Van’da iki gün önce gerçekleştirilen patlama gündemde kalmaya devam ediyor. Saldırıya tepki yağmaya devam ederken patlamanın yaşandığı alanın çevresindeki yüzlerce ev ve iş yeri ise o felaketin yıkımını örtmeye çalışıyor. Cam kırıkları ile dolu sokaklarda enkazın izleri hüzün kokarken katledilen canların acısı yaşanmaya devam ediyor.

 

Van’ın İpekyolu ilçesinde polisevi ve polis merkezinin bulunduğu binaya patlayıcı yüklü araçla saldırı düzenledi. Düzenlenen saldırıda 2 polis şehit olurken, 2 vatandaşta hayatını kaybetti. 2 polis memleketine uğurlanırken, hayatını kaybeden Dicle İdrak ve Faruk Tam ise önceki gün Van’da gözyaşları içinde toprağa verildi. Van’da toplanan Sivil Dayanışma, siyasiler ve çok sayıda vatandaşlar Beşyol’dan İkinisan Polisevi ve merkezine yürüdü. Yürüyüş yapan kalabalık adına bir açıklama yapılarak saldırı lanetlendi. Tüm bu gelişmelerin yanı sıra İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya Van’a geldi. Patlamanın olduğu polis merkezi ve polisevi önünde incelemeler yapan Bakan Ala zararın hükümet tarafından karşılanacağını ifade etti.

 

SALDIRI YAPILAN YÜRÜYÜŞLE KINANDI

İpekyolu ilçesinde polisevi ve polis merkezinin bulunduğu binaya patlayıcı yüklü araçla düzenlenen saldırı, kentte gerçekleştirilen yürüyüşle kınandı. Hz. Ömer Camisi önünde bir araya gelen grup, ellerinde Türk bayraklarıyla saldırının yaşandığı İki Nisan Polis Merkezi'ne yürüdü. Grup adına açıklama yapan Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi Sözcüsü Garip Kızılkaya, saldırıda biri polis memuru 4 kişinin şehit düştüğünü, 71 vatandaşın da yaralandığını hatırlatarak, olay yerinde büyük çapta hasar meydana geldiğini söyledi.

 

“VAN HALKI CEZALANDIRILMAYA ÇALIŞILMIŞTIR”

Kızılkaya şu ifadelere yer verdi: “Türkiye üzerinde emperyalist devletlerin planlar yaptığı, FETÖ eliyle son darbe kalkışmasıyla net olarak görülmüştür. FETÖ'nün taşeronluğunu yaptığı bu kalkışma yüce Rabbimizin inayetiyle akamete uğradıktan sonra şimdi de PKK eliyle yapılan terör ve katliamlarla Türkiye kaosa sürüklenmeye çalışılmaktadır. FETÖ, DAİŞ, DHKP-C ve PKK terör örgütlerinin aynı emperyalist odakların direktifleriyle hareket ettikleri ve onların emellerine hizmet ettikleri açıktır. PKK bu saldırılarla hendek siyasetine destek vermeyen Van halkını cezalandırmaya çalışmaktadır. Diğer yandan darbe karşıtı gösterilere katılan halkımıza gözdağı vermek ve sindirmek istemektedir. Örgütün Kızıltepe, Diyarbakır, Van ve bu sabah Elazığ'da sivil insanları katletmesi, en iyi bildiği işin öldürmek ve kan dökmek olduğu gerçeğini bir kez daha ortaya çıkarmıştır.”

 

KIZILKAYA: SALDIRI İNSANLIK DIŞIDIR

Küresel güçlerin, eylemlerle bölgeyi iç savaş, kaos ve istikrarsızlaştırma planı doğrultusunda yaptığı saldırılar olduğunu aktaran Kızılkaya, şunları söyledi: "Gelinen aşamada darbeci fesat şebekesinin şeytani emellerine prim vermeyen halkımız, yaşam alanlarında patlattığı bombalarla kadınları, çocukları ve bebekleri katleden PKK'ya da prim vermeyecektir. Amacı ne olursa olsun halka yönelik yapılan bu saldırılar insanlık dışıdır, terör olayıdır, toplumun huzurunu kaçırmaya yönelik adımlardır."

