2015 yılında Van’a gelen ‘Mor Kanatlı Turnalar’ kentte rahat nefes aldırdı. Ancak vatandaş otobüslerin artırılmasından yana. Özellikle de ilçeler ile Van kent merkezi arasında ulaşımı sağlayan otobüslerin arttırılması en büyük temenni olmuş durumda.

 

2014 Yerel seçimlerinin ardından büyükşehir olan Van Büyükşehir Belediyesi ulaşım konusunda yeni ve büyük adımlar attı. Bu adımlardan bir tanesi ve en önemlisi kente getirilen belediye otobüsleri oldu. Halk arasında ‘Mor Kanatlı Turnalar’ olarak adlandırılan otobüsler kentte ulaşımında halka rahat nefes aldırttı. 2015 yılı içerisinde Van’da ulaşıma rahat nefes aldıran mor kanatlı turnaların son faaliyeti ilçelere yapıldı. İlçeler arasında da ulaşıma başlayan belediye otobüsleri, ilçelerdeki vatandaşların daha rahat ve ucuz Van’a gelmesini sağlayacak. Engelliler ve yaşlıların ücretsiz taşınmasının yanı sıra öğrenciler içinde kolaylıklar sağlayacak. Kentte toplamda 60 otobüs bulunurken bu otobüslerin 5’i ilçe-Van arasında ulaşımı sağlayacak.

 

60 MOR KANATLI HİZMET VERİYOR

2015 yılıyla birlikte ulaşımda başlayan çalışmalar ilk olarak kentte ulaşımı sağlayacak mor otobüslerle başladı. Van’a geldiği günden itibaren ulaşıma başlayan otobüsler herkes tarafından ilgi gördü. Daha önce sadece halk otobüslerinin ve minibüslerin ulaşım sağladığı kentte insanlar artık belediyeye ait otobüsler, belli yerlerdeki düzenli duraklar ile daha rahat bir yolculuk yapmaya başladı. 2015’in Ocak ayı ile birlikte başlayan otobüs alımları ve 2015 yılının Aralık ayına kadar devam etti. Son olarak ilçeler arası ulaşım için alınan otobüslerle birlikte kentteki mor kanatlı turnaların sayısı 60’a ulaştı.

 

6 AYDA 2,5 MİLYON İNSAN TAŞIDILAR

Büyükşehir Belediyesi tarafından yolcu taşımacılığında kullanılan belediye otobüsleri ilk 6 ay içerisinde kent halkı ulaşımda tercihini Van Büyükşehir Belediyesi otobüslerinde kullanırken, 6 aylık süre zarfında 1 milyon 400 bin vatandaş, 800 bin öğrenci ve 90 bin YYÜ öğrencisi ulaşımlarını Van Büyükşehir Belediyesi’nin otobüsleri ile yaptı.

 

KADINLARA HAFTADA BİR KEZ ÜCRETSİZ

Kent halkının yoğun ilgisi ile karşılaşan Büyükşehir Belediyesi’nin otobüsleri hafta da bir kez (Perşembe günü) kadınlara ücretsiz bir şekilde hizmet veriyor. Engelli ve yaşlı vatandaşlardan ücret alınmadığı otobüsler belirlenen güzergahlar doğrultusunda kent halkına sorunsuz bir şekilde ulaşım hizmeti veriyor. Yine bölge de ilk defa bir ilke imza atan Büyükşehir Belediyesi bir tabuyu ortadan kaldırarak otobüslerini ilk kez kadın sürücülere emanet etti. Kadın şoförlerin direksiyon başına geçtiği kentte halkın büyük bir çoğunluğunun ise kadın şoförlerin kullandığı otobüslere binmesi ise dikkat çekti. Yolcu ulaşımında yaşanan ücret muammasını da ortadan kaldıran Van Büyükşehir Belediyesi, ücret tarifesini standart hale getirerek, ucuz ve kaliteli hizmet felsefesi ile kent halkına hizmet ediyor.

 

VAN DENİZDE DE ULAŞIMA AÇILDI

Büyükşehir Belediyesi, kent içi ulaşımın yanı sıra deniz ulaşımı konusunda da devrim niteliğinde çalışmalar yaptı. Van Büyükşehir Belediyesi, 70 kişilik iki deniz otobüsü ile 150 kişilik gemiyi halkın hizmetine alarak, deniz ulaşımı konusunda da önemli bir adım atarak kent halkını tarihi değerler ile buluşturdu. Her hafta sonu İskele-Akdamar, Edremit-Akdamar turları düzenleyen Van Büyükşehir Belediyesi, kısa bir süre sonra ise deniz ulaşımını tam olarak hayata geçirmek için projeler hazırlamaya başladı. Deniz ulaşımında ise ilk 6 ayda 4 bin vatandaş Büyükşehir Belediyesi’nin deniz otobüsleri kullanırken, deniz otobüslerin ise gidiş-dönüş ücreti olarak ise yurttaşlardan 10 TL alıyor.

 

İLÇELER İÇİN TOURMALİN GETİRİLDİ

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından ilçeler arası yolcu taşımacılığı yapmak üzere 5 yeni otobüs alımı gerçekleştirildi. Özellikle ilçeler ve kent arasında yaşanan ulaşım sorununu ortadan kaldırmak için otobüs alımı gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, ilçelerde ve kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşları yeni aldığı otobüslerle rahat bir şekilde kent merkezine daha ucuz ve kaliteli ulaşım ile buluşturacak. Büyükşehir Belediyesi, kış şartlarının da düşünüldüğü ulaşım hizmeti için ilçeler arasında yolcu taşımacılığı yapacak olan otobüsleri yüksek performanslı ve son teknoloji ürünü olan Tourmalin otobüs aldı. Tam donanımlı ve 53 yolcu kapasiteli olan 5 yeni otobüs ile vatandaşlar güvenilir ve rahat bir şekilde yolculuk yapacak. Konforlu seyahat için son model otobüs alımı gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, engelli yurttaşlar için de ayrıca otobüslere özel engelli rampası yaptırdı.

 

5 İLÇEDE ULAŞIM BAŞLADI

Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından alımı gerçekleştiren otobüsler, evrak ve plaka işlemlerinin tamamlanması ardından Van-Özalp, Van-Saray, Van-Gürpınar, Van-Muradiye ve Van-Çaldıran ilçeleri arasında her gün düzenli olarak seferlere başlayacak. Ucuz ve konforlu ulaşım hizmeti ile yurttaşları her gün düzenli olarak Van ve ilçeler arasında taşıyacak olan otobüs sayıları 2016 yılı içerisinde talepler ve ihtiyaçlar doğrultusunda çoğaltılacak. Belirlenen saat ve güzergahlar arasında yolcu taşımacılığına başlayacak olan otobüsler ile yurttaşların yaşadıkları ulaşım sorunları da bu şekilde ortadan kaldırılmış olacak.

 

TOURMALİN OTOBÜSLER ERCİŞ’E 2016’DA GELİYOR

Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım konusundaki bu çalışmaları herkes tarafından takdir topladı ancak yeterli olmadığı da söylendi. Şehrivan Gazetesi olarak Büyükşehir Belediye’nin ilçeler için getirdiği 5 yeni otobüsün haberini yaptıktan son, çoğu vatandaşa Erciş ilçesine ne zaman geleceğini sordu. Bizde bu konuyu Ulaşım Daire Başkanlığı ile görüştük. Yaptığımız görüş neticesinde yetkili isimler şu ifadelere yer verdi: “Yabancı ülkelerde kullanılan Tourmalin otobüslerden aldık. Bu araçları 5 ilçeye verdik. Bu araçları ilk kez burada kullandığımız için ilk olarak araçların nasıl bir performans sergileyeceklerini görmek istiyoruz. Olumlu bir tepki aldığımız takdirde 2016 yılında Erciş içinde bu çalışmayı başlatacağız. Şu an için Tourmalin otobüsleri için en elverişli yol Erciş yolu. Ancak biz önce diğer ilçelerde bu aracı gözlemledikten sonra, Erciş içinde çalışmalara başlayacağız.”

 

TOKİ İÇİN YENİ OTOBÜS ŞART

Edremit’te bulunan TOKİ konutları için görevlendirilen araç sayılarının az olmasıyla ilgili şikâyetlere de cevap veren Ulaşım Daire Başkanı yetkilileri, “Edremit TOKİ’lerde ulaşım konusunda otobüs eksikliği yaşıyoruz. Şu anda toplamda 11 otobüsümüz orada ulaşımı sağlıyor. Ancak bize göre en az 10 otobüsün daha orada ulaşım sağlaması gerekiyor. Vatandaşın bu konuda bize de şikâyetleri oluyor. Bununla ilgili de yine çalışmalar yapacağız. TOKİ’de sadece otobüs sorunu değil ayrıca yol sorunu da var. TOKİ yolları otobüsler için çok elverişi değil. Biz bunun içinde daha öncede dışardan getirdiğimiz isimle birlikte bu yollara baktık ve denedik. Türkiye genelinde çalışmalar yürüten mühendislerde bu yolları otobüsler için uygun olmadığını ifade etti.” Şeklinde konuştu. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL – ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim