Kısa bir süre önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) çıkan Torba Yasa tasarısı ile belediyelere kayyum ataması yapılacağı yasalaştı. Bunun üzerine gazeteniz Şehrivan olarak Van halkının kayyum ataması ile ilgili görüşlerini aldık. Vatandaş kayyum atamasını yanlış bulurken, belediyeleri de eleştirdi. Belediyelerden memnuniyeti düşük olan halkın bunun yerine erken seçim yönündeki önerisi ise ağır basıyor.

 

TBMM’den çıkan Torba Yasa ile birlikte birçok belediyeye kayyum atanacağı yasalaştı. Geçtiğimiz günlerde yasalanan bu kanun ardından sosyal medyada yapılan yorumlarda Van’ın, İpekyolu, Erciş, Özalp ve Edremit ilçe belediyelerine de kayyum atanacağı konuşuldu. Torba Yasa’nın TBMM’den çıkması üzerine Şehrivan Gazetesi olarak, belediyelere yapılacak olan kayyum atamalarını Vanlılara sorduk. Kayyum atamalarıyla ilgili görüştüğümüz vatandaşların geneli kayyum atamasının yanlış olduğunu söylüyor. Vatandaş bir yandan kayyumun yanlış olduğunu belirtirken diğer yandan da belediyeleri eleştiriyor. Çalışmalarla ilgili belediyeleri eleştiren vatandaşlar, belediyelerin kendilerine çeki düzen vermesi gerektiğini ifade etti.

 

DEMİR: KAYYUM SİYASİ BİR KARARDIR

Kayyum atamaları ile ilgili görüştüğümüz vatandaşlardan Hakan Demir adlı vatandaş kayyum atamalarının siyasi olduğunu söyledi. Demir, “Hükümet daha önce kamu kurumlarına, özel sektörlere ve hatta basın yayın organlarına kayyumlar atadı. Atanan bu kayyumlar şu anlama geliyor. Hükümet eli olmayan yere el attı ve bu yerleri kendi bünyesine aldı. Yapılan bu atamalar bir şeyleri kolay elde etmenin yoludur. Şimdi belediyelere kayyum ataması konuşuluyor. Bu bana göre hiç doğru ve etik değil.” Dedi.

 

“SEÇİLMİŞLERİN YERİNE, ATANANLAR OLMAZ”

Belediyelere kayyum atamasının yanlış olduğunu ifade eden Demir şunları söyledi: “Kamu kurumları, özel sektörü hatta basın organları anladım kayyum atandı. Ancak seçilmişlerin yani belediye başkanlarının yerine kayyumun atanması hiç doğru değil. İnsanların yüzbinlerce oyu ile başa gelenlerin bu şekilde atanmışlar ile gönderilmesi hiç etik değil. Alınan bu kararlardan vazgeçilmesi gerekiliyor. OHAL döneminin bunun için getirilmesi de söz konusudur. OHAL’de sadece bu tür kararlar alınacak, OHAL’in sadece FETÖ’ye yönelik olduğu da doğruyu yansıtmamaktadır. Bu karardan bir an önce vazgeçilmelidir.”

 

YILMAZ: KAYYUM ATANMASI DOĞRU DEĞİL

Kayyum atamaları ile ilgili konuşan Eylem Yılmaz ise, “Bir hafta önceye kadar bizler meydanlarda demokrasi nöbetti tutuyorduk. Ne için? Tabi ki de ülke yönetiminin seçilmişlerden alınıp askeriyeye verilmemesi için. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, başbakanımız ve diğer seçilmişlerin iradesi sebepsiz bir şekilde alınması doğru değildi ve bizde buna karşı durduk. Şimdi ise belediyelere kayyum atanması konuşuluyor. Bu hiç doğru değil. Dün darbeye karşı, iradeye için nöbet tutanlar, bugün seçtikleri belediye başkanları yerine atanan yeni isimleri görecek. Ben Ak Partiyi seven ve gönül vermiş birisiyim. Ancak bu kayyumu desteklemem anlamına gelmiyor.” İfadelerine yer verdi.

 

“KAYYUM YERİNE YENİDEN SEÇİM YAPILSIN”

Yıldız kayyum atamalarından vazgeçilmesi gerektiğini söyleyerek şunları söyledi: “Ben Van’da başta büyükşehir belediyesi olmak üzere hiçbir belediyeye beğenmiyorum. Bu kadar imkan ve bu kadar güzel bir memlekete rağmen daha fazla hiçbir güzellik bu memlekete katamadılar. Tüm bunlara rağmen belediyelere güzel işler yapmamasına rağmen bu belediyelere kayyum atanması gerekiyor anlamına gelmiyor. Madem belediye çalışmalara beğenilmiyor. Ki gerçek anlamda güzel çalışmaları yok. Bence seçim yapılmalıdır. Bu bu belediyelere iyi çalışmıyor denilip yeniden seçim yapılmalıdır. Bu şekilde halk kararını yine sandıkta verir.”

 

UÇAR: İNSANLAR SEÇTİKLERİNİ BENİMSER

Kayyum atamaları ile ilgili konuşan Bülent Uçar kayyum atamalarının doğru bir karar olmayacağını söyledi. Uçar, “15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimin ardından insanlar vatanına sahip çıktı. Bir kurtuluş savaşını insanlar görmüş oldu. Bundan sonra bir birlik ve beraberlik olmalıdır. Bu kayyum meselesi doğru bir karar değil. İnsanlar seçtikleri insanları görevde ister tıpkı 15 Temmuz girişiminde olduğu gibi. Bu bir ders olmalıdır. Kayyum ataması olduğu takdirde seçilmişlere sahip çıkılması adına bir ayaklanma olurda acaba ne olur? Bu iyi bir şekilde düşünülmelidir. Kayyum kesinlikle doğru değil.” Dedi.

 

ALAYLI: FİKİR DOĞRU HAYATA GEÇİRİLMESİ YANLIŞ

Kayyum için değerlendirmelerde bulunan İslam Alaylı, çalışmanın doğru ancak tavrın yanlış olduğunu söyledi. Alaylı şunları söyledi: “Gerçek anlamda halkın iradesi ile seçilmiş ancak belediyeleri mevki makam için kullanan çok sayıda belediye başkanı var. Belediyelerin çalışmaları, gelir ve giderlerini incelemek için bir ekip ya da diğer deyimiyle kayyum mantıklı olur. Ancak bu kayyumun direk başa gelerek belediyeyi kendisi yönetmesi anlamına gelmiyor. Kayyum bu şekilde olursa tepki ve karşılık daha büyük olur. Ancak sadece müfettiş gibi incelemeler ve yapılanlar denetlenirse bu belediyenin çalışmasına ön ayak olur.”

 

YÜCEL: NEDEN OY KULLANDIK?

Yaşar Yücel adlı vatandaş, kayyum kararının yanlış bir adım attığını ve hükümetin bu yanlıştan vazgeçilmesi gerektiğini dile getirdi. Yücel, “Kayyum atamak saçma ve yanlıştır. Bu atama yapılan yer seçilmişlerin başa geldiği yerdir. Bir atama yapılacaksa bu valiliğe yapılır. Valiler ve diğer bunun gibi kişiler atama ile gelir. Ancak başkanlar seçimlerle başa gelir. Her yapılan seçim sonrası kayyum atanacaksa o zaman insanlar neden sandığa gidip oy kullanıyor ki. O zaman belediye başkanları ve diğer seçilmişlerde atamalar ile göreve getirilsin. İnsanlar boşa zaman kaybı yaşamaz olur.” İfadelerine yer verdi.

 

“KAYYUM OLURSA BİR DAHA OY KULLANMAM”

Yücel konuşmasında son olarak şunları söyledi: “Biz son 3-4 yılda çok sayıda seçim geçirdik. Demek bu seçimler boşaymış. Başkanlara kayyum ataması yapılıyor, milletvekillerin ise dokunulmazlıkları kaldırılıyor. Bunları yapacaksanız o zaman seçimler yapmayın. Bugün bu hükümet bir kesim için kayyum atıyor, yarın başkası göreve geldiğinde bunların dokunulmazlığını kaldıracak. Bu şekilde ülke, bölge ve ilimiz kaybediyor. İnsanların iradesine saygı duyulmalıdır. Madem belediyeler beğenilmiyor. O zaman erken seçim yapılsın. Kayyum ataması olursa ben bir daha hiçbir seçime ne giderim ne de oy kullanırım.”

 

GEZGİN: ERKEN SEÇİM YAPILSIN, HALK KARAR VERSİN

Erken seçim istediklerini vurgulayan Salih Gezgin adlı vatanda, “Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Bir ülkede yönetim, kurum, belediye gibi seçimlerin olduğu yerlerde yönetim beğenilmezse yeniden seçime gidilir ya da yeni seçim beklenir. İnsanların yüzde 50, yüzde 60, yüzde 70 oyunu alan belediye başkanları için kayyum atamak nedir? Ben erken seçimden yanayım. Hemen yerel seçimler yapılsın ve belediyelerden memnun olmayan insanlar yeni seçimle başkanlarını seçsin. Bu karar kesinlikle yanlıştır. Böyle bir yasa insanlara ve şehirlere zarar verir. Ayrıca seçim yapılması takdirde yine aynı ya da aynı yerden farklı isimlerin başa geleceğine inanıyorum.” Dedi.

 

GÜÇLÜER: BİZLERİ KÖTÜ GÜNLER BEKLİYOR

Kayyum atamaları ile ilgili konuşan Şakir Güçlüer ise şunları söyledi: “Seçilmiş insanların yerine atamaların yapılması doğru değil. Gelecek olan kayyumlar tüm her şeyi mi ele alacak yoksa sadece denetleyici mi olacak onu bilmiyorum. Ancak direk belediye başkanına sen çık artık her şey bende denilse bu yanlış olur. Yüzde 55-60 civarında oy almış bir başkanın bu şekilde gönderilmesi çok doğru değil. Böyle olursa belediyeler valiliğe döner. Bundan böyle de atamayla işler yürür. İnsanlar buna karşı durur ve artık seçimlerde gidip seçimini yapmazlar. Bu yanlış bir karardır. Bu uygulandığı takdirde bizi kötü günler bekliyor olacaktır diye düşünüyorum.”

 

GİYİCİ: TÜM BELEDİYELERE KAYYUM GELMELİ

Cihan Giyici adlı vatandaş kayyumun kötü olmayacağını söyledi. Giyici, “Kayyum olması kötü olmaz. Çünkü belediyeler gerçek anlamda çalışmıyorlar. Bu yüzden kayyumun olması bana göre belediyeler için çok iyi olur. Hatta bu tüm belediyelerde ek bir şekilde açılıp tüm çalışmaları, para gelir ve giderlerini takip ederse kentler için daha güzel işler yapılır. Van’daki belediyeler konuşmak dışında iş yapamaz hale geldiler. Bir yol, köprü ya da çalışma yapmak yılların harcanmasına neden oluyor. Bunun hemen önüne geçilmeli ve belediyeler bu güzel çalıştırılmalıdır. Yoksa hiçbir belediyenin çalışmaya niyeti yok. Burada parti gözetmiyorum. Tuşba içinde bu yapılmalıdır. Adamlar rahatlığa alıştıkları için sadece koltukta dönüyor ve emir veriyorlar. Bu kent için bir çalışma yapmayacaklarsa o koltuklarda oturmalarının da bir anlamı yok.” Şeklinde konuştu.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ – ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

 
Editör: TE Bilisim