 

TİLKİ: BUNLARIN HEPSİ KAFİR

PKK'ye tepki gösteren 90 yaşındaki Mehmet Emin Tilki de Türkiye'nin Batılı ülkeleri dinlememesi gerektiğini söyledi. "Müslüman kendi insanını öldürmez. Bunların hepsi kafir." diyen Tilki, "PKK da FETÖ de DAİŞ de kafirdir. FETÖ en büyük münafıktır. Diyorlar ki bir münafık 70 kafirden daha tehlikelidir. Bu kafirleri asmadıkça yarın veya öbür gün başka yerde de böyle yaparlar." ifadesini kullandı.

 

ZORLU: ÇOCUKLAR BU VATANDA SAHİP ÇIKACAKTIR

Yaşanan terör saldırılarının en fazla anneleri üzdüğünü, annelerin en sevdikleri varlıklarını kaybettiklerini belirten Hamide Zorlu ise tepkisini şöyle dile getirdi: "Biz eskiden küçüktük, bilmiyorduk. Ama artık büyüdük ve Van'ı kendi bir evladımız gibi görmemiz gerektiğini anladık. Hiçbir şekilde bizi birbirimize düşüremeyecekler. Bundan üç gün öncesine kadar 27 gün boyunca nöbet tuttuk. Gerekirse bundan sonra da tutmaya devam edeceğiz. Bir çocuğumuz vatan uğruna şehit olmuşsa, yine analar çocuk doğuracak, o çocuklar büyüyecek ve vatana sahip çıkacaktır." Yürüyüşe, bazı siyasi parti temsilcileri, belediye başkanı ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de destek verdi.

 

BAKANLAR VAN’A GELDİ

İçişleri Bakanı Ala, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile Elazığ'daki incelemelerinin ardından Van'a geldi. Bakanlar Ala ve Kaya, Ferit Melen Havalimanında Vali İbrahim Taşyapan, İl Jandarma Komutanı Albay Yüksel Oğuz, İl Emniyet Müdürü Suat Ekici, AK Parti İl Başkanı Zahir Soğanda ve partililer tarafından karşılandı. İpekyolu ilçesinde PKK tarafından patlayıcı yüklü araçla saldırının gerçekleştirildiği polisevi ve polis merkezinde inceleme yapan Ala ve Kaya, iş yerleri ve evleri zarar gören vatandaşlara da geçmiş olsun dileğinde bulundu.

 

ALA: TÜRKİYE DİZ ÇÖKMEYECEKTİR

İçişleri Bakanı Ala, burada yaptığı açıklamada, Türkiye'nin her tarafının gelişmesi ve kalkınması için uğraştıklarını anlattı. Türkiye'nin örgütlerin hedefi haline geldiğini kaydeden Bakan Ala, "Bunun arkasındaki sahipleri biz biliyoruz ama Türkiye'ye kimse gerçekten şimdiye kadar diz çöktüremedi bundan sonra da diz çöktüremeyecek. Bizim önümüzü kesmeye çalışanlara biz diz çöktüreceğiz, milletimizle beraber. Bunu şimdiye kadar birçok konuda yaptık başarılı olduk bunda da başarılı olacağız." diye konuştu.

 

VATANDAŞLARIN ZARARI KARŞILANACAK

"Vatandaşlarımıza buradan söylüyorum; siz hiç merak etmeyin burada ne zarar varsa onu biz şimdi gittiğimizde göndeririz karşılarız." diyen Bakan Ala, "Şehitlerimizi geri getirmek mümkün değil. Bu saldırıda 71 yaralımız vardı. Şimdi Allah'a şükür diğerleri tahliye olmuş ziyarete gideceğiz bir tek polisimiz yaralı hastanede aldığımız bilgilere göre onunda hayati tehlikesi yok. Ama ikisi sivil vatandaşımız bir de polis memurumuz 3 kişi dünkü bu alçakça saldırıda şehit oldu." ifadelerini kullandı.

 

“ÖRGÜTÜN BİR ÜLKE YÖNETMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

Bütün örgütlerle baş edeceklerini belirten Ala, şunları söyledi: "Bu terör örgütlerine bir çağırım var. Bakın tez elden bu insanlık dışı tutumunuzdan terörist tutumunuzdan vazgeçin bunun hiç kimseye faydası yok. İnsanımıza zarar veriyorsunuz. İnsanımızı şehit ediyorsunuz. Ne elde edeceksiniz yani terörün dünyada herhangi bir başarısı söz konusu mudur. Terör örgütlerinin herhangi bir ülkeyi yönetmesi mümkün müdür. Böyle bir şey dünya tarihinde var mı. Bir terör örgütü almış terör yöntemleriyle başarıya ulaşmış bir yeri yönetiyor böyle bir şey mümkün mü. Böyle bir şey mümkün olmadığına göre neden bu millete 79 milyon insanımıza bu saldırıları gerçekleştiriyorsunuz. Neden ülkemizin önün kesmeye çalışıyorsunuz. Neden sizi elinde maşa olarak tutanlara hizmet ediyorsunuz. Neden Vanlı kardeşime neden Elazığlı kardeşime saldırıyorsun. Neden ülkeme saldırıyorsun burada bakın bütün Van, Diyarbakır, Edirne, Sinop her taraf Türkiye bir kalkınma hamlesi içerisinde herkesin bu soruyu çok derinlemesine sorup ve cevabını bulması lazım, vermesi lazım."

 

ALA: BÜTÜN MİLLETİMİZLE KARŞI DURACAĞIZ

Örgütün yıllardır bölge insanına sıkıntı yaşattığını dile getiren Ala, şöyle konuştu: "Buradan çağır yapıyorum; topyekün nasıl ki 15 Temmuz gecesi ülkede yedisinden yetmişine kendisine saldıran o teröristlere karşı durdu. Bu mevzuda da bütün partiler yine herkes siyaset yapan yapmayan herkes bütün milletimiz bu bölücü terör örgütüne karşı da dimdik ayakta durmalı, karşı durmalı ve bunu da dize getirmeliyiz. Bunun buradaki insanlarımıza zarardan başka bir yararı dokunmadı. Yıllardır insanımıza burada eziyet sıkıntı çektiriliyor. Okula gidecek çocuğu alıp dağa götürüyor orada terörist yapıyor sonra döndürüyor burada otomobilde patlattırıyor. Bunların artık sona ermesi lazım biz devlet millet olarak topyekün bu şuur içerisinde hareket ediyoruz. Bunun da üstesinden geleceğiz. Terör örgütlerine teröristlere terk edilecek bir yerimiz yoktur, bırakılacak ülkemiz yoktur. Milletin geleceğini karartmalarına imkan verecek herhangi bir tutum içerisinde asla olmayız. O bakımdan Vanlı kardeşlerimle bu terörist örgütlere karşı topyekün bütün milletimizle karşı duracağız ve bunları Allah'ın izniyle Türkiye'nin gündeminden çıkaracağız. Bunlara da bu ülkede yer olmadığını, terörist olarak yer olmadığını söylüyorum.

 

“BİRLİKTE İNŞA EDİLEN MEDENİYETİ YIKAMAZLAR”

Bakan ala açıklamasında, “Bakın sandıklar kuruluyor, seçimler yapılıyor her parti her düşünceden insan seçimlere giriyor ülke yönetimine katılıyor ve biz demokrasimizin daha da gelişmesi için canla başla çalışıyoruz ülkemizin kalkınması için çalışıyoruz. Terör örgütleri bu ülkenin önünü kesmek isteyen odaklar elinde birer maşadır kendileri de artık farkına varsın bu maşa olmaktan vazgeçsinler. Ülkesine milletine katkı sağlayan insanları da yok etmesinler. O çocukların geleceğini de çalmasınlar." Bu hain ve ihanet şebekelerinin bin yıllık kardeşliği yıkamayacağını anlatan Bakan Efkan Ala, "Bu milletin birlikte inşa ettiği medeniyeti yıkamazlar, kardeşliği de yıkamazlar sadece kendilerinin insan olmadığını ortaya koyarlar bu yaptıklarıyla" ifadesini kullandı.

 

ALA: YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ

İçişleri Bakanı Ala, devlet olarak ellerinden gelen her türlü imkanı, güvenlik konusunda ortaya koyduklarını belirterek,  şöyle devam etti: "Mesele şudur millete daha fazla zarar vermeden bunların bu insanlık dışı tutumundan vazgeçmelerinin, yol yakınken dönmelerinin kendi lehine olduğunu söylüyorum. Burada onların da aileleri vardır kimse çocuğunun terörist olmasını istemez. Ben onların ailelerini, teröristlerin alilerini de biz devlet olarak hepsini düşünüyoruz. Ama onların da çocukların geleceğini daha önceki teröristler onların çocuklarını alıp dağda terörist yaptılar. Biz 79 milyon kardeşliğin gerektirdiği tutum içerisindeyiz bundan sonra da yolumuza devam edeceğiz."

 

“TERÖRÜN SİZE ZARAR VERMESİNİ ENGELLEYECEĞİZ"

Bakanlar Ala ve Kaya, daha sonra saldırısı nedeniyle zarar gören vatandaşlarla bir süre sohbet etti. Bakan Ala, "Terörist teröristtir bunun ayırımı olmaz. Biz de biziz bizim de ayrımımız yok. Bu böyle bilinsin. Biz terörün size zarar vermesini engelleyeceğiz. Hepimiz kardeşiz" dedi. İki Nisan Polis Merkezinde incelemede bulunan Ala ve Kaya, hastanede tedavileri süren 4 yaralıyı ziyaret etti. Bakanlar valilik ziyaretinin ardından kentten ayrıldı.

 

PATLAMADA YARALANAN POLİSLERDEN BİRİ ŞEHİT OLDU

Van’da Çarşamba gecesi düzenlenen bombalı saldırıda yaralanan Polis Memuru Muhammed Acar, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. İpekyolu ilçesinde polisevi ve polis merkezinin bulunduğu binaya patlayıcı yüklü araçla düzenlediği saldırıda ağır yaralanan Muhammed Acar'ın (26), tedavisi Lokman Hekim Hastanesi'nde sürüyordu. Acar, tüm müdahalelere rağmen şehit oldu. Şehit polis Acar'ın cenazesi düzenlenen törenle memleketi Ankara'ya uğurlandı. Öte yandan PKK mensuplarınca 17 Ağustos saat 23.15 sıralarında patlayıcı yüklü araçla gerçekleştirilen saldırıda 1 polis şehit olmuş, 2 vatandaş hayatını kaybetmiş ve 20'si polis 73 kişi yaralanmıştı.

 

ESNAF YARALARINI SARMAYA BAŞLADI

Van’da 2 Nisan Polis Evi’ne yönelik bombalı araçla yapılan saldırıda zarar gören esnaf, yaralarını sarmaya başladı. Van’da önceki gece 2 Nisan Polis Evi’ne bombalı araçla yapılan ve 1’i polis 3 kişinin hayatını kaybettiği, 73 kişinin de yaralandığı saldırıda patlamanın şiddetiyle çevredeki birçok iş yeri zarar gördü. İş yerleri hasar gören esnaf dün yaralarını sarmaya başladı. Şiddetli patlama sonucu cam, çerçeveleri kırılan ve duvarları çöken esnaf, bugün onarım ve temizlik yaptıktan sonra günlük hayatına dönmeye çalıştı. Polis evine yaklaşık 50 metre ileride bulunan ve patlamada en çok hasar gören iş yerlerinden Otel Side yöneticisi Mustafa Arslan, olay esnasında resepsiyonda olduğunu belirterek, patlama esnasında neye uğradıklarını şaşırdıklarını söyledi. Olay sonrasında tüm müşterilerin tahliye edildiğini dile getiren Arslan, “Rabbim bir daha böyle bir olay yaşatmasın. Olayda hayatını yitirenler, yaralananlar var. Ölenlere Allah’tan rahmet yaralılara da acil şifalar diliyorum” dedi.

 

KAYA: TEMENNİMİZ BİRLİK, BERABERLİK VE KARDEŞLİK

Gültekin Mobilya Satış Sorumlusu Metin Kaya ise saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyerek başladığı konuşmasında, “Temennimiz, bunların hiç yaşanmaması, birlik, beraberlik ve kardeşlik çerçevesi dahilinde burada hep beraber yaşamamızdır. Ama şartlar iyi gittiği zaman, Türkiye’de bir sıçrama olduğu zaman, insanlarda bir mutluluk ifadesi olduğu zaman birileri düğmeye basıyor. Yine bu huzur ortamını bozmak isteyen bazı unsurlar, huzuru kaçırmaya çalışıyor. Temennimiz bunların hiç olmamasıdır. Şu anda sadece maddi hasarımız var. O yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Rabbim daha kötüsünü yaşatmasın” ifadelerini kullandı.

 

“MADDİYAT KARŞILANIR, YA GİDEN CANLAR...”

Beyaz Eşya satıcısı Bahattin Polater ise, “Her şeyden önce maddi zararlarımızdan ziyade gerçekten bu yaşananlardan ötürü çok üzüntü içerisindeyiz. Şehitlerimiz, yaralılarımız var. Maddi kayıplar bir şekilde önlenir ama ölen canların, yaralı veya sakat kalan insanların hiçbir şekilde telafisi olmuyor. Bundan sonra tekrar bu tür olayların yaşanmaması için herkese sağduyu çağrısı yapıyoruz. Tüm milletimizin başı sağ olsun” şeklinde konuştu. Saldırıda bölge halkının zarar gördüğünü ifade eden Ferdi Yakut, insanlar bu tür olaylardan rahatsız olduğunu ve bölgenin halkının bu tür şeylerle karşılaşmak istemediğini belirtirken, Şükrü Baktaş ise bombalı saldırı sonrasında yeni aldığı eşyaların kırıldığını ve yaklaşık 100 bin TL dolayında bir zararının olduğunu söyledi. Baktaş, “Bir daha bunların olmasını istemiyoruz. Esnaf olarak perişan bir haldeyiz, devletten bize yardım elini uzatmasını istiyoruz” açıklamalarında bulundu.

 

KAHRAMAN: YAŞANAN OLAYI LANETLİYORUZ

Patlamanın meydana geldiği bölgede mobilya mağazası bulunan Celal Kahraman, yaptığı açıklamada, saldırının esnafı olumsuz etkilediğini söyledi. Saldırının tüm kente üzüntü yaşattığını belirten Kahraman, "Yaşanan terör olayıdır, biz lanetliyoruz. Esnaf iş yapamıyor herkes zarar etti. Bunu yapanları Allah kabul etmesin. Bu bir Kürt'ün davası ya da başka bir dava değil, bu büyük bir sorundur. Kimsenin hoşuna gitmiyor." dedi.

 

"BİZ EKMEK PEŞİNDE KOŞUYORUZ"

Esnaf İbrahim Sarıbulak ise yapılan saldırılarla esnafın da mağdur edildiğini dile getirdi. Sarıbulak, "Biz burada ekmek peşinde koşuyoruz. Bu saldırıların olmasını istemiyoruz. Biz insanız, Müslümanız elhamdülillah. Saldırıda ölen arkadaşlarımız, polisimiz oldu. Bunların sebebi kim, ne yapmaya çalışıyor? Bomba patlatmak, cam kırmak Van'a yakışmıyor." diye konuştu.

 

YILMAZ: SALDIRIDAN UTANÇ DUYUYORUM

Esnaf Reşat Yılmaz da saldırı sonucu iş yerinin kullanılamaz hale geldiğini anlattı. Maddiyattan çok insanların hayatının önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu: "Saldırıda ölen vatandaşlar ve polis oldu. Allah rahmet eylesin. Yaralılara da acil şifalar diliyorum. Esnaf olarak karakolun daha uygun, güvenlikli bir yere taşınmasını talep ediyoruz. Bizim için insanların ölmemesi, ölümlerin tekrarlanmaması önemlidir. Biz bu tür saldırıları vatandaş olarak kınıyoruz. Bu ülkeye bir an önce barışın, çözümün gelmesi gerekiyor. Varsın barış gelsin, çözüm gelsin. Binamız da kurban olsun. Bu ülkeyi gül gülistana çevirsinler."

İlçe sakinlerinden Orhan Aslan ise saldırıda çocuklarının yaralandığını ve evlerindeki eşyalarının zarar gördüğünü belirterek, "Bu saldırıyı lanetliyorum ve utanç duyuyorum. Alakası olmayan buradan geçen vatandaşlar öldürüldü. Polisimiz şehit oldu. Evim zarar gördüğü için dışarıda kalıyorum." ifadesini kullandı.


(KAYNAK: AJANSLAR)

Editör: TE Bilisim