Vanlı fırıncılar geçmişi Osmanlıya dayanan ‘askıda ekmek’ geleneğini devam ettiriyor. 


Kentte bulunan birçok fırında Ramazan ayında başlatılan uygulama ile hayırsever vatandaşlar tarafından muhtaç kişilerin ekmek ihtiyacı karşılanıyor. ‘Askıda ekmek’ uygulamasını devam ettiren Kara Fırın işletmecisi Saner Aydın, ‘askıda ekmek’ için yazı astıklarını, ancak bu yıl askı bırakmadıklarını söyledi. Aydın, “Askıda ekmek geleneği ihtiyacı olan insanlara yardımcı olmak amacıyla başlattığımız bir uygulamadır. Müşterilerimiz ihtiyacı olan vatandaşlar için ekmeklerin ücretlerini ödüyor. Bizler de bu paralarla ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız geldiğinde ihtiyaçlarına göre sıcak ekmek veriyoruz. Geçmişte askı bırakıyorduk, bu sene askı bırakmadık. Askı bıraktığımızda asılan ekmekler zamanla bayatlıyordu. Bizler de ihtiyacı olan vatandaşa bayat ekmek vermek zorunda kalıyorduk. Ama şimdi ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız günün hangi saatinde gelirse burada sıcak ekmek alabiliyorlar” dedi.



“Yüzyıllardır devam eden bir gelenek”

Ramazan ayında başladıkları bu geleneği yıl içine yaymak istediklerini ifade eden Aydın, “Anadolu topraklarında bu gelenek yüzyıllardır devam ede gelmiştir. Bizlerde Osmanlı geleneği olan bu sosyal sorumluluk projesini devam ettirmek istedik. Birçok fırıncı arkadaşımız sadece Ramazan ayında bu uygulamayı devam ettirirken, bizler bunu yıl içine yaymak istiyoruz. Gerek müşterilerimiz gerekse de ihtiyaç sahibi olan vatandaşlarımız uygulamadan son derece memnundurlar” şeklinde konuştu.



“Gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşması önemlidir”

Kentte bulunan meslektaşlarını da uygulamaya destek vermeye çağıran Aydın, “Özellikle Ramazan ayında bu anlamda müşterilerimizin ciddi bir talebi var. Bizler de bu anlamda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Buradaki ekmekleri de elimizden geldiğince gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya gayret ediyoruz” diye konuştu.
Uygulama kapsamında hayırsever vatandaşlar askıya bırakacakları ekmeklerin parasını öderken, ekmek ihtiyacı olan muhtaç vatandaşlar ise ihtiyaçlarına göre buradan sıcak ekmek alabilmektedir.

Editör: TE Bilisim