ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL


 

Kent Meydanları... Kentlerin görünen yüzü, kent sakinlerinin buluşma noktası... Bir çok kentte olan ve olması gereken kent meydanı konusunda Van hala beklentisini sürdürüyor. Geçtiğimiz haftalarda bir çevre kentin daha kent meydanına kavuşması haberi Van’da ‘meydanı’ yeniden gündeme getirdi. Eski Devlet Hastanesi’nin yeri kent meydanına dönüşen Muş’tan sonra Van’da da benzer bir kararın alınması şu sıralar önemli gündemlerden biri. Nüfusu 1 milyonu çoktan aşan ve Van’ın nefes almak için ihtiyaç duyduğu kent meydanı beklentisi sürerken yeni Vali Murat Zorluoğlu ile birlikte aynı beklenti bir kez daha gündeme taşındı. Deprem sonrası fırsata dönüşen kurumların şehir dışına taşınması, imardaki değişiklik Van’da yeni kent meydanı ve önemli alanların önünü açmasına rağmen Van’da olmayan meydan noktasında adım atılması bekleniyor. Önceki Vali İbrahim Taşyapan’ın da Hükümet Konağı’nın eski Özel İdare’nin yerinde yapılması ve Valiliğin yerinin imarda olduğu gibi kent meydanına çevrilmesini tartıştığı şu süreçte halk da o adımın atılmasını bekliyor. Yereli iyi bilen, yakından tanıyan ve gelir gelmez bekleyen önemli sorunları telafuz eden Vali Murat Zorluoğlu’nun da bu noktada adım atmasını bekleyen Van halkı bu noktada müjdeli haber bekliyor.

 

 

2011 depremi sonrası Van’da imar yeniden çizildi, kent adeta yeniden şekillendirildi. Kamu kurumlarıyla, yollarıyla yeni bir modele bürünen Kentte imar olduğu gibi uygulanmasa da bazı değişiklikler tartışılmaya devam ediyor. İmardaki önemli değişikliklerden birisi de Van Valiliği’nin yerinde görünen yeşil alan yapılması. Yeni değişiklik ile Valiliğin de eski özel idare kampüsüne taşınması uygun görülüyor. Vali İbralim Taşyapan da Van’a veda etmeden gazeteciler ile yaptığı buluşmada aynı konuyu gündeme taşıdı. Taşayan, Valiliğin taşınması ve yeni hükümet konağının yapılması konusunda görüşmeleri olduğunu söylemişti. Van’dan ayrılan Taşyapan’ın ardından gözler şimdi yeni Vali ve belediye başkan vekili Murat Zorluoğlu’nda. Bu zamana kadar yapılmayan ve Vanlıların en büyük beklentilerinden biri olan çevre yolu için Vanlılar “Madem öyle o zaman başka yere yapın. Van’da meydan için yer mi yok?” diyor. Muş’te eski devlet hastanesinin yerine alınan karar Van’da yıkılan ve şu an boş kalan Van Devlet Hastanesi gibi bir çok büyük alanın olduğu konusunu yeniden hatırlattı. Van yapılsın de nerede olursa olsun bir kent meydanı istiyor.

 

 

VATANDAŞ YER BOL DİYOR!

Gazeteniz Şehrivan’a konuşan esnaflardan Abdullah Seçil şu ifadelere yer verdi: “Van valiliğinin yıkılmamasından dolayı meydan yapılmıyorsa, bu Van için büyük bir eksikliktir. Ve bana göre bu sadece bir bahanedir 2011 yılında Van’da yaşanan depremlerin ardından çok sayıda bina yıkıldı. Özellikle merkezde bu tür binalar çok oldu. Sizin de dediğiniz gibi en büyük örneği ise eski devlet hastanesinin yeridir. Bu alan kesinlik meydan yapılabilir. Ama valilik yeri mi eski devlet hastanesi mi derseniz de kesinlikle valilik yeri kent meydanı için çok daha güzel. Sadece yetkililer yer yok demesin. Van’da meydan ve yeşil alanlar için yeterince alan var.”

