Van TSO Yönetim Kurulu Üyelerinden işadamı Metin Abi’nin başlattığı yerel esnafı destekleme kampanyası sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Türkiye’de en çok konuşulan konulardan birisi olan yerel esnafı destekleme kampanyasına kentteki dinamiklerden de destek geldi. O kampanyaya tüm kesimlerden destek gelirken Van’daki yerel esnafın tercih edilmesi için tüm kesimlerden çağrı geldi.

 

YEREL ESNAFA DESTEK KAMPANYASI!

Haftasonu sosyal medya üzerinden başlatılan #YerelEsnafiTercihEt kampanyası tüm kentte büyük yankı buldu. Her kesimden bu kampanyaya destek gelirken, kampanyanın mimarı olan Van TSO Yönetim Kurulu Üyesi Metin Abi, Gazeteniz Şehrivan’a değerlendirmelerde bulundu. 7’den 70’e herkesin katkı sunduğu kampanyadan dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Abi, “Bu bizim gece yatıp, gündüz aklımıza gelen bir şey değil. Biz Ticaret ve Sanayi Odası yönetimine geldiğimizden bu yana yerel esnafın ve tüccarın desteklenmesi konusu bizim temel politikamızdı.” Dedi. Abi, güçlü bir lobi oluşturulmasının gerekli olduğunu belirtirken kampanyaya Parekendeciler Federasyonu Van Şube Başkanı Faruk Tasan ve yönetiminden de destek geldi. Öte yandan Şehrivan’a konuşan yereldeki marketler de yerel esnaftan alışveriş yapılması gerektiğini vurgularken yerellerin desteklenmesinin değerli bir çağrı olduğunu belirtti. Vatandaş ise, yerel marketlerin fiyatlandırma konusunda hassas davranması gerektiğini vurgulayıp ürün farklılığının oluşmaması gerektiğini söyledi.

 

Önceki gün Van TSO Yönetim Kurulu Üyesi Metin Abi tarafından sosyal medya üzerinden başlatılan ‘Yerel Esnafı Tercih Et’ kampanyası büyük yankı buldu. Kısa sürede sosyal medyada ‘Trend Topic’ olan kampanya herkes tarafından paylaşılırken, kampanyayı başlatan Van TSO Yönetim Kurulu Üyesi Metin Abi, yerelin güçlenmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.

 

 

Haftasonu sosyal medya üzerinden başlatılan #YerelEsnafiTercihEt kampanyası tüm kentte büyük yankı buldu. Her kesimden bu kampanyaya destek gelirken, kampanyanın mimarı olan Van TSO Yönetim Kurulu Üyesi Metin Abi, Gazeteniz Şehrivan’a değerlendirmelerde bulundu. 7’den 70’e herkesin katkı sunduğu kampanyadan dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Abi, “Bu bizim gece yatıp, gündüz aklımıza gelen bir şey değil. Biz Ticaret ve Sanayi Odası yönetimine geldiğimizden bu yana yerel esnafın ve tüccarın desteklenmesi konusu bizim temel politikamızdı. O gün o tagı (etiketi) açtık. Oda bünyesinde geçmişte de bu farkındalığı yaratmak adına çalışmalarımız oldu. İlk geldiğimiz yıl biz bu konuyu billboardlara taşıdık. Alışveriş günleri ile festivaller düzenledik. Özellikle bu sıkıntılı süreçte yerel esnafın desteklenmesi önemlidir. Ben tagı (etiketi) açtığımız zaman ilk yazdığımda, hiç olmazsa bu sıkıntılı günlerde destekleyelim dedim.” İfadelerini kullandı.

 

ABİ: VAN’IN LOBİSİ OLMALI

Yerel esnafın güçlü olmasının dönen çarka daha büyük güç katacağını ifade eden Abi, “Bu önemlidir. Burada yaşayan, sermayesi burada kalan esnaf bizim yerel esnafımız ve tüccarımızdır. Bu büyük bir çarktır ve hepimizin bunun bir parçasıyız. Hangi sektör olursa olsun güçlü olduğu zaman çarka kuvvet katar, güçsüz olduğu zaman çark güçsüzleşir. Burada amaç yabancı sermayeyi ürkütmek gibi bir amaç değildir. Burada her türlü yatırımcının yatırımı her ne olursa olsun, Van’da olduğu için önemli ve değerlidir. Biz buna bu gözle bakıyoruz. Sermayesini burada bırakan yatırımcılar bizim önceliğimizdir. Bu tagın 2 gün boyunca titi olması listede birinci olması bizleri çok fazla heyecanlandırdı. Bu önemlidir. Gelecekte de Van’ın birlikte lobi oluşturması anlamında da önem arz ediyor.” Dedi.

 

“YEREL DESTEKLENMESİ ÖNEMLİ”

Ulusal markayı bile yerel firmadan almanın kente büyük katkı sağlayacağını dile getiren Abi, “Sadece yerel marketler düzeyinde de bakmamak gerekiyor. Mahalle de küçük bir market dükkanı olan da yerel olması nedeniyle önemlidir. Üretimini burada yapan çok büyük firmamız yok. Bu konunun içeriği tartışılabilir. Van’da çok fazla üretim olmayabilir ama ulusal bir markayı yerel bir firmadan almakta önemli bir noktadır. Buna bu gözle de bakmak gerekiyor. Ben sosyal medya da takip ettim. İşte bir marka ismi veriliyor ve senin bunu almanla Van’a ne katkın var diye soruluyor. Katkısı var. Sen bu markayı bir ulusal marketten alman ya da bir yerel marketten alman, sermayesi açısından önemlidir. Bu gözle bakmak gerekiyor. Şu anda 200 çalışanı olan yerel marketlerimiz var. Bakıyorsunuz ki ulusal marketlerde 3-4 çalışan ile bu işler yürütülüyor. Yerel marketlerde ürün reyonlardan evinin kapısına kadar taşınabiliyor. Bu da çok ciddi hizmetlerdir. Fiyat kampanyaları düzenliyorlar. Şu anda çok ciddi sıkıntıları da var. Bende bir toptancı olmam nedeniyle bunu çok iyi biliyorum. Bu anlamda yerelin desteklenmesi çok önemlidir.” Dedi.

 

 

“VERİLEN DESTEK BENİ DUYGULANDIRDI”

Yerelin tercih edilmesi ve farkındalık oluşturmak için böyle bir tag oluşturduğunu ifade eden Abi şöyle konuştu: “Yereli destekleme bilincini öncelikli olarak uyandırmamız gerekiyor. Ben imkanları dahilimde hangi alışverişi yapıyorsam bunu yerel marketten yapayım ki bu sermaye Van’da kalsın. Van’ın ekonomisine ve istihdamına katkı sunsun. Şu anda açtığımız tag ile bunu yapabiliriz. Ben bu farkındalığı oluşturmak adına bu tagı açtım. Tabi Van’da yerel üretim azdır, ürünler şöyle satılıyor böyle satılıyor şeklindeki yorumlar da tartışılabilir. Bu konuda tartışma ve konuşmalar yapılabilir. O tagın kısa sürede ilk sıraya çıkması sevindirici oldu. Biz uzun zamandır gerek sosyal medya da gerekse de diğer alanlarda bu birlikteliği sağlayamıyorduk. Ben bu kadarını açıkça söylemek gerekirse beklemiyordum. Son paylaşımımda da şunu söyledim. Hiç görüşmediğimiz, konuşmadığımız insanlar bu taga destek verdiler. Bu anlamda bu beni duygulandırdı. Demek ki bu bilinç oluşmuş. Van özelinde biz lobi oluşturma ihtiyacı var ve hepimizde bunu hayata geçirmek için çalışmamız gerekiyor.”

 

“VAN LOBİSİ OLUŞTURULMALI”

Herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ve bir Van lobisinin oluşturulması gerektiğini ifade eden Abi, “Bizim öncelikle bir Van lobisi oluşturmamız gerekiyor. Ben bunu bir faşizan olarak söylemiyorum. Ancak Van’da olsun, Vanlının olsun ve Van’da kalsın. Bunu oluşturmamız gerekiyor. Bunun teknik konuları elbette ki konuşulur. Ancak herkes bunu sahiplenirse bu başarıya ulaşır. Benim söylemem ya da bir kurumun söylemesinin belki bir karşılığı olmaz. Ancak Van’daki herkesin buna sahip çıkması buna netice getirir. İnşallah bu tag’ın ciddi destek görmesine ve karşılık görmesine işarettir.” Dedi.

