ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - TÖHOB bölge toplantısını Van’da yapıtı. Toplantıda Van adına müjdeli bir haber verildi. Verilen bilgiye göre hafta başından itibaren Van’da akıllı bilet uygulaması hayata geçecek.

 

Van’da son zamanlarda yapılan bölge toplantılarına bir yenisi daha eklendi. Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) bölge toplantısı Hatay’dan sonra Van’da yaptı. TÖHOB Genel Başkanı, Genel Sekreteri ve birçok önemli ismin Van’da katıldığı toplantıda özel halak otobüsü şoförlerinin yaşadığı sıkıntılar dile getirildi. Toplantıda bir konuşma yapan Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın ise Van adına önemli bir müjde verdi. Yalçın, akıllı bilet uygulamasının hafta başında haya geçeceğini söyledi.

 

“TOPLU TAŞIMA HİZMET BELEDİYELERDE”

Merit Şahmaran Otelde düzenlenen toplantıda konuşan TÖHOB Genel Sekreteri Onur Orhon, Hatay toplantısının ardından Van’da bir araya geldiklerini söyledi. Orhon şunları söyledi:  “Özel halk otobüsleri 1920'li yıllardan başlayarak günümüze kadar devam eden uzun bir süreçte, kentlerimizin toplu taşıma hizmetinde belediyelerin sorumluluğunda görev yapmaktadır. Bu hizmetin geliştirilmesi, kalite standardının sağlanması, değişik kentlerde var olan özel halk otobüsü taşımacılarının bir çatı altında toplanması, sektörün yasal tanımının yapılması amaçlarında oluşturulan Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği, 2006 yılından bugüne çalışmalarını sürdürmektedir.”

 

ORHON: TÖHOB TEK ÇATIDA TOPLUYOR

Özel halk otobüsü sektörünün bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve temel sorunlarının TÖHOB bünyesinde ele alındığını söyleyen Orhon, “İşte bu yaklaşım doğrultusunda 2014 yılından itibaren Başbakanlık Makamı başta olmak üzere ilgili bakanlıklar nezdinde TÖHOB oluşumu kabul görmekte ve değer bulmaktadır. Bu doğal akışın sonucunda da gelecekte daha fazla önem taşıyacak kazanımlar söz konusu olmuştur. Bu kapsamda 2015 yılından itibaren ücretsiz yolculuklarla ilgili devlet bütçesinden aylık gelir desteği sağlanmıştır. Elbette burada geçerli olan bugünkü rakamlar yeterli değildir. Bunların artırılması, dahası yolculuk başına bir destek verilmesi yolunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile çalışmalar ve temaslar yürütülmektedir.” Dedi.

 

“SONUÇ ALININCAYA KADAR GÜNDEMDE KALACAK”

Devlet erkanı ile birçok görüşmenin yapıldığını akran Orhon şöyle devam etti: “Referandum öncesinde ve sonrasında bu konuda bakan, milletvekili, müsteşar, genel müdür düzeyinde çokça temas gerçekleştirilmiştir. TÖHOB olarak ilgili yasanın ve yönetmeliğinin çıkmasından önce ortaya konulan tespitlerin kamu nezdinde doğruluğunun ispatlanması haklılığımızı göstermektedir. İlk aşamada 2015 yılından itibaren sağlanan destek miktarlarının artırılması, sonrasında mutlaka sayısal verilere dayanan yolculuk başına destek sağlanması taleplerimiz sonuç alınıncaya kadar gündemde kalacaktır.”

 

“ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEKTİR”

Özel halk otobüsü tanımının İçişleri Bakanlığı'nca konulduğuna vurgu yapan Orhon, “Şimdi bunun kanun metninde de TBMN'I açıldıktan sonra düzenlenecek yasal çalışmalar kapsamında eklenmesi beklenmektedir. Bilineceği üzere yönetmeliklerin kanuna aykırı düzenlenemeyeceği genel kabuldür. Bu nedenle tanım mutlaka 2918 sayılı kanuna da eklenecektir. Bugüne kadar genelde belediye başkanlarının iki dudağı arasında olan ve kamu zorda kalınca, sizin kanunda yeriniz bile yok söylemi artık geçerliliğini yitirmiştir. O zaman kanunen tanımlanan bu sektörün sorunlarının çözümü, belediyelerin şirket kurarak haksız rekabet yapmalarının önünün kesilmesi gerekmektedir. TÖHOB bu yeni alanda da çalışmalarına devam edecektir. Bu kapsamda tanımın altının doldurulması ve özel halk otobüsü taşımacısı esnafa rahat bir çalışma ortamı sağlamasının yolu her zaman aranacaktır.” Şeklinde konuştu.

 

ORHON: TÖHOB BUNUN İÇİN VAR

İfadelerden yanlış anlam çıkarılmamalıdır diyen Orhon şunları kaydetti: “Bu ifadeden sakın yanlış bir sonuç çıkarılmamalıdır. Özel halk otobüsleri başıboş çalışmak istiyorlar diye bir anlam söz konusu değildir. Mevcut kanunlar gereği toplu taşıma hizmeti belediyelerin yetkisinde ve sorumluluğundadır. Özel sektör yaklaşımıyla bu hizmet belediyeler adına gerçekleştirilmektedir. TÖHOB olarak her zaman kaliteli, konforlu, belirli standartlara sahip bir işletme düzeninde çalışılması savunulmaktadır. Bunun içinde sektör yöneticilerinin, özel halk otobüsü şoförlerinin bilgili ve bilinçli olmaları temel hedeftir. TÖHOB bunun için vardır.

TÖHOB bu sektörün bir arada olması, beraber hareket etmesi, ortak sorunlara, ortak çözümler üretilmesi alanında önemli bir platformdur. Bu nedenle TÖHOB, üyeleri tarafından daha fazla desteklenmesi, daha fazla sahip çıkılması, daha fazla örgütlenmesi teşvik edilmek durumundadır.”

 

“TÜM HERKESE GÖREV DÜŞMEKTEDİR”

Sektörde yer alan tüm kişilere görev düştüğünü ifade eden Orhon son olarak, “Üye kuruluşlar alanlarıyla ilgili her bilgiyi, duyumu, sorunu merkezle daha fazla paylaşmalıdır. Bu konuda bu sektörde hizmet eden herkese görev düşmektedir. Son günlerde toplu taşıma araçlarında karşılaşılan taciz olayları, şoförlerimize yönelik darba kadar varan saldırılar, trafik kazaları özel halk otobüslerinin sürekli gündemde kalmasına neden oluyor. Salı ve Çarşamba günleri Ankara'da Trafik Güvenliği ve Yolcu Taşımacılığı çalıştayı vardı. Emniyet Genel Müdürlüğü ve TOBB Sektör Meclisi ortak etkinliği açılışına İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu'da katıldı. Özetlemek gerekirse trafikte yeni yaklaşımlara, yeni düzenlemelere, yoğun denetlemelere hepimiz hazır olmalıyız. Konulan hedef kazalarda sıfır ölümdür. O nedenle bizlerde bu yönde bölgesel ve yerel ölçekte şoförlerimizi bilgilendirme ve bilinçlendirme ağırlık verme zorunluluğundayız.” Diye konuştu.

 

YALÇIN: 6 AY ÖNCE GÖNÜLLÜ GELDİM

Toplantıda konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, toplantının Van’da yapılmasının önemli olduğuna vurgu yaptı. Yalçın şunları söyledi: “Bu toplantının Van’da yapılması ile ilgili karar verenlere teşekkür ediyorum. 6 ay önce buraya gönüllü bir genel sekreter olarak geldim. Kayseri ve Ankara doğusunda kan gövdeyi götürdüğünü düşünüyordum. Bu memlekete yaşanan huzursuzluklardan sıkıntılar yaşıyor. İnşallah devletin almış olduğu önlemler ile burada terör belası bitirilecek. Sadece devletin değil burada STK’ların destek vermesi gerekiyordu. Bugün yapılan Van’da yapılan bu toplantının buna katkı olduğunu gösteriyor.”

 

AKILLI BİLET SİSTEMİ BAŞLIYOR

Akıllı biletin hafta başından itibaren hayata geçeceğini söyleyen Yalçın, “Sabah en erken yatağından kalkan, şehri uyandıran ve şehri taşıyanlar halk otobüsleridir. Bu kesim şehrin en önemli aktörlerinden bir tanesidir. Ancak terörden en fazla etkilenen aktörlerden bir tanesi de halk otobüsleridir. Göreve başlar başlamaz ilk olarak Salih başkanım ve ekibi ile bir araya geldim. İlk önce işin otomatik ücret toplama (akıllı bilet) işinden başlanmasını gerektiğini düşündük. Toplu taşıma araçları vatandaşa bilet kesiyor ve bu şekilde işler yürüyordu. Bunun yanlış olduğuna karar verdik. İhale yaptık. Ayın 16’sı itibariyle başlanması bekleniyor. Aksilik olması durumunda hafta başından itibaren, akıllı bilet çalışması hizmete girecek. Kimin ne kadar insan taşıdığını, nerede kaç yolcu olduğu, ne kadar yakıt kullandığımız akşam saatlerinden itibaren görmüş olacağız.” Dedi.

 

“CUMHURBAŞKANINI DA BİZ TAŞIYORUZ TARIM İŞÇİSİNİ DE”

Tüm yükün şoförlerin sırtında olduğunu söyleyen Van Şoförler Cemiyeti Başkanı Emin Tuğrul ise şöyle konuştu: “Sizleri misafir etmekten onur duyuyoruz. Sizler fazla ilgilenemedik bunun için özür diliyorum. Şoför esnafı bu ülkeyi, dünyayı sırtında taşıyan bir esnaftır. Maalesef kıymetimiz bilinmiyor ve zorluklar ile karşılaşıyoruz. Biz bu derdimizi ve sorunlarımızı sürekli dile getireceğiz dile getireceğiz. Sayın Cumhurbaşkanını taşıyan da bir şofördür, tarım işçisini de taşıyan şofördür. Bu yüzden de bunun kıymeti bilinmelidir. Hoş, sefalar getirdiniz.”

 

VAN’DA TOPLAM KAÇ TANE TOPLU TAŞIMA ARACI VAR?

Van’da 104 özel halk otobüsü ve 83 belediye filosunun olduğunu söyleyen Van Özel Halk Otobüsleri Başkanı Salih İpek ise, bu araçların dışında D4 belgesi olan 400 üzerinde aracın bulunduğunu belirtti. Toplantı daha sonra yapılan oturumlar ile devam etti. Toplantıya TÖHOB Genel Başkanı İsmail Yüksel, Vali Yardımcısı Mehmet Parlak, Türkiye’nin birçok ilinde oda başkanları ve şoför katıldı.

Editör: TE Bilisim