Son aylarda İran ile bakanlıklar ve Van’daki kuruluşlar nezdindeki çalışmalar Kapıköy ile ilgili müjdeleri getirmeye başladı. Özellikle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı’nın yoğun görüşme trafiği Kapıköy için önemli sonuçlar vermeye başlarken dün gelen bir haber ile Kapıköy için tarihi bir adım atılmış oldu. İran tarafından gelen haberler Van’da heyecan yaratırken o görüşmenin detaylarını AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Şehrivan’a değerlendirdi.

Van dün uzun süredir İran hükümeti ile Kapıköy ve diğer ticari ilişkiler için baskılarını sürdüren heyetten gelen haberle heyecanlandı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin bakanlar nezdinde yaptığı görüşmelerin yanı sıra Van’dan da ardı ardına yapılan çıkarmaların ardından Kapıköy için beklenen haberler nihayet geldi. Üst üste yapılan ziyaretlerden sonra birkaç günlük yoğun bir görüşme ve anlaşmalar için İran’a giden Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ve aralarında Van milletvekilleri ve işadamlarının bulunduğu ekip henüz dönmeden iyi haberler duyuldu. Dün ulusal medyada da yer alan haberde uzun süredir bekleyen Türkiye’nin İran’a açılan üçüncü kapısı olan Kapıköy’ün yolunun Türkiye tarafından üstlenileceği ve yolun bitmesiyle birlikte Kapıköy 3’üncü gümrük kapısı olarak resmen kullanıma açılmış olacak. Hayata geçirilecek olan formül ile dün itibariyle imzalanan anlaşmadan sonra Kapıköy’ün açılması için çalışmalar başlanacak. Ardından da Kapıköy’ün modernizasyonu Gümrük Bakanlığı gerçekleştirecek. Son adım ise Kapıköy’ün transit geçişe açılması ve bölgenin en önemli gümrük kapısı olması var.

 

O HABER BİR ANDA HEYECAN YARATTI

İran tarafındaki hükümet girişimleri Van’da da bir anda heyecan yaratırken bakanlık nezdindeki görüşmeler Hürriyet aracılığı ile duyruldu. Gazete Kapıköy ile ilgili o gelişmeleri şu şekilde duyururken, Van’dan isimlerin de bulunduğu o heyetin yol yapımı için anlaşmayı da imzaladığı duyuruldu. Öte yandan o haberde o gelişmelerle ilgili olarak şu ifadelere yer verildi: Türkiye, İran'a üçüncü sınır kapısını açabilmek için ilginç bir anlaşmaya hazırlanıyor. Kapıköy Sınır Kapısı'nın hayata geçirilmesi için İran tarafında 75 kilometrelik yol yapılması gerekiyor. İran ekonomik gerekçelerle bunu şimdi finanse edemeyeceğini dile getirince, Türkiye yola talip oldu. Yolun finansmanı Türkiye üstlenecek, İran bize borçlanacak. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, bu anlaşma için bugün İran'da görüşmeler yapacak. İran ziyaretinin ayrıntılarını anlatan Bakan Canikli şunları söyledi:

 

ANLAŞMA İMZALANDI

"Türkiye ile İran arasındaki üçüncü gümrük kapısını hayata geçirmek istiyoruz. Kapıköy'ün açılması için İran tarafında 75 kilometrelik yol yapılması gerekiyor. İran, ekonomik gerekçelerle 'biz bunu şimdi yapamayız. Siz yaptırın finanse edin, biz size ödeyelim' önerisi getirdi. Bunu masaya yatırdık. Finansmanını nasıl sağlayacağımızı araştırdık. Teknik heyetler İran'da gerekli görüşmeleri yaptı. İran tarafındaki 75 kilometrelik bölümü Türkiye yaptıracak. Daha sonra İran'dan parasını alacak. Yolun maliyetinin 250-300 milyon lirayı bulacağı hesaplanıyor. Buna ilişkin anlaşma imzalanacak. Türkiye açısından çok önemli. Gürbulak kapısından daha kısa ve daha kullanışlı bir yol. İhale, Türk ve İran firmalarına açık olacak."

 

KAYATÜRK: ANLAŞMA TAMAM SIRA HAYATA GEÇİRMEDE

Öte yandan İran’da yaşanan hareketlilik devam ederken, Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, İran’da devam eden o hareketlilik ile ilgili birinci ağızdan Şehrivan’a değerlendirmelerde bulundu. Kayatürk, yaşanan önemli görüşmelerin detaylarını şu ifadelerle paylaştı; “Kapıköy için uzun süredir yapılan görüşmeler ve girişimler neticesini vermeye başladı. Birkaç gündür devam eden görüşmeler de bu anlamda olumlu neticeler vermeye başladı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Nurettin Canikli ve aralarında Van’dan da arkadaşlarımızın bulunduğu ekip İranlı 4 bakan ile görüşmeler gerçekleştirildi. İkili görüşmelerde birinci gündem maddesi Kapıköy-Razi kapısıydı. Bildiğiniz gibi bu noktada en büyük sıkıntı 96 kilometreye yakın bir yol mevzusu idi. İran’da yapılan ikili ve yoğun görüşmelerde Türkiye tarafının ilk etapta yolu finansa edip başlaması anlamında anlaşmaya varıldı. Şimdi Türkiye yolun finans kaynağını belirleyip, teknik plan ve proje ile beraber İran'a sunacak. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra Türkiye yola başlayacak.”

 

YAKIT FARKI GİTTİ, TRANSİT GEÇİŞ GÜZERGAHIHAZIRLANDI!

Öte yandan Kapıköy ile ilgili İran’daki görüşmelerin önemli bir gündem maddesinin de transit geçişler olduğuna vurgu yapan Kayatürk; “Burada Kapıköy ile ilgili ikinci bir konuda tırların transit geçişiydi. Daha önce akaryakıt fiyat farkı alınıyordu. Burada aşırı bir fark alınıyordu. Bundan vazgeçiyorlar ve daha makul bir fiyata düşürdüler. Bu yol olmadan tır geçişi de yapılmıyordu. Kapıköy-Hoy arasındaki 25 bir kısım topraklardan, çamurlardan, dere yataklarından ve tren geçiş güzergahlarını altından geçiyor. Bunlar da tırların geçişine uygun değil. İşte bunun için hafta boyunca Gümrük ve Ticaret Bakanı Müsteşar Yardımcısı ve Karayolları Genel Müdürlüğü ve teknik ekibinin incelemelerini Van ve İran tarafında gerçekleştirdi. Nasıl bir yol ve güzergah olacağı konusunda da raporlar hazırlandı. Dün itibariyle de bu raporlar da İran ve Türk heyetinin bilgisine sunuldu. Bunlar tam anlamıyla bir proje haline getirilip yolun yapımına başlanacak. Bu iki önemli projenin nihayete erdirilmesiyle birlikte Kapıköy ile ilgili beklenen hareketlilik de sağlanmış olacak.” Dedi.

 

VAN'IN KADERİNİ DEĞİŞTİREBİLİR

Van'ın komşu ülkelerle ticari ve ekonomik ilişkilerini geliştirmesi konusunda büyük önem taşıyan Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı, İran'ın yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle uzun süredir değerlendirilemiyordu. Yıllardır açılması beklenen Kapıköy Sınır Kapısı'ndan başta İran olmak üzere Orta Asya ve Ortadoğu ülkeleriyle ticaretin geliştirilmesinin amaçlandığı Van'da, gerekli tüm altyapı çalışmaları tamamlanırken, İran'ın yükümlülüklerini yerine getirmemesi kapının açılmasını engelliyordu. Dün gerçekleştirilen ikili görüşmeler ve anlaşmalar ile bu sorunların çözülmesi için tarihi adımlar atılırken şimdi gözler bu anlaşmaların bir an önce hayata geçirilmesinde.


ŞEHRİVAN ÖZEL-ÖMER AYTAÇ AYKAÇ

Editör: TE Bilisim