Van'da yaşayan 72 yaşındaki Nihat Atacan, çevresinde yaşayan işsiz gençleri zararlı alışkanlıklardan uzak tutmak ve iş sahibi yapmak için meslek öğretiyor.

 

Sobacılar Çarşısı'nda çırak olarak başladığı soba imalatını yarım asırdır sürdüren Nihat Atacan, kaybolmaya yüz tutmuş mesleğini sürdürürken işsiz gençlere verdiği destekle de takdir topluyor. Çevresindeki işsiz gençleri zararlı alışkanlıklardan korumak için aileleriyle görüşüp soba ve semaver imalathanesinde çırak olarak işe başlatan Atacan, mesleğin tüm inceliklerini öğrettiği gençlerin iş kurmasını sağlıyor.

 

Sobacılık mesleğini öğrettiği 15 gencin kendi işini kurmasına vesile olan Atacan, bir yandan da atölyesinde teknolojiye direniyor. Atacan, yaptığı açıklamada, soba imalatına çocukluk yıllarında başladığını ve yaklaşık 50 yıldır mesleği yaşatmak için çalıştığını söyledi.

 

"İŞSİZ GENÇLERE MESLEK ÖĞRETİYORUM"

Ürettiği başta soba olmak üzere semaver ve çaydanlık gibi ürünleri il içi ve dışından müşterilerine sattığını anlatan Atacan, işsiz gençlerin kötü alışkanlardan uzak kalması ve meslek sahibi olmaları için de yoğun çaba sarf ettiğini belirtti.

 

Van'da mesleği öğrendikten sonra usta olarak kendi işini kurduğunu belirten Atacan, şöyle konuştu: "İşsiz gençlere meslek öğretiyorum. Onların boş zamanlarını zararlı ve kötü alışkanlıklar edinerek değil, meslek öğrenerek geçirmelerini istiyorum. Bazıları hem okula gidiyor hem de boş zamanlarında buraya gelip bizimle çalışıyor. Buradan meslek edindikten sonra kendi işlerini kuruyorlar. Bu da hem bizleri hem de ailelerini çok mutlu ediyor."

 

"İLERİDE KENDİ İŞİMİ KURACAĞIM"

Atacan'ın yanında sobacılık mesleğini öğrenen gençlerden Sait Atan ise ilk başta ilgisini çekmeyen sobacılık mesleğini daha sonra severek yapmaya başladığını söyledi.

 

Şimdilik soba, semaver, çaydanlık ve havalandırma boruları yaptığını ifade eden Atan, "İnşallah buradan edindiğim tecrübeyle ilerde kendi işimi kuracağım." diye konuştu.  Gençlerden Rahmi Gürbüz de hem okul döneminde hem de yaz tatilinde ustası Atacan'dan meslek öğrendiğini anlattı.

 

"ZARARLI ALIŞKANLIKLARDAN UZAK DURSUNLAR"

İşsiz gençleri gördüğü zaman moralinin bozulduğunu belirten Gürbüz, şunları kaydetti: "Benimle aynı yaşta olanlar zamanlarını zararlı işlerle geçirmesinler. Özellikle zararlı alışkanlıklardan uzak dursunlar. Ellerinden geldiği kadar meslek öğrensinler. İlerde üniversiteyi okumasak bile yapabileceğimiz bir mesleğimiz var. İnşallah ilerleyen günlerde ustamın da desteğiyle işimi kurup mesleğimi icra edebileceğim. Bu işi yaparak ailemize bakabileceğiz. Bu nedenle kendimi şanslı hissediyorum." 


ŞEHRİVAN YAŞAM: ÖNDER ALTINAL

 
Editör: TE Bilisim