. Yapılması gereken radikal demokrasiyi geliştirmek, kadın özgürlüğünü, yaşam alanlarımızı güvence altına alacak demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü sistemi inşa etmektir. Eğer bu yapılmazsa Türkiye krizi aşamaz, aksine kriz derinleşir. Bu nedenle önümüzdeki dönemde çare ne AKP, ne CHP ve MHP ne de Milli Birlik Cephesi. Çare Kürdistan'da, gençlerde, faşizme karşı direnen kadınlarda, faşizme karşı yan yana gelenlerde. Bize yönelik geliştirilen tüm politikalara Sakinelerin ve Sevelerin mücadelesi ile karşı çıkacağız. Mücadeleyi büyütme ve Başkan Apo'yu özgürleştirme zamanıdır. Barışın anahtarını halkımız eline almalı ve Sayın Abdullah Öcalan tutsaklıktan kurtarılmalıdır."


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim