ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - 6’ıncısı Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü katılımıyla gerçekleştirilen Van Güçbirliği Toplantısı’ndan Van’a yine güzel haberler çıktı. Van’da gün boyunca bir çok programa katılan ve Güç Birliği’nde kentin bakanlığa bağlı tüm konularını dinleyen Bakan Özlü Van’ın yıllardır beklediği müjdeyi verdi!

 

Ak Parti Van Milletvekili Prof. Dr. Beşir Atalay’ın kuruculuğunu üstlendiği, sekreteryasını DAKA’nın yaptığı Van Güç Birliği Platformu Van adına kazanımlarına devam ediyor. Şimdiye kadar 6 toplantı düzenleyen ve nerdeyse tamamına ilgili bakanların katıldığı toplantıların 7’incisi dün ‘Sanayi’ başlığı ile gerçekleştirildi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün de katıldığı toplantıda kentin özellikle sanayi anlamındaki yatırımları, talepleri, sıkıntıları anlatıldı. Kentteki tüm dinamiklerin sorunları aktardığı toplantıda iletilen bir çok konuya çözüm sözü geldi. Ekibiyle birlikte sorunları dinleyen Bakan Özlü’nün Van ile ilgili en büyük müjdesi Van’da güneş enerjisi üretimi ile ilgili önemli bir alan oluşturulması oldu. Özlü müjdeyi şu ifadelerle verdi: Van'da bir enerji ihtisas bölgesi kurulması için Enerji Bakanlığıyla görüşme halindeyiz. Bunu en kısa zamanda sonuçlandıracağız. Türkiye'nin enerjiye ihtiyacı var. Bölge enerji bakımından verimli bir bölge, böyle bir bölgenin kurulmasını sonuna kadar destekliyoruz." İfade etti. Özlü, son olarak da Van’da yatırım yapmak için önce Vanlıların adım atması gerektiğini hatırlattı. Gün içinde ziyaretlerde bulunan Özlü, İŞGEM’deki yeni üretim tesislerinin de Türkiye’de model olması gerektiğini belirtti.

 

Toplantıda Vanlı isimler sanayi, bilim ve teknolojide yaşadıkları sorunları Bakan Özlü’ye aktardı ve çözüm bekledi. Toplantıda Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay ile Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Murat Zorluoğlu birer konuşma yaparak Van’ın sorunlarını ve gelişimini anlattı. Toplantıda Bakan Özlü’ye aktarılan sorunları ise yarın Gazeteniz Şehrivan’da okuyabilirsiniz...

 

 

ATALAY: BAKANLARIN KATILMASI ÖNEMLİ

Toplantıda her zaman olduğu gibi yine ilk olarak Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay konuştu. Atalay ilk olarak şunları söyledi: “Güçbirliği Platformu siyaset üstü bir platformdur. Hemen hemen her toplantıda farklı bir konuyu ele alıyoruz. Bu toplantılarda alınan kararlar oluyor. Mümkün olduğunca bu toplantıları bakanlarımızın Van ziyareti ile buluşturmaya çalışıyoruz. Bazen de bakanlarımızdan ricada bulunuyor ve kendilerini toplantılarımıza davet ediyoruz. Sizde bugün toplantımız geldiniz. Bu anlamda size teşekkür ederiz. Toplantıların konularına göre bakanlıklarımızı toplantıya davet ediyoruz. Bu sayede sorunları bakanlarımızın kendisine bire bir iletiliyor. Böyle olduğu zaman daha da verim alınıyor. Bugünden onlardan bir tanesini yapıyoruz.”

 

BAKAN ÖZLÜ’YE TEŞEKKÜR ETTİ

Toplantının bir anlamda da Van için bilgilendirme olduğuna işaret eden Atalay, “Belediyelerimiz, ilçe kaymakamlarımız buradalar, her sektörün temsilcisi yine burada yer alıyor. Yani bir nevi Van’ın tamamı burada diyebiliriz. Bu toplantıda bürokratlarınız ile burada olduğunu için size teşekkür ediyorum. Sayın Bakanımızın bugün burada birçok programı oldu. Üniversitede Teknokent ziyaret edildi. Organize Sanayi Bölgesi’nde ziyaretleri ve girişimleri oldu. İŞGEM’i ziyaret etti. İŞGEM’deki gelişmeleri gördü. Şimdide burada sektör temsilcileri ile geniş kapsamlı bir toplantı yapacağız.” Dedi.

 

 

“VAN’IN TÜM MESELELERİYLE MEŞGULÜZ”

“Van’ın tüm meseleleri bizim meselemizdir.” Diyen Atalay şöyle konuştu: “Onlarla meşgulüz. Biz küçük bakışlarla meşgulüz olmuyoruz. Bizim genel ilkelerimiz bunlardır. Bu mütevelli heyetten de herkes emin olsun. Bugüne kadar bu Güçbirliği birçok karar üretti. Cuma günü Tarım bakanımız buradaydı. Burada aldığımız bir karar doğrultusunda, Van’da çok istenen kombinanın temeli atıldı ve yükselmeye devam ediyor. Bu hafta içinde 3 bakanımız Van’a geldi. Bugün İçişleri Bakanımız Van’a geldi ve burada bir güvenlik toplantısı yaptı. Biraz önce kendileri gitti şimdi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız burada bizimle. Cuma günü de Tarım Bakanımız buradaydı ve sektör ile toplantı yaptı. Bende bunu çok önemli görüyorum.”

 

ATALAY: ÇOK DEĞERLİ GÖRÜYORUM

Atalay, “Burada yürütülen işleri ben Van’ın geleceği için çok değerli görüyorum. Burada olmamız, herkesin ne olup bittiğini bilmesi bir değerdir. Ben Güçbirliği Platformu’nun Van’da önemli bir platform olduğunu görüyorum. İlimizde işler yapılıyor ve yeni gelişmelr yaşanmaya devam ediyor. Bunlardan bir tanesi geçtiğimiz günlerde depremin yıl dönümüydü. Allah inşallah bir daha yaşatmaz. 23 Ekim Pazartesi günü Valilik, belediye ve çok sayıda kurum bir deprem çalıştayı düzenledi. Bizlerde katıldık. Çok önemli bir bildiri de yayınlandı. Van’ın geleceğini içine alan bildiri yayınladı.” Şeklinde konuştu.

 

 

“VAN’DA HAYAT NORMALLEŞİYOR”

Van’da hayatın normalleştiğini ifade eden Atalay şu ifadelere yer verdi: “Van’da yapılan bu etkinlikler Van’da hayatın normalleştiğini ve güzelleştiğini gösteriyor. Bu günlerde bir büyük kitap fuarı yapılıyor. Güzel bir kitap fuarına ev sahipliği yapıyoruz. Çok sayıda insanlar oraya gidiyor ve kitap fuarına gelen insanlarda çok mutlular. Büyükşehir Belediyemizin yaptığı bir faaliyettir. Bir açılışta Cuma günü yaptık. Değerli Valimiz bir sosyal projeye imza attı. İlimizde öğrenciler için 17 etüt merkezi açtı. Tüm her şeyi ile bu etüt merkezi çok önemli bir yere sahip. İnsanlar sokakta kalmıyor ve boş işler ile uğraşmıyor oraya geliyor ders çalışıyor, kitap okuyorlar.”

 

ZORLUOĞLU: İCRAİ BİR FONKSİYONU VAR

Ardından konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Murat Zorluoğlu ise, “Güçbirliği Platformu şehrin tüm dinamiklerini bir araya getiren ve şehrin tüm sorunlarının konuşulduğu bir platformdur. İkinci bir fonksiyonu var platformun. O da icrai bir fonksiyonu var. Burada konuşulan ve kararların alındıktan sonra hayata geçirilmesi adına önemli örnekleri var. Burada çıkan kararlar doğrultusunda önemli gelişmeleri Van’da yaşadık. İnşallah Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın da katılımdan sonra ilimizde sanayi yatırımları anlamında kararların ve kararların hayata geçirilmesi konusunda önemli adımlar atılacak.” Dedi.

 

 

“VAN CIVIL CIVIL BİR ŞEHİR”

“Terörle mücadeleye devam ediyoruz” mesajı veren Zorluoğlu şöyle devam etti: “Hükümetimizin ve devletimizin kararlı terörle mücadelesi neticesinde bugün Van şehri terör ile anılmıyor. Terör artık normal yaşamda minimize edildiğini hep birlikte görüyoruz. Bugün öğleden önce Sayın İçişleri Bakanımız Başkanlığında gerçekleştirdiğimiz toplantıda da, terörle olan mücadelenin artığını ve şehirler, köylerde, mahallelerde, dağlarda bir tek terörist kalamayacağına kadar mücadelenin devam edeceği talimatı bizlere iletildi. Van dinamik ve canlı bir şehirdir. Hem gündüz hem de geceleri cıvıl cıvıl bir şehir, eğlence ve dinlenme mekanları oldukça iyi olan bir şehirdi. Sadece bu yıl İran’dan Van’a 400 bin turist geldiğini söylersem bunun büyüklüğünü ortaya çıkarır. Sadece İran değil başka ülkelerde ve ülkemizin şehirlerinden de bir o kadar turist Van’a gelmiştir.”

 

“VAN’IN SANAYİSİ DE GELİŞİYOR”

Zorluoğlu, “Sadece turizm ve sosyal hayata değil, burada hayatın normalleşmesi yatırımlara da zemin hazırladığını görüyoruz. İlimizin ekonomisi öncelikli olarak tarım, hayvancılık ve turizme dayanmakla birlikte gelişen bir sanayisini de söyleyebiliriz. Sizlerde bugün ziyaret ettiniz. OSB’de 100’ün üzerinde firma orada faaliyet yürütüyor. Ama Van ölçeğinde bir şehir için bunu söylemek doğru değil. Cazibe Merkezi programı kapsamında inşallah burada yeni ve büyük fabrikalar görüyoruz. 3 ve 4. Etaplar var ancak bu Van için yeterli değil 5. Etabı da hayata geçireceğiz. İlimizin yatırıma daha uygun bir hale gelmesi için bu çalışmalar devam edecek.” İfadelerine yer verdi.

 

ZORLUOĞLU: TEKSTİLKENT ÖNEMLİDİR

Tekstilkentin önemli bir sanayi yatırımı olduğuna işaret eden Zorluoğlu şöyle devam etti: “Bir başka önemli sanayi yatırımı bölgemiz Van Tekstilkenttir. Tekstilkent, Kalkınma Bakanlığımız tarafından finanse edilen Valiliğimiz, DAKA ve diğer paydaşlar ile ortaya konulan başarılı bir uygulamadır. Burada bin 200 kişi istihdam ediliyor ve çoğunluğunu da genç kız ve kadınlarımız oluşturmaktadır. 3 ay önce göreve başladığımda burada ciddi bir altyapı eksikliği olduğunu gördük. Özellikle yol, aydınlatma ve çevre sorunu vardı. Sayın vekillerimiz ile görüştük ve Kalkınma Bakanlığı’nda kolay olmayan 7 milyon liralık bir altyapı çalışmasını orada başlattık. İhalesini yaptık ve şu anda orada asfaltlama çalışması başlattık. İnşallah bu sene oradaki o çamur sorunu yaşanmayacak. Bir diğer sorun olan ruhsatlandırma sorunu vardı. İhraç yapan firmalar vardı orada ancak orada ruhsat sorunu yaşanıyordu. Edremit ve Büyükşehir Belediyesi olarak oradaki sorunu çözdük. Burada sorunlar bitti. İnşallah burada istihdam sayısı da her geçen gün artacak.”

 

 

“YEREL ÖLÇEKTE ÇÖZÜM BULUYORUZ”

Van’ın sorunları olduğunu dile getiren Zorluoğlu, “Kasım ayı sonunda İŞGEM’deki yerleri bitiyoruz. Bakanlığınız başında bulunan fonun destekleri ile bu yapılıyor. Biz Van olarak bu anlamda sizlere müteşekkiriz. İnşallah bitikten sonra orada da istihdamın ve üretimin sağlanacağı bir yer olacak. Küçük sanayi sitelerimizin temsilcileri buradalar. Bu insanlarda yaşadıkları sorunları sizlere anlatacaklar. İhtiyaçlarımız var bununla beraber hükümetimizin yapmış olduğu çok önemli yatırımlar var ve bunlar devam edecek. Bizde hem Valilik hem de belediyeler olarak var olan sorunlara yerel ölçekte çözümler buluyoruz.” Dedi.

 

BELEDİYE ÇALIŞMALARINA DEĞİNDİ

Vali Zorluoğlu konuşmasında son olarak şunları söyledi: “Van’ın belediyecilik anlamında çok önemli altyapı eksikleri vardı. Van’ın atık su arıtma tesisi sorunu vardı. Paydaşlarımız ile önemli bir atık su tesisi projesi hazırladık. Bunun bütçesi de hazır ve yakın zamanda ihalesini yapacağız. Yerel hizmetler bakımında katı atık bertaraf tesisiydi. Maalesef katı atık çöpleri halen modern bir şekilde depolanmıyor. Bunun içinde yılsonuna kadar bir ihale yapacağız. Mevcut çöp alanı içinde bir proje yapacağız ve belediye ye önemli bir bütçe kazandıracağız. Su ve yol sorunları vardı. Muhtarlarımız bunu bize çok anlatı. Sadece Büyükşehir olarak 600 kilometre üzerinde sıcak asfalt yaptık. Bu büyük bir memnuniyet yarattı. Önümüzdeki yılda bu çalışmalara devam edeceğiz ve inşallah asfaltsız yol bırakmayacağız. Van bir süreden beridir unuttuğu gerçek belediyecilik ile yeniden kavuşmuş ve buluşmuş oldu.”

 

VAN'A ENERJİ İHTİSAS BÖLGESİ KURULACAK

Son olarak konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Cazibe Merkezleri Programı'nın hayata geçirileceğini, bölge için yeni teşviklerin söz konusu olduğunu vurguladı. 1 Temmuz 2017'de çıkardıkları "Üretim Reform Paketi"nde organize sanayi bölgelerinin bütün projelerini kredilendirdiklerini belirten Özlü: "Dolayısıyla OSB'nin kamulaştırılmasından, alt yapısına kadar bütün projelerini kredilendirebiliriz. Projelerinizle gelin, ne istiyorsanız, hangi projeniz varsa bakanlığa gelin destekleyelim.  Enerji ihtisas bölgesi kurulması yönünde talepler var. Bunu Enerji Bakanlığımızla birlikte çalışıyoruz. Enerji Bakanlığımız bir ihale yaparak bunun sonucunu görmek istedi. Bu ihale yapıldı sonucu görüldü. Van'da bir enerji ihtisas bölgesi kurulması için Enerji Bakanlığıyla görüşme halindeyiz. Bunu en kısa zamanda sonuçlandıracağız. Türkiye'nin enerjiye ihtiyacı var. Bölge enerji bakımından verimli bir bölge, böyle bir bölgenin kurulmasını sonuna kadar destekliyoruz." İfade etti.

 

ÖZLÜ: 6,7 MİLYAR LİRA DESTEK VERDİK

Van'daki İş Geliştirme Merkezi'nde son derece çağdaş ve modern iş yerlerinin bulunduğunu ve Türkiye'ye örnek olabilecek bir model gördüklerini kaydeden Özlü, Van'a bir bilim merkezi de kuracaklarını söyledi. Başlangıçta 81 ilde yapılması düşünülen, sonrasında da 26 ilde yapılması planlanan bilim merkezlerini illerin büyüklüğüne göre küçük, orta ve büyük ölçekli olarak 3 kategoride sınıflandıracaklarını. Bu kapsamda da büyü kşehir olan Van'a büyük ölçekli bir merkez kuracaklarını anlatan Özlü, şöyle devam etti: "KOSGEB başkanımızı önümüzdeki haftalarda Van'a göndereceğiz, sizleri dinleyecekler. Bu sene 6,7 milyar lira destek verdik. Kredi kullandırdık. Van da bundan istifade etti. KOSGEB destekleri devam edecek. Geçen hafta iki yeni destek programı açıkladık. Araştırma geliştirme sonucu ortaya çıkan ama ticarileşmeyen ürünleri ithal ediyoruz, Türkiye'de pazarı var, bunu üretmek isteyenleri destekliyoruz. İki ana eksende 1 milyon lirayla 5 milyon liraya kadar destek verebiliyoruz."

 

BAKAN “HİBELERE KARŞIYIM” DEDİ

"Ben şahsen hibelere karşıyım. Parayı verin, akabini sormayın. Hibelere karşıyım. Hibe istemeyin, uygun şartlarda kredi verelim. Çünkü hibe verdiğimiz zaman hibe alan bunun kıymetini bilmiyor." diyen Özlü, "O nedenle hibe değil de kredi. Geri ödemesi olsun, 3-5 sene sonra ödemesi olsun ama bu para geri ödensin. Alan da ciddiyetle 'ben bir para aldım, bunu geri ödeyeceğim'. Hibe vermeyi istememekle parayı alacak yatırımcıya girişimciye iyilik etmiş oluyoruz. Hesabını kitabını yapar daha ciddi işine sarılır ve başarılı olur. Türkiye'de yüzlerce sanayi sitesi var. Bunları çalıştık. 135 tanesinin taşınmaya ihtiyacı var. Artık kent merkezinde kalmış, 1970'li yıllarda kurulmuş. Bunlar verimsiz alanlar. Medeni şartlarda iş yapılabilir yerler değil. Bunları taşımak istiyoruz. Şehrin makul mesafede dışındaki bir alana taşımak istiyoruz. Bu sadece fiziksel taşınma değildir. Sanayi sitelerimizi modernize etmek istiyoruz. Yeni sanayi sitesinde mutlaka arıtma tesisi istiyoruz. Güneş enerjisinden istifade edebilecek üzerinde paneller olsun, elektiğini bir kısmını ya da tamamını kendi üretsin. Yağmur sularını toplayıp peyzajda kullanacak şekilde modern sanayi siteleri inşa etmek istiyoruz. Üretim reform paketine yazdık. Modern sanayi sitesine dönüşmek isteyen kooperatifleri, belediye ve özel idareleri yüzde 100 kredilendiriyoruz. Burası 6. bölgede bu nedenle faizler yüzde 1. Bu oranla kimseden para alamazsınız 15 yıl vadeli. Bu bakımdan hibeye karşıyız, hibe yok, parayı geri alacağız, ama çok uygun şartlarla." Şeklinde konuştu.

 

 

"NEREDE ÜRETİLECEĞİ KESİNLEŞMİŞ DEĞİL"

Katılımcılardan birinin Yenişehir'de 4 bin 500 dönümde otomotiv sanayisinden söz ettiğini anımsatan Özlü, şöyle devam etti: "Orası otomotiv test merkezi. Bursa'da iki büyük fabrikamız var. Otomotiv yan sanayi var, büyük fabrikamız var. Orası test merkezi. Yerli marka otomobilin üretim merkezi değil. Oraya büyük bir test merkezi kurmak istiyoruz. Neden istiyoruz. Otomotiv sanayi şu anda orada. O fabrikalarımızda yeni çıkacak araçların testlerini yapacak test merkezi. Yerli marka otomobillerin nerede üretileceği konusu henüz kesinleşmiş değil. Önce bir tasarım yapalım sonra üretime geçelim. Şu anda yer konusu açık. İran'la ortak OSB konusu çalışıldı. Müstaşar yardımcımız İran'a gitti. Sanırım İran tarafında biraz sıkıntı var. Patentte, AB standartlarında bir patent kanunumuz var. Süreçleri kısalttık, masrafları azalttık. Sizlerden isteğim Van'a ilişkin hangi değer varsa onları tescilleyelim. Patentini, markasını, coğrafi işaretlerini sizlere verelim. Van'ın otlu peyniri ve balı tescilli olsun. Türkiye'de 2 bin 500'e yakın coğrafi işaret verebileceğimiz ürün var. Bunlar çok önemli. Marka değeri oluyor. Artık dünyada şehirler yarışıyor. Van'ı kalkındıracak olan sizlersiziniz. Sizin gayretiniz girişimciliğiniz Van'ı yüceltir."

 

ÖZLÜ: ÇOK GÜZEL KONUMDASINIZ

Bu konuda devletin elinden geleni yaptığını vurgulayan Özlü, "Vanlıların girişimci olması gerekiyor. Türkiye'de özel destek almadığı halde kalkınan iller var. Gaziantep. Devlet destekleri Antep'e özel tasarımlanmıyor. Farkınız yok. Aslında coğrafi olarak çok güzel konumdasınız. Türkiye için de son derece önemli bir ilimiz Van. Sizlerin diğer kentlerle yarışıyor olmanız lazım. Van için gereken herşeyi yapacağız. Siz isteyin biz gerekeni yapacağız. Van'ı büyütecek olan sizlersiniz." Diye konuştu.

Editör: TE Bilisim