 

 

ALAGÖZ: VAN’DA MEYDAN İÇİN YER ÇOK

Beşyol esnaflarından Emin Alagöz ise Van’da kent meydanını şart olduğunu söyledi. Alagöz, “Van’da kent meydanına ihtiyaç var. Özellikle Beşyol’da meydan olması gerekiyor. Hatta isminin de Beyşol Meydanı olarak hayata geçirilmesi gerekiyor. Bunun içinde en ideal yer valiliğin olduğu yerdir. Ancak sadece valiliğin yeri meydan olacak diye bir şeyde yok. Devlet hastanesinin yeri, eski araştırma hastanesi yeri, defterdarlık yeri gibi yerler meydana olma potansiyeline sahip. Valilik yeri dışındaki yerler küçük olabilir ancak, hiç olmazsa bir meydan olmuş olur.” İfadelerini kullandı.

 

 

UÇAR: EN GÜZEL YER VALİLİK

Gazetemize konuşan esnaflardan Hamdi Uçar şöyle konuştu: “Beşyol’da bir meydan yapılması gerekiyor. Bu artık Van için şart. Hatta yıllar önce yapılması gerekiyordu. Beşyol’da bir meydan yapılması biz esnaf için çok önemli bir yere sahip olacaktır. Özellikle miting ve buna benzer programlarda Beşyol ne yazık ki kapanıyor. Bizde bu yüzden iş yapamaz hale geliyoruz. Bu yüzden de Van için meydanının yapılması gerekiyor. Bu neresi olur bilmem ama valilik yeri, eski devlet hastanesi yeri ve birkaç yer var. Bunlardan bir tanesi muhakkak değerlendirilmesi gerekiyor. Valilik yeri en güzel yer olur. Ancak olmazsa bile başka bir yerde meydan yapılması gerekiyor.”

 

 

MUŞ’TA YAPILDI VAN’DA DA YAPILMALI

Muş Devlet Hastanesinin eski hizmet binasının yer aldığı 26 bin 521 metrekare alan, Muş Belediyesine tahsis edildi. Muş Devlet Hastanesinin eski hizmet binasının yerinin kent meydanı olması için uzun uğraşlar veren Başkan Asya, sonunda olumlu sonuçlar aldı. Son olarak Başkan Asya’nın talebi üzerine Başbakan Binali Yıldırım’ın talimatları doğrultusunda hızlandırılan çalışmalarla söz konusu yerin kent meydanı olarak kullanılası için tahsisi yapıldı.

 

 

MODERN KENT MEYDANI YAPILACAK

Başkan Feyat Asya, Muş için çok önemsedikleri bir hayali daha gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını ifade etti. Bu şehre kent meydanı kazandıracaklarını her platformda dile getirdiklerini ifade eden Başkan Asya, "Göreve başlamadan önce bu halka söz verdik ve çeşitli taahhütlerde bulunduk. Verdiğimiz sözleri not alarak buna göre planlamalar yaptık. Taahhütlerimizden biri de bu şehre kent meydanı kazandırmaktı. Muş Devlet Hastanesinin yeni hizmet binasına taşınması ile eski hizmet binasının yerine kent meydanı yapmak üzere işlemlerimizi başlattık. Tabi bundan sonra uzun bir süreç başladı. Eski Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’nun Muş’un kurtuluş yıldönümü dolayısıyla ilimize yaptığı ziyarette bu sözü verdi. Bu şekilde başlayan tahsis işlemimizi Başkanlar Kurulu toplantısında Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’dan tekrar talep edince kendisi de Sağlık Bakanlığı yetkililerine gerekli talimatı verdi. Kent meydanının yerinin kesinleşmesi ile Muş halkı kazanmıştır. Bununla ilimizin en büyük eksiklerinden olan meydan sorunu da giderilmiş olacak. Allah’ın izniyle projemizi en kısa sürede hazırlayacağız. Muş’a çok modern ve güzel bir kent meydanı kazandıracağız." İfadelerini kullandı.

 

Editör: TE Bilisim