 

 

“AMAÇ VE ÇATI VAN”

Kampanyaya büyük destekler verildiğini ifade eden Abi, “Bize çok ciddi geri dönüşler oldu. Bu anlamda görüşmelerimiz de oldu. Şu anlamda geri dönüşler oldu. Size ciddi destek verildi, küs olduğunuz adamlarda size destek verdi dediler. Bizim kimseyle bir problemimiz yok. Amacımız Van’dır. Amaç ve çatı Van olduğu zaman hiç kimsenin kimseyle bir problemi olmamalı. Ben seni sevmeye bilirsin. Ancak mesele Van ve Van ekonomisi olduğu zaman hepimiz bir araya gelmemiz gerekiyor. Bu anlamda destek veren yerel basına da ben teşekkür ediyorum. Yerel basın ciddi anlamda destek oldu. Ben sizin aracılığınızla destek olan tüm Vanlılara çok teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.

 

“İLK TERCİH VAN MARKASI OLSUN”

OSB’de üretim yapan bir Van-Tad firmamız var. Bizim için çok önemlidir bu firmamız. Helva aldığınız zaman bu adamlar en güzel şekilde üretiyor. Bizde bunun arkasındayız. Helva aldığınız zaman gidip Van-Tad alın. Ben bunu diğer markaları almayın diye söylemiyorum. Ama ilk tercihiniz Van’ın markası olmalıdır. Çünkü gerçek anlamda bu önemlidir. Cüzdanınızın ve vicdanınızın rahat etmesini istiyorsanız yereli tercih edin diye yazmıştı bir arkadaş. Bu önemli bir konudur. Neden Van’da üretim yapan ürünleri almayalım. Sermaye burada kalacak ve bunun dönüşü bizlere olacaktır. Tüm sektörler bu anlamda bir birini etkilerler. Biz kendi odamızda tükettiğimiz ve sunduğumuz ürünlerimizin geneli yerel ürünlerimizdir.” Dedi.

 

 

“YEREL ÜRETİCİYE REFERANS OLUYORUZ”

Yerel üretim yapan firmalar ile el ele vererek bu kampanyayı daha büyük yerlere taşımak istediklerini ifade eden Abi sözlerini şöyle tamamladı:

“Biz yerel üretim yapan arkadaşlarımız buraya başvurdukları zaman, bunlara bu katkıyı sunmak adına kendilerine referans oluyor ve gittiğimiz programlarda kullanıyoruz. Aşağı da bizim odanın girişinde bir stant açtık. Bu stanttaki ürünler Van’da üretilen ya da Van’da montaj edilen yerel ürünlerdir. Bu bile bizim yerel üretime ve yerel satıcıya vermiş olduğumuz küçük bir göstergedir. Bu standımızda yerel ürünlerimiz sergiliyoruz. Dışardan gelenler için bu güzel bir stanttır. Bu da bir örnek teşkil edebilir.”

 

 

TASAN: ULUSAL FİRMALARIN ALGILARINI KIRMALIYIZ

Perakendeciler Federasyonu Van şube Başkanı Faruk Tasan ise, yerelin tercih edilmesi gerektiğini söyleyerek, yerelin tercih edilmesiyle istihdamın da artacağını belirtti. Tasan, “Yerelin tercih edilmesinin tercih edilmesi Van’ın Büyükşehir statüsüne getirisi için faydalı olacağını düşünüyoruz. Büyükşehir Belediyesinin bütçesi kentin kendi mali verileriyle eş değerdir. Yani yapmış olduğu ticaret ile alakalıdır. Bizim yapmış olduğumuz ticarette maliyeye giden paranın bir bölümü Belediyeye ödenek olarak aktarılıyor. Kentimize yapacağımız en büyük iyilik kendi esnafımızı tercih etmemizdir. Yerelin tercih edilmesi için yapılan çağrılar bana göre çok değerlidir. Buna öncülük yapan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Kaliteli bir çağrıdır herkesin buna duyarlılık göstermesini bekliyoruz. Ulusal firmaların halk üzerinde bir algı etkisi olduğunu düşünüyoruz. İnsanlar üzerinde yaptıkları reklamlar reel bir şey değildir. Sadece bir algı operasyonudur. Umut ediyoruz ki uzun vadede bu halk üzerindeki algılar kalkacaktır. Halk yerel firmaların kendileri için daha değerli olacağını görecektir. Halkımızın yerel firmaların gerçekçi kampanyalarını göreceğine de inanıyoruz. Bu noktada alışverişlerin yerellerden yapılmasını bekliyoruz. Vatandaşların dikkatini çekmek için de yeni çalışmalar başlattık. Bu noktada vatandaş ile birlikte kentin ekonomisine büyük katkılar sağlayacağımızı umuyorum. Piyasadaki ulusal firmaların yaratmış olduğu algıyı da kıracağız. Bunun için de farklı çalışmalar yürütüyoruz.” Dedi.

 

“UCUZ ÜRÜN ALGISINI KALDIRDIK”

Başlatılan kampanyayı önemli bulduklarını söyleyen Tasan, “Kampanyayı ilk başlattığımız günden bu yana büyük yansımalarını aldık. Ulusal firmaların halk üzerinde oluşturduğu ucuz ürün algısını kaldırdık ortadan. Halkın ulusal firmalara olan yönelişini çok şükür yerel firmalara yönlendirmeyi başardık. Ancak bununla ilgili daha çok çaba sarf etmeliyiz. Kurumlara da birçok görev düşüyor bu noktada. Kurumlar kendi yerel firmalarını tercih etmeli ve destekler sunmalıdır. Özellikle herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Her türlü alışverişi yerel firmalardan yapmalarını bekliyoruz.” Dedi.

 

 

“DENETİMLER SIKLAŞTIRILMALI”

Ulusal firmaların denetlenmesi için kurumlara çağrı yapan Tasan şöyle konuştu:

“Bu kampanyayı başlatırken, büyük destekler de gördük. Bu destekler bizleri gerçekten mutlu etti. Çok güçlü destek gördük. Ancak bu desteği her alanda sürdürmek istiyoruz. Gerekli denetimler de yapılmalıdır. Ulusal firmaların birçoğunda vergi levhaları bile bulunmuyor. Levhası olan ulusal firmaların da birçoğunun vergisi başka illere gidiyor. Tüm bunların göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bu kentin sıcak parası bu kentte kalmalıdır. Yerel firmalara özel bir statü tanınmalıdır. Piyasada ticari bir daralmanın olduğu bu günlerde herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Bu daralmadan kurtulmak için piyasadaki ticari canlanmanın sağlanması gerekiyor. En büyük sorunu inşaat sektörü yaşamaktadır. Bu noktada Büyükşehir Belediyesine büyük görevler düşmektedir. İnşaat sektörünün önündeki engeller kalkarsa bu canlanmanın yakalanacağını düşünüyoruz.”  

 

“GRAMAJ FARKLARINA DİKKAT EDİN”

Ulusal firmalarda satılan ürünlerde gramaj farkları bulunduğunu söyleyen Tasan vatandaşları uyardı. Tasan, “Yerel firmalar olarak vatandaşın faydasına olabilecek birçok hizmet sunuluyor. Ulusal firmalar ile aramızda birçok farklar var. Bazı ürünlerde gramaj farkları bulunuyor. Ambalajlar aynı ancak ulusal firmalardaki ürünlerin gramajları azaltılarak vatandaşa satılıyor. Bu gramaj sorunu birçok üründe geçerli. Bir bakliyat çeşidi yerel firmalarda 5 kilo iken ulusal firmalarda bu ürün 4 kilo olarak satılıyor. Vatandaşlarımız bu konulara dikkat etmelidir. Eğer toplum buna dikkat ederse zaten aradaki farkları görecektir. Bu noktada vatandaşa da bize de büyük görevler düşmektedir. İstihdam alanına geldiğimizde sadece marketlerde Bin 500 Vanlı kardeşimiz istihdam ediliyor. Bu da kent için büyük bir rakamdır. Bir markette çalışan personel sayısı ulusal firmaların 20 tanesinde çalışmamaktadır. Bu da kentin istihdamına verilen önemi göstermektedir.” İfadelerini kullandı.

 

 

ARVAS: VERİLEN ÇABALAR DEĞERLİDİR

Başlatılan kampanyanın faydalı olduğunu söyleyen Tasanlar Bizim AVM Müdürü Mehmet Arvas ise, kampanyanın kısa vadede geri dönüşleri olacağını söyledi.

Arvas, “Kısa vadede yerellere geri dönüşlerin olacağını biliyoruz. Halkımız kendi halkına faydalı bir halktır. Biz gerekli desteği bu noktada halkımızdan bekliyoruz. Gerekli destek verildiği taktirde bizlerde bunu kentin istihdamına yönlendireceğiz. Bölgedeki ticari kaynağın artmasına bir canlılık kazanmasına katkı sunacağız. Sosyal medya üzerinden başlatılan bu son kampanya büyük katkılar sundu. Büyük desteklerin geldiğini görüyoruz. Katkı sunan herkese çok teşekkür ediyorum. Desteklerin büyüklüğünü müşteri potansiyelimizde görebiliyoruz. Verilen bütün çabalar bizim için değerlidir. Vatandaşın memnuniyeti için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Mesela bir yerel market ile ulusal marketi kıyasladığınızda büyük farkların olduğunu sizlerde görüyorsunuzdur. Vatandaş marketten alışveriş yaptığında ürününü mutfağına kadar götürüyoruz. Bu hizmeti ulusal firmalarda göremezsiniz.” Şeklinde konuştu.     

 

TORUN: PARAMIZ VAN’DA KALIYOR

Yerel marketlerin tercih edilmesiyle ilgili fikirlerini beyan eden Hayat AVM Sahibi Necdet Torun ilk olarak şunları söyledi: “Mal alımlarının tamamını Van’dan yapıyoruz. Dolayısıyla para Van’da kalıyor. Ulusal mağazalar gibi insanlardan aldığımız paralar dışarıya gitmek yerine yine Van’da kalıyor. Bugün bizden bir alışveriş yapan Van’daki bir dişçimize yarın da biz o dişçiye muayene olmaya gidiyoruz. Ya da bizden alışveriş yapan bir berbere yarın biz gidiyoruz ve onun alışveriş için verdiği parayı biz bakımımız için ona geri veriyoruz. Ulusal marketler parayı Van’a yatırmıyor ve Van toptancılarından alışveriş yapmıyor. Tüm mallar dışarıdan getirildiği gibi aynı şekilde ödemelerde dışarıya yapılıyor.”

 

 

“VAN’DAKİ PASTA GİDEREK BÖLÜNÜYOR”

Van’da çok sayıda A101 ile BİM açıldığını söyleyen Torun, “Bizim paramız dışarı çıktığı zaman bizler sıkıntı yaşıyoruz. Zaten Vanlıların ve bizlerin düzenli bir geliri yok. Var olan gelirde dışarıya gittiği zaman bir gelişme kaydedilmiyor, para döngüsü olmuyor. Van’da A 101 ve BİM gibi marketler çok sayıda açılmaya başlandı. Bu açılışlar bizim marketi çok fazla etkilemedi ancak var olan diğer küçük mahalle marketleri bunlardan dolayı iflas eşiğine geldi ya da iflas etti. Her ilde olduğu gibi Van’da da bir alışveriş potansiyeli var ve pasta giderek bölünüyor. Van’daki market sayısı 150’yi geçmiş durumda. Van’daki yerel marketlerin sayısı ise 35 civarında. Buda 5 katı anlamına geliyor.” Dedi.

 

AKAR: BİZ BÜYÜK BİR AİLEYİZ

Yerel marketlerin tercihi ile ilgili konuşan Tercih AVM Sahibi Fuat Akar şu ifadelere yer verdi: “Van’da hizmet veren yerel marketler olarak biz büyük bir aileyiz. Ulusal marketlerin şehrimize bir kazancı yoktur. Paranın hiçbir kuruşunun Van’da kalmaması buna en güzel örnektir. İnsanlar ulusal marketleri neden tercih ediyor derseniz. Ulusal marketler Türkiye genelinde marka olmuşlardır ve reklam gücünü çok iyi kullanıyorlar. Bizimde yerel marketler olarak reklam çalışmalarımız var. Reklam konusunda kesinlikle geri durmuyoruz. Yerel marketlere sahip çıkılmalıdır. Sadece biz kazanalım derdinde değiliz. Bizim dışımızda şehrimiz ve tüm insanlarımız kazansın.”

 

“BİZ DAHA ÇOK İNSAN İSTİHDAM EDİYORUZ”

Her alanda yerelin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Akar, “Ürünlerdeki kalite farkından ve ikinci kalite ürünler nedeniyle fiyat farkı ortaya çıkıyor. Ayrıca ürünlerde gramaj farkı da var. Hal böyle olunca insanlar daha uygun görünüyor. Yerel marketler olarak bizler hem kaliteli mal satıyoruz hem de müşterilerimize iyi hizmet veriyoruz. Yerellerde poşetleme ve ücretsiz servis aracı hizmeti var. Duyarlı Van halkına çağrım her alanda yerel mağazalardan alışveriş yapmalarıdır. Malatya’da yerel işyerleri daha fazla tercih ediliyor. Hizmet aşkıyla hareket edilmelidir. Ulusal markerler az sayıda eleman çalıştırırken biz yerel daha fazla istihdam sağlıyoruz. Halkımız bize destek oldukça istihdamımızı da artıracak ve Van halkı için çalışacağız.” Şeklinde konuştu.

 

 

ARMAN: YEREL MARKETLERDE BİRAZ YARDIMCI OLMALI

Yerel marketler ile ilgili gazetemize konuşan Eren Arman adlı vatandaşlar şunları dile getirdi: “Elbette ki bir alışveriş yapıldığı zaman ilk olarak yerel marketler tercih edilmelidir. Ancak bir yerel markette örnek veriyorum suyu 1 liraya, bir diğer ulusal ya da zincir haline gelmiş olan bir markette suyu 75 kuruşa, 50 kuruşa aldığınız zaman sizde yerel yerine ulusalı tercih edersiniz. Bende mahallemdeki bakkaldan ya da çarşıdaki yerel marketten alışveriş yapmak isterim. Ancak bu konu da yerel marketlerin çalışmalar yapması gerekiyor. Kaç yerel market var bir araya gelmeli ve o broşürdeki indirimlerin yanı sıra kapsamlı bir indirime gitmeleri gerekiyor. Bunun örnekleri çoğaltılabilir. Sadece yerli tercih edelim demekle olmuyor. Biraz da insanlara yardımcı olmak gerekir.”

 

AYDEMİR: ULUSAL MARKETLER UCUZ

Sinan Aydemir adlı vatandaş ise, “Van ve bölge halkı maddi durumu kötü olması nedeniyle ulusal marketleri tercih ediyor. Van’da çok sayıda A101 ve BİM marketlerinin açılma nedeni budur. Bu marketler akıllı marketler. Budumu iyi olmayan insanların olduğu alanlarda kümeleniyor. İnsanlar da durumları çok iyi olmadığı için bu marketleri tercih ediyor. Bin 400 lira asgari ücret ile geçinen vatandaşlar büyük ve yerel marketlerden alışveriş yapamıyorlar. Bana göre yerel marketler de bu marketlere göre bir çalışma yapmalıdır. Yoksa insanlar mahalle marketinde bir gıdayı 5 lira yerine A101’den 3-4 liraya alırlar. Çünkü insanların bütçesi bu kadar, bütçeleri çok olsa emin olun onlarda o tür marketlerden alışveriş yapmazlar.”


ŞEHRİVAN EKONOMİ: ORHAN AŞAN / ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim