ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ- Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) öncülüğünde bir araya gelen çocuklar, şehir merkezinden geçen Akköprü Deresi’ne doğru göç eden Van Balığı’nın göç yolculuğunda (İnci Kefali) önünde engel olan çöpleri temizledi.

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek göç eden Van Balığı (inci kefali) için alınan önlemler etkisini göstermeye başlarken, binlerce balık ise kent merkezinden geçen Akköprü Deresi’ne doğru göç etmeye başladı. Kent merkezinde geçmiş yıllarda çok az sayıda görülebilen Van Balığı, son yıllarda alınan tedbirler sayesinde şehir merkezine doğru göç etti. Vatandaşlar şehir merkezindeki göçü hayranlıkla izlerken, Van TSO öncülüğünde bir araya gelen çocuklar ise engelleri uçarak geçen balıkların önüne çıkan çöpleri titizlikle temizledi.

TAKVA: BU MUCİZEVİ OLAYIN GERÇEKLEŞTİĞİNİ ÖĞRENME İMKÂNIMIZ OLDU

İnci kefalinin eşsiz göçünü izleyen Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Takva, Akköprü Deresinden yoğun bir balık göçü olayından habersiz olduğunu ifade ederek, “2 Gün önce Yüzüncü Yıl Üniversitesinden değerli hocamız Mustafa Akkuş, bir paylaşım yapmıştı ve ben o paylaşım üzerinden bir yorum gerçekleştirdim. Sonra adresi öğrendik ve şehrin içerisinde bu mucizevi olayın gerçekleştiğini öğrenme imkânımız oldu. Hocamdan öğrendiğim kadarıyla kendisi sizinle paylaşacaktır bilimsel, tarihsel boyutunu ama şuan Van’ın ihtiyacı olan tek şey bu mucizevi olaydır. Van balığının, inci kefalinin üreme göçü dünyanın hiçbir yerinde yok ve şuanda şehrin ortasındayız.” Şeklinde konuştu.

“FARKINDALIĞI GELİŞTİRMEK İÇİN BURAYA GELDİK”

Takva, şehir merkezi sokaklarından birinden geçen derenin kenarında muhteşem tarihi göçün çocukların ev sahipliğinde gerçekleştiğini belirterek, “Bu mucizevi olay için söylenebilecek tek şey bunun karşısında saygıyla durmak ve bu avlama yasağının olduğu dönemde avlamadan, koruyarak 600 bin yıldır bu mücadeleyi veren, bu kutsal yolculuğa, bu üreme yolculuğunu gerçekleştiren Van balığının tarihi yolculuğu var. Bu balıklar 3 ay boyunca bu akarsulardan şehrin içine doğru, Erek dağına doğru göç etmek suretiyle kendi üremesini, kendini var etme mücadelesini gerçekleştiriyor. Bizde Ticaret Sanayi Odası olarak bugün yönetim kurulu üyelerimizle birlikte hocamın da gözleminde bu farkındalığı oluşturmak, Vanlılar olarak bu muhteşem göç olayını burada görünmek ve aynı zamanda burada çocuklarımızı da olay hakkında farkındalığı geliştirmek için buraya geldik.” Dedi.

“DÜNYA’NIN HİÇBİR YERİNDE GÖREMEYECEĞİMİZ BİR GÖRSELLİK VAR”

Takva son olarak şu ifadeleri kullandı: “Kısmi bir temizlik yaptık, çöp toplama gerçekleştirdik. Geldiğimizde gerçekten burası çok kötü koşullardaydı. Şu bölgeye ve bundan sonraki gözlem yapabileceğimiz alanlara yöneticilerin hemen hızlı bir şekilde gözlem noktaları oluşturması, koruma alanları oluşturması ve kendi annelerimizin doğumuna duyduğumuz saygıyı burada inci kefaline, Van balığına da göstermemiz gerektiğini haykırmak bunu bütün Dünya’ya sizlerin aracılığıyla ifade etmek üzere buradayız. Özellikle turizm bakımından Dünya’nın hiçbir yerinde göremeyeceğimiz bir görsellik var şuan.”

FARKINDA OLAN İNSANLARA İHTİYAÇ VAR

Van’ın dünyada içinde balıkların göç ettiği tek şehir olduğuna dikkat çeken Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesinden Dr. Öğretim Görevlisi Mustafa Akkuş ise “İnci kefalini korumak sadece görev işi değil gönül işidir. Bir ilin Ticaret odası başkanının bizi şaşırtacak bir şekilde ilgi sahibi olması bizleri çok mutlu ediyor. Çünkü bugüne kadar inci kefalinin hep balıkçılık yönünün ortaya çıkarttık, artık inci kefalinin bölgeye turizm yönüyle de gelirinin olmasını istiyoruz. Bu noktada farkında olan insanlara, farkında olan yöneticilere ihtiyacımız var. Şu an etrafımızda yüzlerce genç çocuk görüyoruz. Necdet Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Bu çocukların hepsini aldı buraya geldi.” Dedi.

“BU GÖNÜLLERE DOKUNMA İŞİDİR”

Akkuş, “Ve buradaki herkese canı gönlüden buradaki çöpleri toplatıyor. Biz emir versek de bunu yapamayız, bu bir gönül işi, gönüllere dokunma işi. Dolayısıyla inci kefalinin eko turizmle ilgili bize heyecan veren projeler geliştirilen bu bölgede binlerce insana yeni iş imkânı açacağının, açılabileceğinin farkında olan Van Ticaret ve Sanayi odası başkanımıza teşekkür ediyorum. Gönüllere dokunursak 600 binlik bu balık şölenini ancak gelecek nesillere sunabiliriz. Balıkların göç ettiği başka şehir var mı? Diye sorduğumuzda Van’dan başka bir yerde yok. Bize gönüllü insanlar lazım.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim