Van’ın en büyük sanayi kuruluşlarından olan, yıllardır Van ve bölgeye hitap eden Van Çimento fabrikası yetkilileri ilk kez basın mensuplarıyla bir araya geldi. Fabrika kapılarını gazetecilere açan yetkililer, Türkiye’nin en önemli dört fabrikasından biri olarak hizmet vermeye devam ediyor. Son yıllarda 110 milyon dolarlık yeni yatırımla bölgeye hizmet veren fabrika, faaliyetlerini büyüterek yatırım ağını genişletiyor.

 

1969 yılında kurulan ve 1996 yılında özelleştirilen Van Çimento fabrikası uzun yıllar el değiştirerek hizmet verdi. 2009 yılında ise Aşkale Grubu tarafından satın alınan fabrika günden güne büyüyerek Türkiye’nin en iyi fabrikaları arasında girmeyi başardı. Uzun yıllardır çalışmalarını sürdüren fabrika bugün kapılarını basın mensuplarına açarak, yapılan yatırımlar ve hizmetler paylaşıldı. Aşkale Grubu tarafından satın alındıktan sonra büyük yatırımların yapıldığı fabrika tam kapasiteli olarak hizmet veriyor. Faaliyetler ve fabrika hakkında basın mensuplarına bilgiler veren Van Çimento Fabrikası Müdürü Naci Rüzgar, tesisin Aşkale Çimento bünyesine geçtikten sonra 110 milyon dolarlık yeni yatırımlarla yoluna emin adımlarla ilerlediğini belirtti.

 

110 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPILDI

Bugüne kadar içine kapanık ve kamuoyu tarafından faaliyetleri konusunda hiçbir bilgilendirme yapılmayan fabrika ile ilgili geniş bir bilgilendirme yapan fabrika Müdürü Naci Rüzgar fabrikanın 1969 yılında kurulduğunu, 1996 yılında özelleştirildiğini söyleyerek, fabrikanın uzun yıllar el değiştirerek faaliyetlerini yürüttüğünü belirtti. 2009 yılında Aşkale Grubu tarafından satın alındıktan sonra ciddi anlamda yatırımların yapıldığını anlatan Rüzgar, istihdamın da artırıldığını belirti. Fabrikanın 33 milyon Euro’ya satın alındığını ifade eden Rüzgar, “Fabrikamız 110 milyon dolar ilave yatırımla Türkiye’nin en modern tesisi durumuna geldi. Bizim özellikle vurgulamak istediğimiz birkaç husus var. Yaklaşık 100 kişilik ilave istihdam sağladık burada. İstihdamın yanı sıra çevreye duyarlı olan bir fabrikayız. Yaklaşık 15 bin fidan dikildi. Aşağı yukarı 20 dönümlük çimlendirme çalışmaları yapıldı. Sistemimizde tamamen filtreler vardır. Fabrikamızda torbalı filtreler sayesinde çevre kirliliği söz konusu değil. Zaten çevre kirliliği konusunda direkt Ankara’da Çevre Bakanlığı tarafından da takip ediliyoruz. Bize verilen bir emisyon oranı var. Bu sürekli takip altındadır.” Dedi.

 

“ÇEVRECİ BİR FABRİKAYIZ”

Yüksek kapasite ile faaliyetlerini sürdürdüklerini söyleyen Rüzgar, “Aşkale Çimento’ya bağlı bir fabrika olan Van Çimento, genel anlamda bölge insanına katkı sunmak ve özellikle istihdam açısından ülke ekonomisine destek olmayı kendisine misyon edinmiştir. Van Çimento, yürürlükte bulunan ürün standartları ve kuruluşu ilgilendiren İSG mevzuatlarını uygulamayı kendine hedef koyarken, üyesi olduğu kuruluşların şartlarına uymayı da taahhüt etmiştir. Gerçekleştirilen tüm faaliyetlerde hizmet alımları da dahil olmak üzere tehlikelerin belirlenmesi, risklerin değerlendirilmesi, risk kontrollerinin sağlanması, uygun niteliklerde girdiler, güvenilir kaynaklardan temin edilmesi de Van Çimento için olmazsa olmazların başında gelmektedir. Fabrikamız her konuda çevreye duyarlı bir fabrikadır. Üç arıtma tesisimiz vardır. Denetimlerde bugüne kadar hiçbir sıkıntı yaşanmadı. Arıtma tesislerimiz yüksek kapasite ile çalışıyor. Van Çimento olarak göle bir gram atık akıtılmamaktadır. Denetimlerden çıkan sonuçlar da bunun kanıtıdır.” Şeklinde konuştu.

 

“FABRİKAMIZ EN BAŞARILI FABRİKALAR ARASINDA”

İş sağlığı ve güvenliği konusunda ciddi bir duyarlılık gösterdiklerini anlatan Rüzgar, “İşçi güvenliği ile ilgili güzel çalışmalarımız var. Sürekli eğitimler gerçekleştiriyoruz. Çimento fabrikaları tehlikeli sektörler arasında. Üç defa 400 günün üzerinde kazasız gün sayımız oldu. Bundan dolayı arkadaşlarımızı da ödüllendireceğiz. Uluslararası bir çalışmada yabancı bir denetim firmasının organizasyonunda, fabrikamız Türkiye’deki en başarılı tesisler sıralamasında 3-4’ncü sırada.” Dedi. Yapılan bilgilendirmenin ardından fabrika yetkilileri tarafından basın mensuplarına fabrikayı gezdirerek, faaliyetleri nasıl gerçekleştirdikleri hakkında bilgiler verdi. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim