Yeni dönemde KHK ile yönetilen Büyükşehir ve diğer ilçe belediyelerde çalışmalar aralıksız sürüyor. Edremit başta olmak üzere sahil çalışmaları Tuşba, İpekyolu, Erciş gibi ilçelerde yapılmaya devam ediyor. Fakat Van Gölü civarında devam eden bu yapılaşmanın tahribatı da istenmeyen manzaralar oluşmasına neden oluyor. Van Gölü kirliliğinin gündemden düşmediği, her gün yeni bir kirlilik manzarasının objektiflere yansıdığı Van’da bu kez de Tuşba’ya bağlı İskele sahilinde istenmeyen görüntüler vardı! Tuşba’nın sahilde yaptığı birbirinden önemli yatırımlar ve sosyal yaşam alanları devam ederken park yapılırken çıkan hafriyatın Van Gölü sahiline döküldüğü görüntülendi. Bu manzaraya şahitlik eden Van Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, duruma tepki göstererek Şehrivan’a açıklamalarda bulundu. Hafriyatın döküldüğü alanda açıklama yapan Kalçık: “Tuşba Belediyesi burada çok güzel bir park yapıyor. Bu güzel çalışmalarından dolayı öncelikle kendilerini tebrik ediyoruz. Ancak bir taraftan da sert bir şekilde kınıyoruz. Başkanı kınamamızın nedeni çevre duyarlılığı ve ekoloji duyarlılığı anlamında önemli ve önde isimlerden bir tanesidir. Bu kadar büyük bir vahşete sessiz kalmasından dolayı kendisini kınıyoruz.” Dedi. Belediye ise çalışma sonrası civarda düzenleme yapılacağı yorumunu yaptı.

 

 

Van’ın güzel ve önemli sahillerinden bir tanesi olan İskele Sahili’ne Tuşba Belediyesi tarafından yapılan parkın hafriyatı Vangölü’ne dökülüyor. Tuşba İlçesi için güzel bir park yapan belediye aynı zamanda da gölü kirletiyor. Haftalardır gündemden düşmeyen Göl kirliliği, çöp, arıtma haberlerinin devam ettiği süreçte manzaraya şahitlik eden çevre örgütlerinden Ali Kalçık, duruma tepki göstererek açıklamalarda bulundu. Sahildeki durum ile ilgili gazetemize Şehrivan’a konuşan Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, “Güzel bir park yapılıyor. Ancak kaş yapalım derken gözde çıkarmamak gerekiyor.” Dedi.

 

 

KALÇIK: PARK ÇOK GÜZEL AMA...

Yapılan çalışma ve kirlilikle ilgili konuşan Çevre Derneği (Çev-Der) Başkanı Ali Kalçık şunları söyledi: “Tuşba Belediyesi burada çok güzel bir park yapıyor. Bu güzel çalışmalarından dolayı öncelikle kendilerini tebrik ediyoruz. Bu teşekkürün yanında ayrıca belediye başkanını sert bir şekilde kınıyoruz. Başkanı kınamamızın nedeni çevre duyarlılığı ve ekoloji duyarlılığı anlamında önemli ve önde isimlerden bir tanesidir. Bu kadar büyük bir vahşete sessiz kalmasından dolayı kendisini kınıyoruz.”

 

 

“BİR VAHŞET YAPILMIŞTIR”

Dökülen hafriyat ile çevre katliamı yapıldığını söyleye Kalçık, “Yüzlerce metrelik alanları beton setler çekerek, evsel atıkları dökerek, hafriyatları dökerek böylesi bir kıyı katliamı yapılıyor. Kıyılar derki savaş koşulları haricinde kıyılarda hiçbir şekilde barınma yapılmaz. Savaşlarda da bu yapılar geçici olmak üzere yapılması gereken barınaklardır. Bunun haricinde hiç kimse hiçbir koşulda moloz dökemez, duvar öremez ve yapı yapılamaz. Bizim çocukluğumuzda denize girdiğimiz sahillerde ne yazık ki böylesi bir vahşet yapılmıştır.” Şeklinde konuştu.

 

 

2 FARKLI DENİZ OLUŞMUŞ

Kanalizasyon atıklarından dolayı gölde 2 denizin oluştuğunu söyleyen Kalçık şöyle devam etti: “Burada iki deniz oluşmuş. Bu doğal bir renk değil. Bu Van arıtmanın saniyede bin 800 ile 2 bin litre kanalizasyon akıtılmasından dolayı çıkan bir sonuçtur. Bu çok kötü ve vahşet bir görüntüdür. Denizimizi ve doğamızı bu şekilde kirlettiklerinden dolayı bu insanlar çevre suçu işliyorlar. Bu konuda hassas olmaları geliyor. Doğayı katletmeye hakları da hadleri de yoktur. İskele Başından, İskele Arıtma Tesisinin olduğu alan kadar çok muazzam bir sahil ve kum var. Bu kumsalın hafriyat ile doldurulması ve katledilmesi kabul edilir bir durumda değil. Denizi bu şekilde öldürmelerini kabul etmiyoruz. Bir vahşet görüntüsü var ortada.”

 

 

“BU BİR ÇEVRE KATLİAMIDIR”

Yetkililerin duyarsız davrandığını söyleyen Kalçık şöyle konuştu: “Bu insanlar kanunu mu bilmiyor. Yoksa bu çevreye ile ya da bu ülkeye bir düşmanlıkları mı var bilmiyorum. Bunu anlamakta zorlanıyorum. Benim buradaki önerim hadlerini aşmadan, görev ve sorumluluklarını bilmeleri gerekiyor. Bir park yapayım derken Van Gölü’nü ve onun içinde yaşayan canlıları yok edemezsiniz. Burada yaşayan canlıların yaşamlarını engellenmesi kabul edilir cinsten değil. Burada bir çevre katliamına neden olmuşlardır. Burada bir kanun ihlali var. Burada bir temizlik yapılarak bu sahilin eski haline dönüştürülmesi gerekiyor. Yapılacak park ile birlikte göle zarar verilmeden güzel ve temiz bir plaj yapılması gerektiğini düşünüyor ve istiyoruz.”

 

 

BELEDİYE “DÜZELTECEĞİZ” DEDİ

Öte yanan Şehrivan’ın ulaştığı belediye yetkilileri ise belediyenin sahile taşları sahil bandı yapmak için döktüğünü ifade etti. Hafriyatların dökülmesinin ardından düzenleme yapılacağını söyleyen yetkililer, var olan hafriyatında çalışma bittikten sonra alanda düzenleme yapılacağını belirtti.


ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim