Van’da özellikle taziyeler nedeniyle sayısı her geçen gün artış gösteren Covid-19 vakaları görülmeye devam ederken Van Valiliği, İl Hıfzıssıha Kurulu kararıyla maske konusunda bazı yeni önlemler alındı. Salgın yayılmaya devam ederken bayram öncesi kararları sıkılaştıran Valiliğin, maske kararı ile birlikte Van İl Sağlık Müdürlüğü de maske konusunda önemli uyarılarda bulunarak Van’da maske kullanımı konusunda ciddi yanlışlar yapıldığını belirtti.

Van’da artan vaka sayısı sürerken bir takım açıklamalar yapan Van İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetçioğlu maske kullanımı konusunda önemli açıklamalar yaptı. Koronavirüsten korunmak için takılan maskeler hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, maske kullanımında yapılan hatalara değinen Sünnetçi oğlu, yanlışlar konusunda uyardı. Sünnetçioğlu, koronavirüse karşı cerrahi maskelerin yeterli olduğunu belirterek, “Sadece kendinizi korumak için maske takıyorsanız basit cerrahi maske kullanabilirsiniz. Cerrahi maskeler tek kullanımlıktır. Maske bir kez kullanılıp çıkartıldığında fonksiyonunu tamamlamış olur. Piyasada daha yüksek koruyuculuğu olduğu söylenen yüksek filtreli N95 maskeler kullanılmamalı. N95 ve benzeri maskeler profesyonel sağlık personeli kullanımı içindir.”

“BİR KERE TAKILAN MASKEYİ İKİNCİ KEZ TAKMAYIN!”

“Maskeler doğru kullanılmadığında soluk almak oldukça zorlaşır ve risk oluşturur.

Maskeyi ambalajından çıkartıp taktıktan sonra çıkartınca bunu cebine koyup ertesi gün yeniden kullananlara da var, Bunlar gözlemlediğimiz yanlış kullanım örnekleri. Maskeyi taktıktan sonra ilk çıkarttığınız an o maskenin ikinci kez kullanımı hiçbir fayda getirmeyeceği gibi zararlara yol açar ve maske ile temas etmekten kesinlikle kaçınmalıyız. En yaygın yanlış kullanım ise maskeyi çeneye kadar indirip sigara veya çay içmek. Eğer masken takılıyken çay içeceksek o maske bir daha kullanılmamalı. Özellikle sigara bağımlılığı olan kişiler her sigara içtiklerinde maskelerini değiştirmelidir.” Şeklined konuştu. Sünnetçioğlu ayrıca, hastalıktan sakınma ile ilgili olarak ise, “Hastalık riski taşıyan veya kronik rahatsızlıkları olanlar ise kalabalık içerisine girmemesi gerekiyor. Kronik bronşiti, ileri derece hastalığı, akciğer yetmezliği olan ve bağışıklık sisteminde problem olanlar çok daha dikkatli olmalıdır.” dedi.

VALİLİK MASKESİZ ÇIKMAYI YASAKLADI!

Van Valiliği, İl Hıfzıssıha Kurulu kararıyla Van’daki bazı bölgelerde maskesiz dolaşmanın yasaklandığını duyurdu. Van Valiliğinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; Van İl Hıfzıssıhha Kurulu Vali Mehmet Emin Bilmez başkanlığında, aşağıda isim ve imzaları bulunan üyelerin katılımı ile Valilik toplantı salonunda toplanmıştır. Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de insan hayatı açısından son derece tehlikeli olan yeni tip Koronovirüs (Covid-19) salgını nedeniyle tüm dünyada can kaybı ve vaka sayısı artmaya devam etmektedir. Covid-19 salgınında en temel risk unsuru virüsün bulaştırıcılığının yüksek/hızlı olması nedeniyle vatandaşlarımızın toplu olarak bulunduğu mekanlar/alanlardır.”

İŞTE VAN’DA MASKESİZ ÇIKILAMAYACAK ALANLARIN LİSTESİ

Dünya Sağlık Örgütü tarafından “pandemi” ilan edilen Koronavirüs (Covid-19) salgınından kaynaklanan olumsuzlukların İlimiz için bir tehdit unsuru olmasının önlenmesine yönelik olarak bazı ilave kararların alınmasına gerek görülmüştür. Bu kapsamda; 1. İlimiz İpekyolu İlçesinde bulunan; a. Cumhuriyet Caddesi (Beşyol Kavşağı – 2 Nisan AVM Kavşağı Arası), b. Kazım Karabekir (Maraş) Caddesi (Eski Cezaevi Cad. Soydan Kavşağı Arası), c. Mareşal Fevzi Çakmak (Maraş) Caddesi (Kültür Kavşağı – Soydan Kavşağı Arası), d. İskele Caddesi (Beşyol Kavşağı – Cemaller Sokak Kesişimi Arası), e. Sıhke Caddesi (Beşyol Kavşağı – Zübeyde Hanım Caddesi Kesişimi Arası), f. Yüzbaşıoğlu 1.Sokak (Sıhke Caddesi Kesişimi – Maraş Caddesi Kesişimi Arası), g. Zübeyde Hanım Caddesi (Sıhke Caddesi Kesişimi – Maraş Caddesi Kesişimi Arası), h. Koçibey Caddesi (Defterdarlık Caddesi Kesişimi – Cemaller Sokak Kesişimi Arası), i. Ordu Caddesi (Milli Egemenlik Caddesi Kesişimi – Cumhuriyet Caddesi Kesişimi Arası) j. PTT Caddesi üzerinde bulunan Peynirciler Çarşısı, k. Eski Defterdarlık Caddesi üzerinde bulunan Sakatatçılar Çarşısı, l. Ferit Melen Bulvarı üzerinde bulunan Rus Pazarı, m. Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan İran Pasajı Yukarıda belirtilen yerlerde bulunan tüm işyeri ve AVM’ lere maskesiz girilmesinin yasaklanmasına, 2. İlimizin sınırları dahilinde bulunan tüm Taksi ve Otobüs Durakları ile Tren Garında maskesiz bulunulmasının yasaklanmasına, 3. İlimizin sınırları dahilinde bulunan tüm Postane ve Banka hizmet binaları ile ATM önlerinde maskesiz bulunulmasının yasaklanmasına, 4. İlimiz sınırlarındaki tüm sebze ve meyve hallerine esnaf/vatandaşların maskesiz girmelerinin yasaklanmasına, 5. İlimizin sınırları dahilinde bulunan tüm İş Merkezlerine maskesiz girilmesinin yasaklanmasına, 6. Alınan idari tedbirlere uymayanlara 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’ nun 14. Bâb’ında yer alan cezai hükümlerin veya Kabahatler Kanunu’nun 32.maddesinin uygulanmasına karar verilmiştir.”

Editör: TE Bilisim