Van'da ramazan ayı dolayısıyla oruç tutan vatandaşlar, havaların da sıcak olması nedeniyle cami ve parklara akın etti. Hz. Ömer Cami'sini mesken edinen bazı vatandaşlar, Kur'an-ı Kerim okuyup namaz kılarken, bazıları da hava sıcaklığının etkili olduğu öğle ve ikindi namaz arasını camilerde uyuyarak geçiriyor.

 

Cami avlusu ve parklara akın eden bazı vatandaşlar da sıcaklardan korunmak için gölge alanlarda serinlemeye çalıştı. Vatandaşlardan Haydar Vergili, yaptığı açıklamada, bu sene ramazan ayının yaz dönemine denk geldiğini belirterek, her sene ramazan ayında vakitlerinin büyük bir bölümünü camide geçirdiğini söyledi. Ramazan ayının bereket ve huzur ayı olduğunu ifade eden Vergili, "Allah herkese güzel bir ramazan ayı nasip etsin. Bu sene burada da ramazanımız çok iyi geçiyor. İnsanlar cami avlusuna gelerek burada sohbet ederek iftarı bekliyor. Güzel bir birliktelik ortamı var, Allah bunu bozmasın" diye konuştu.

 

Ali Gezici isimli vatandaş da Suriye'nin Halep kentinde yaşanan Müslüman ölümlerine değinerek, "Allah bu kanı durdursun. Biz Müslümanların yaşadığı topraklarda olan bu olaylara çok üzülüyoruz. Irak ve Suriye'de Müslüman kanı akıyor. Bizler de camiler de Kur'an-ı Kerim okuyup buradaki Müslüman kardeşlerimiz için dua ediyoruz. Vaktimiz büyük bir bölümü camide geçiyor." şeklinde konuştu. Abdullah Boru ise geçmişteki ramazanları özlediğini ifade ederek, önceki ramazanların genelde kış aylarına denk geldiğini ve günlerin kısa olduğunu hatırlattı. Son yıllarda ramazan ayının yaza denk geldiğini ifade eden Boru, şöyle devam etti: "Eski ramazanlarda sevgi ve saygı daha fazlaydı. İnsanlara hürmet daha çok vardı. Ama şimdilerde bakıyorsunuz insanlar ellerinde sigara içerek dolaşıyor. Ramazan ayında böyle şeylerin olması bizi üzüyor. Tabi ramazan ayı yaza denk geldi bu sene bu nedenle zorlanıyoruz. Eski ramazanlar kışa denk geldiği için güzel geçiyordu. Günler de kısaydı ama şimdi günler uzun bu nedenle insanlar zorlanıyor."


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim