Her yıl 23 Nisan 5 Mayıs tarihleri arası Van’da düzenlenen ve bu yıl 15’incisi düzenlenecek olan “Van Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği” iptal edildi.

 

Her yıl Van’da düzenlenen ve bu yıl 15’incisi olacak olan “Van Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği” iptal edildi. Her yıl 23 Nisan 5 Mayıs tarihleri arası düzenlenen şenlikler tiyatro salonu olmadığından kaynaklı iptal edildiği belirtildi. Konuya dair Şehrivan’a konuşan Van Devlet Tiyatrosu (VDT) Müdürü Şirin Ergüven, “Evet bu yıl şenliklerimizi iptal ettik sebebi ise tiyatro salonumuzun olmaması. Biz de madem salonumuz tadilatta pilot okul bulalım ve oyunları orada sahneleyelim dedik. Ancak son zamanlarda artan terör olaylarından dolayı iptal etmeye karar verdik. Çünkü güvenlik amaçlı yapmamız gerekiyordu. O kadar çocuğun hayatını riske edemeyiz.” Dedi.

 

DÜNYADA EŞİ GÖRÜLMEMİŞ BİR ŞENLİĞE İMZA ATILDI

“Van Akdamar Çocuk Ve Gençlik Tiyatroları Şenliği”  1999/2000 sezonunda Van Devlet Tiyatrosu çalışanlarının, çocukların ve gençlerin şehrin her köşesinde sanat yapması ve tiyatronun tüm okullara girip sanatın birleştirici gücüyle gençliğin el ele vermesi hayaliyle yola çıktı. “Her okul bir tiyatro olsun!” düşüncesiyle Van’ın ilçe ve mahallelerinde belirlenmiş okullara Van Devlet Tiyatrosu çalışanları ulaşarak Türkiye’de, belki de dünyada eşi görülmemiş bir şenliğe imza attı. Ancak devlet tiyatrosu binasının ve çadırın tadilatta olması şenliğin iptal edilmesine neden oldu. Ulaşılan okullardaki çocuklar, gençler sanatçı ağabey ve ablalarının desteğiyle tiyatroyla tanıştılar. Böylece çocuk ve gençlerin sahnede sesini duyurduğu ilk çocuk ve gençlik tiyatroları şenliği ortaya çıktı. Yıllar içinde giderek büyüyen ve hedefleri arasına yenilerini ekleyen, “Van Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği” amacı doğrultusunda yoluna devam ediyor. Vanlı çocuk ve gençlerin sahnede sesini duyurmasının yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanından gelen tiyatroların oyunları da şenlik kapsamında yerlerini alıyor.

 

14 YIL BOYUNCA İNATLA YOLUNA DEVAM ETTİ…

2011 yılında yaşadığımız büyük depremin ardından Vanlı çocuk ve gençlerin yaralarını hafifletmek ve onları sanatın birleştirici gücü altında bir nebze olsun sağaltabilmek için başka bir misyon da üstlenmiş oldu. 2012 yılı itibariyle “Van Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği” kapsamında çocuk ve gençlere açık atölyeler hayata geçirildi. Müziği, resmi, heykeli, tiyatroyu, operayı, baleyi profesyonel ellerden tanımalarını sağlayacak gösteriler düzenlenerek, sanatın ışığıyla, bölgemiz çocuk ve gençleri için yaşanılan zorlu günler geride bırakılmaya çalışıldı. Türkiye’de ve dünyada bir eşi daha bulunmayan bu şenliği her yıl bir adım daha ileri götürmek, sanatın güç veren geniş kolları altında, Vanlı çocuk ve gençlerimizle bu coşkuyu birlikte yaşıyor. 14 yıl içinde giderek büyüyen ve hedefleri arasına yenilerini ekleyen Van Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği’nin amaçları doğrultusunda, çocuk ve gençlerin sahnede sesini duyurmasının yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanından gelen tiyatro oyunlarının da şenlik kapsamında yerlerini aldı. Ancak bu yıl bölgede yaşanan olaylar şenliklerin iptal edilmesine neden oldu.

 

ERGÜVEN: OLAYLARDAN DOLAYI İPTAL ETMEYE KARAR VERDİK

Van Devlet Tiyatrosu (VDT) Müdürü Şirin Ergüven, bu iptallerle ilgili olarak “Evet bu yıl şenliklerimizi iptal ettik sebebi ise tiyatro salonumuzun olmaması. Bizde madem salonumuz tadilatta pilot okul bulalım ve oyunları orada sahneleyelim dedik. Ancak son zamanlarda artan terör olaylarından dolayı iptal etmeye karar verdik. Çünkü güvenlik amaçlı yapmamız gerekiyordu. O kadar çocuğun hayatını riske edemeyiz. Sizin de bildiğiniz gibi Ankara’nın merkezinde bombalar patladı burada olmayacağı ne malum. İnsanların hayatını tehlikeye koymamak için sadece bu yıla mahsus iptal ettik. Şenliklerimiz sonraki yıl kaldığı yerde devam edecek. Sahnemizin teslim edilmesine çok az bir vakit kaldı. Sahnemizin tadilatı yoğun bir şekilde sürüyor ve iki yılda teslim edilmesi planlanan binalarımız yeni sezona yetişecek ve açılışını ekim ayında yapmayı planlıyoruz. Evet, bu yıl sahnemiz olmadığı için biz yine de oyunlarımızı çıkardık ve bütün sezon boyunca turnedeyiz. İki tane oyun çıkardık ve iki oyunumuz sezon boyunca tüm Türkiye’de sahnelendi. Mayıs sonuna kadar turnemiz devam edecek.” ifadelerini kullandı.  


ŞEHRİVAN SANAT: MERAL YILDIZ – ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim